Офис сграда - Тех Парк Рожен

114

Контекстът, усъвършенстваните технологии, устойчивостта и ефективността са в основата на концепцията


Проектът за сградата е на арх. Искрен Галев (Contraster). Той стана победител в категория „Проекти - Обществени, индустриални сгради и хотели" в конкурса ARCHINOVA 2021. Освен тази награда, арх. Галев получи още една – за апартаментна сграда в район „Манастирски ливади" в София, а арх. Александра Атанасова от студио Contraster стана победител в категория „Проекти - Еднофамилни жилищни сгради" в конкурса за езерна къща на брега на язовир Пчелина.

„Благодаря и за тази награда, защото проектът е много специален и има голямо значение за нас по много причини. Една от тях е, че той не само е разработен в несигурен период на пандемия, но и защото стартира работата ни по една технология, която ни вълнува от доста години - технологията за динамичните фасади и автоматизацията на сгради - като част от нашия стремеж да проектираме  интелигентни и устойчиви сгради", каза арх. Искрен Галев. „Искам да благодаря на нашите възложители, които ни дават възможност да работим не само по този проект", каза още арх. Галев.

Проектът е за реконструкция и разширение на стара административна сграда, която е била част от текстилна фабрика, преустроена впоследствие във високотехнологичен парк. Новата офис сграда включва съществуващата двуетажна административна сграда и съседните сервизни помещения на фабриката, организирани около два вътрешни двора, като в резултат утроява съществуващите офис площи в комплекса.

Тех парк Рожен е част от по-голяма територия със смесено предназначение, която включва и Жилищен парк Рожен 2. Целта е да се създаде градска зона, която да интегрира жилищни сгради, офиси, високотехнологични производства, отдих и спортни дейности на открито.  Офисната сграда е представителна част от индустриалния комплекс и се състои от шоурум, заседателни зали, офиси и кабинети. Сглобяема стоманена конструкция ще бъде използвана, за да се създаде високотехнологична многофункционална сграда с големи и адаптивни вътрешни пространства.

Контекстът, усъвършенстваните технологии, устойчивостта и ефективността са в основата на концепцията. Устойчивото използване на енергия е една от отличителните черти на Тех парка, тъй като фотоволтаична енергийна централа ще бъде разположена на покрива на индустриалната сграда. Двойната фасада с динамична външна обвивка и автоматизацията на сградата допълнително подчертават високотехнологичния характер на дизайна.

Индустриалният вид на интериора съответства на дизайна на екстериора на сградата с видима стоманена конструкция и инсталации.

ОЩЕ НОВИНИ

Шестима инвеститори ще отварят предприятия в Бургас

Шестима инвеститори ще отварят предприятия в Бургас

По първоначални заявки работните места, които ще открият, са над 600

Общинският съвет в Бургас даде зелена светлина за детската болница

Общинският съвет в Бургас даде зелена светлина за детската болница

Одобреният доклад на кмета дава ход на основното грантово финансиране за изграждане на болницата в интегрирания проект на Югоизточна България по регионално развитие

Камарата на архитектите смята да сезира прокуратурата за изрисуването на фасадата на Младежкия дом в Пазарджик

Камарата на архитектите смята да сезира прокуратурата за изрисуването на фасадата на Младежкия дом в Пазарджик

КАБ определи намесата като „архитектурен вандализъм“, поиска възстановяване на оригиналния вид на сградата, както и тя да получи статут на недвижима културна ценност

Представиха идеен проект на Детска болница в Бургас

Представиха идеен проект на Детска болница в Бургас

Предвижда се да бъдат създадени условия за игри и занимания на пациентите – с използване на част от покривните, вътрешните пространства и терасите, а оборудването ще бъде в ярки цветове и детски теми

Нова сграда на детска градина откриха в квартал “Сеславци” в София

Нова сграда на детска градина откриха в квартал “Сеславци” в София

Детското заведение се намира на ул. „Мургаш“ 3 до парка на квартала