Остават плановете на АРТЕКС за биожилища с изолация от овча вълна

240

Още четири проекта са сред новите обекти на компанията


Биожилища с изолация от овча вълна смятат да правят от "Артекс", както вече ви съобщихме в края на януари. Проектът ОЗАРЕНИЯ ще бъде локализиран в местността Камбаните срещу Бизнес парк София. Идеята е на арх. Пламен Мирянов, според който до момента подобна изолация не е правена у нас. Той пояснява, че всеки сезон овчата вълна се изхвърля на всевъзможни места, заради което фермерите отнасят санкции, а практиката крие и риск от екологични бедствия.

Изборът на овча вълна има екологично и конструктивно основание, тъй като е с много добри изолационни свойства и е лесен е за вграждане. Друга интересна характеристика на овчата вълна е добрата звукоизолация и способността да поглъща една трета от теглото си във влага, която след това освобождава. Това я прави много подходяща за закрити помещения с висока влажност, като освен влагата тя абсорбира и миризми. След обработка за защита от огън и вредители този материал се прилага успешно за изолиране на покриви, стени, тавани, подове, външни фасади и охладителни системи. "Вече има патентована технология и с нея отпадъкът се рециклира в устойчива суровина", казва архитектът, цитиран от epicenter.bg.   

   
Визуализации: „Епицентър“ чрез „Артекс“

„Екоселището от къщи до парк Камбаните ще бъде много, много зелено. Самото строителство е с акцент върху естествените материали - богато озеленена среда, с пешеходна алейна мрежа, детски площадки и зони за спорт. Селището ще бъде със специален достъп за обитателите“, разказва за списание „Форбс“ арх. Весела Мирянова, председател на Съвета на директорите на „Артекс Инженеринг“.  

„Артекс“, чието име нашумя последните години покрай споровете със сградата ЗЛАТЕН ВЕК в квартал „Лозенец“, работи и по други проекти. Един от тях е комплекс БЕЛАДЖИО на бул. „България“ до Mall Bulgaria, който ще има и църква в парка си. Друг обект е до метростанция „Младост 1“ – там ще се строи сграда АГАПЕО-2. Сграда СЛЪНЧОГЛЕД ще бъде изградена в „Младост“ 2, а със СМАРАГД семейството на ДИАМАНТ 1 и 2 близо до Ловния парк и Борисовата градина се увеличава.

ОЩЕ НОВИНИ

ВИВА МАРЕ БИЙЧ ХОТЕЛ в Созопол – изпълнен с висок клас алуминиеви системи SCHÜCO

ВИВА МАРЕ БИЙЧ ХОТЕЛ в Созопол – изпълнен с висок клас алуминиеви системи SCHÜCO

Използваните естествени, висококачествени и високотехнологични материали благоприятстват постигането на оптимално темпериране на сградата през всички сезони, оптимизирането на енергийните разходи, както и намаляването отпечатъка й върху околната среда

Завърши изграждането на нова детска градина в район „Витоша“

Завърши изграждането на нова детска градина в район „Витоша“

Сградата на филиала е една от 25-те, които се изграждат в момента в София

Colliers отчита ръст в предлагането на жилища през първото полугодие на 2022 г.

Colliers отчита ръст в предлагането на жилища през първото полугодие на 2022 г.

Средните продажни цени остават стабилни през първите шест месеца на 2022 г

Над 10 км от път III-8652 в района на Неделино ще се ремонтират до края на септември

Над 10 км от път III-8652 в района на Неделино ще се ремонтират до края на септември

Третокласният път е важна транспортна артерия в област Смолян и свързва Неделино и Златоград с общините Баните и Ардино