Още няма решение за нова сграда на пловдивската опера

188

Експертният съвет по устройство на територията ще заседава отново на 23 март по проекта на арх. Илко Николов за сграда на гърба на Партийния дом


Вчера на извънредно заседание Експертният съвет за устройство на територията към Община Пловдив разгледа предложението за нова сграда на операта зад Партийния дом. Според автора на проекта арх. Илко Николов (член на фондация „Дом за пловдивската опера“) на терена встрани и зад него може да бъде изградено здание с площ 3 500 квадратни метра върху имот 2 600 кв. метра със застрояване 84%. Проектът предвижда сграда с с лице към ул. „Иван Вазов” и частично – към пл. „Централен”, с височина 24 метра, с фоайе, гардеробна, ателие, склад, платформа за декори, билетен център,  тоалетни, зрителна зала с 1 038 места и други. Проектът позволява двете сгради - Концертна зала (за която в момента тече обществена поръчка за ремонт и реконструкцияи) и Операта, да си партнират.  

Според арх. Николов са спазени всички параметри на ЗУТ – отстояние от улицата, височина, плътност на застрояване, озеленяване, с паркирането също нямало проблем, защото в близост има общински паркинги с над 150 места. Мнението на автора на проекта е, че във всички големи градове подобни сгради се намират в центъра, в Министерството на културата също считали, че предложеното място в центъра е подходящо, а идейният проект на сградата е добър.  

В Съвета обаче надделява мнението, че представеният проект ще създаде градоустройствени проблеми, че обемът на Партийния дом доминира над новата сграда и че мястото на Пловдивската опера е по-скоро на брега на река Марица. В крайна сметка Съветът реши на следваща извънредна сесия да бъдат поканени зам.-кметът по „Строителство и инвестиции“ и зам.-кметът по „Култура, археология и туризъм”. Първият би трябвало да представи възможностите за подходящи общински имоти, както и да даде информация за държавни такива, а вторият – да отговори на въпроса възможно ли е сцената на Дома на културата „Борис Христов” да бъде предоставена на трупата за постоянно ползване, съобщи trafficnews.bg. На следващото заседание на 23 март авторът на проекта арх. Илко Николов ще представи и допълнителни 3D визуализации на обсъждания проект, за да могат експертите за вземат окончателно решение и да излязат със становище.  

Визуализации: Арх. Илко Николов. Източник: trafficnews.bg

Няколко дни преди заседанието кметът Здравко Димитров коментира, че предложеното от общинската администрация място за изграждането на опера до спортна зала Колодрума е комуникативно, ще разполага с паркинг, както и пространство, на което  да се товарят и разтоварват декори, оборудване и т.н.

ОЩЕ НОВИНИ

Откриха обновения Етнографски музей в Стария Несебър

Откриха обновения Етнографски музей в Стария Несебър

Сградата, един от символите на града, е пример за типичната черноморска къща от времето на Възраждането

Одобриха изграждане на нова сграда за детска градина в село Негован

Одобриха изграждане на нова сграда за детска градина в село Негован

Кметът на район Нови Искър Владислав Владимиров е избрал терен на ул. „Могилата“ 3

Предстои обновяването на неремонтирани с десетилетия сгради във Враца

Предстои обновяването на неремонтирани с десетилетия сгради във Враца

Община Враца има подписано споразумение за финансирането на 4 проекта на обща стойност от над 8 000 000 лв. за внедряване на мерки за енергийна ефективност

Подадено е инвестиционно предложение за изграждане на ритейл парк в Габрово

Подадено е инвестиционно предложение за изграждане на ритейл парк в Габрово

Той ще включва шест търговски обекта и полуподземен паркинг

Античният град Диоклецианополис в Хисаря посреща първите си гости

Античният град Диоклецианополис в Хисаря посреща първите си гости

Ръководител на проекта е арх. Пламен Михалски, археолог е Митко Маджаров, а проектант - Маринела Георгиева – Трифонова

Бургас може да има най-модерния студентски кампус в България

Бургас може да има най-модерния студентски кампус в България

От Общината призовават да подкрепите проекта, като попълните анкета