Оптимизъм за реконструкцията на стадион „Българска армия“

95

„Считам, че нещата могат да се случат в сравнително кратки срокове“, каза главният архитект на София Здравко Здравков


Вчера министърът на младежта и спорта Радостин Василев беше домакин на среща между представители на ММС, ръководството на ПФК „ЦСКА-София“ ЕАД, в лицето на собствениците Гриша Ганчев и Юлиян Инджов, главния архитект на Столична община арх. Здравко Здравков и представител на търговското дружество „Сердика спортни имоти“ ЕАД. Повод за разговорите беше бъдещата реконструкция на стадион „Българска армия“.        

Снимка: CityBuild.bg

„Начертахме общ план, като моята идея е държавата да бъде защитена и гарантирана, да няма неизрядни наематели в имотите, да нямам имоти, които се рушат. Това е интересът, който защитавам аз. По случая със стадион „Българска армия“ правя всичко необходимо, обществено и публично не да помагам на някого, а да помагам на българския спорт. Прозрачността в ММС вече е на друго ниво. Не защитавам никакви лични интереси. От ЦСКА се оплакаха, че досега не е било така. При предишните управления са се решавали нещата по друг начин, но ние си имаме процедури. Има законов ред за признаване на инвестиции. Нищо няма да бъде спестено на никого. Ако някой иска да строи, той трябва да си изпълнява ангажиментите към държавата. Но държавата няма да изнудва и да пречи на никого, а ще помага, доколкото позволява законът“, заяви министър Радостин Василев.      

Той отбеляза, че за първи път се провежда обща среща между всички заинтересовани страни по темата за бъдещето на стадион „Българска армия“.„До този момент никога не е правен план какви стъпки да се предприемат, за да не се прехвърля топката между министерството и Столична община какво може и какво не може. Вероятно това е довело до заглъхване на отношенията между страните. Сега е ясно, че върху терена може да се строи. Страните имат да изпълняват определени изисквания, които съм поставил. Имат и срок. За първи път се поставиха пет точки, които са много детайлни и всяка от страните има задължения“, каза министърът на младежта и спорта и обяви, че вече е запознал министър-председателя Кирил Петков със случая и се очаква решение на Министерски съвет по темата. 

Според съобщението на министерството, оптимизъм след края на срещата е изразил и единият от собствениците на ПФК „ЦСКА-София“ Юлиян Инджов. „След предишната среща не вярвах, че нещо може да стане. Днес мога да кажа, че има оптимизъм не само за спортната база на ЦСКА, а като цяло спортът в България да се положи на една друга основа и да се върви с малко повече разум напред. Ние имаме готовност за инвестиция от 2 години, когато поискахме учредяването на съвместно дружество. Още тогава направихме съответните проучвания и имаме финансов план и финансов ангажимент да построим стадиона“, каза Инджов.      

Главният архитект на Столична община арх. Здравко Здравков отбеляза, че Подробният устройствен план на парк „Борисова градина“, който ще бъде представен на 13 януари 2022 г., позволява цялостна реконструкция на стадион „Българска армия“. „За стадиона има издадена виза още през 2019 г. и той може да бъде предмет на проект, който да бъде внесен в Направление „Архитектура и градоустройство“ на Столична община. От нас се изисква проектът на този стадион да отговаря на българското законодателство. Задължение на проектантите е да го приведат в изискванията на УЕФА, така че да получим едно модерно съоръжение в „Борисовата градина“. Считам, че след днешната среща и разговорите, които протекоха, нещата могат да се случат в сравнително кратки срокове“, каза арх. Здравков.

ОЩЕ НОВИНИ

"Зелена къща" разработиха български учени

"Зелена къща" разработиха български учени

БАН е водещата организация по Националната научна програма “Нисковъглеродна енергия за транспорта и бита“ (ЕПЛЮС), а  финансирането е осигурено от Министерството на образованието и науката

В Международния ден за опазване на паметниците на културата откриват късноантичната сграда "Ирини" в Пловдив

В Международния ден за опазване на паметниците на културата откриват късноантичната сграда "Ирини" в Пловдив

Тя се намира в подлез „Археологически“ и е част от обект "Епископската базилика и късноантичните мозайки на Филипопол“

Теренно проучване ще се проведе в село Мандрица в Община Ивайловград

Теренно проучване ще се проведе в село Мандрица в Община Ивайловград

За новата дестинация за проучване на архитектурното и културно наследство се търсят доброволци

Фестивалът LUNAR ще преобрази отново най-красивите сгради, паркове и площади в София

Фестивалът LUNAR ще преобрази отново най-красивите сгради, паркове и площади в София

Третото издание ще се проведе в рамките на четири вечери - между 9 и 12 май от 21:00 до 00:00 часа

В Габрово представиха обновените Регионален исторически музей и Етъра

В Габрово представиха обновените Регионален исторически музей и Етъра

Двата проекта ни дават самочувствието да направим следващата стъпка – да се включим в надпреварата по кандидатстването на нашия град за Европейска столица на културата, каза кметът Таня Христова

Със средства от републиканския бюджет ще се ремонтират над 65 км от пътя през Дюлинския проход

Със средства от републиканския бюджет ще се ремонтират над 65 км от пътя през Дюлинския проход

Отсечката свързва областите Варна и Бургас и е алтернативно за преминаващите през проходите „Приморски“ (път I-9 Слънчев бряг – Обзор) и „Айтоски“ (път ІІІ-208 Дъскотна – Айтос) между двете области