Очаква се одобрение на ПУП за строеж на завода за електромобили край Ловеч

321

Предвижда се той да бъде първият въглеродно неутрален в Европа и да произвежда сам енергията, която потребява


Фабриката на Next.e.Go Bulgaria ще бъде разположена на терен до бившия завод “Балкан” в Ловеч, където в миналото са произвеждани едни от първите автомобили, велосипеди, мотоциклети и самолети в България.  Заводът ще климатизиран и с много зеленина. На площ от 1 360 дка освен завод ще има още фотоволтации, подстанция, автомивка, тестова писта, паркинг за новите автомобили, нови вътрешни пътища с четири ленти и четири входа. Реално около завода ще бъде новата индустриална зона „Балкан“, която се очаква да е в топ 5 на новите индустриални зони в България.  Теренът е на братята Кирил и Георги Домусчиеви, които държат 49,998% от Next.e.Go Bulgaria. Останалите 50,002% от дружеството са на германската Next.e.Go Mobile.

Визуализации: Next.e.Go Bulgaria

В средата на юли миналата година Министерският съвет одобри проект на Меморандум за разбирателство между правителството и „Некст.е.ГО България" АД за изпълнение на инвестиционния проект и определяне на междуведомствена работна група за осигуряване на институционална подкрепа при изпълнението му. Очакваната инвестиция ще е в размер на над 280 милиона лева и капацитет за производство над 30 000 електроавтомобила годишно.

На 23 декември 2021 г. в Община Ловеч се проведе Експертен съвет по повод приемането на документите за строеж на завода за електромобили. На срещата бяха кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова, изпълнителният директор на „Балкан“ АД Ивайло Стоянов, главният архитект на общината Минчо Петков и арх. Любомир Станиславов, председател на “Аутомотив клъстер България” и един от двамата изпълнителни директори на компанията. Ако всичко с документите върви бързо, очаква се първата копка да стане през март.

„От този съвет излизаме с изискването да се съгласува ПУП-а след празниците, ориентираме се към приемаме след получаване на положителни становища, тъй като документацията трябва да е изрядна в юридическо отношение“, направи заключение арх. Минчо Петков. Надявам се заповедта за одобряване на ПУП да бъде първият документ, който ще подпиша през новата година, каза кметът Корнелия Маринова.

ОЩЕ НОВИНИ

Започва ремонтът на близо 28 км от пътя Асеновград - Дълбок Извор

Започва ремонтът на близо 28 км от пътя Асеновград - Дълбок Извор

Отсечката преминава през селата Козаново, Патриарх Евтимово и Дълбок извор

Представиха проект за Стандарт за настилки в пешеходните пространства в София

Представиха проект за Стандарт за настилки в пешеходните пространства в София

Проектът е към Наредбата за градската среда, която беше приета през 2020 година от Столичния общински съвет

Започна ремонт на изхода на Гълъбово в посока Симеоновград

Започна ремонт на изхода на Гълъбово в посока Симеоновград

Настилката е в недобро състояние и се нуждае от обновяване

Гроздан Караджов: Общински проекти за 4,3 млрд. лв. са застрашени без индексация

Гроздан Караджов: Общински проекти за 4,3 млрд. лв. са застрашени без индексация

На заседанието на парламентарната Комисия по регионална политика депутатите приеха промените в Закона за обществените поръчки, с които се разрешава договорите да бъдат индексирани

Шестима инвеститори ще отварят предприятия в Бургас

Шестима инвеститори ще отварят предприятия в Бургас

По първоначални заявки работните места, които ще открият, са над 600