Осветлението в София е сред приоритетите на Столична община догодина

1513
Част от политиката на общината е и изграждането на художествено осветление върху емблематични сгради. 

При откриването на форума Публично осветление" кметът Йорданка Фандъкова подчерта, че целта на му е да се потърсят решения за осветлението в града, базирани на добрите европейски практики. В последните месеци са подменени 70% от светофарните уредби в София и са заменени с енергоспестяващи, като по този начин е спестена около 25% от използваната енергия.

 

През тази година София се присъедини към Конвента на кметовете. С членството си тя се задължава през следващата година да изработи и представи План за действие за устойчива енергия, като публичното осветление е важен елемент от него. Част от политиката на общината е и изграждането на художествено осветление върху емблематични сгради в столицата.


Миналата седмица стана ясно, че до края на януари Столична община ще подготви нова концепция за подържане и изграждане на системата за улично осветление. В момента екип на общината подготвя и проект за кандидатстване по фонд Козлодуй за постигане на енергийна ефективност. 

 

По време на форума Фандъкова припомни, че е изградено осветление и в 30 квартални улици. По Околовръстния път на София са поставени 60 нови стълба и над 250 осветителни тела. Акцент в работата на общината е и поставянето на осветление при реконструирането на парковете и ключовите градски пространства - изградено е осветление в парка „Гео Милев" и в Южния парк. В момента тече подмяна на осветлението по бул. „Цар Освободител".

 

В София има над 85 хиляди осветителни тела, като значителна част от тях са в парковете, каза заместник-кметът Любомир Христов. По думите му в новоразвитите жилищни и бизнес зони няма равномерно разпределение на уличното осветление. Заместник-кметът цитира анкета сред гражданите на София, които оценяват като добро нивото на осветеност на главните пътища и центъра и слабо в кварталите. Вече са осветени 200 пешеходни пътеки, а върху 300 пешеходни пътеки са положени нови материали за по-добра видимост през цялото денонощие, информира още Любомир Христов.

 

След влизането в сила на европейските изисквания за уличното осветление общините няма да имат възможност да подменят осветлението си с тела, различни от енергоспестяващите, заяви заместник-министърът на икономиката Делян Добрев.

По две схеми на оперативна програма "Регионално развитие" се финансират мерки, свързани с поставянето на улично осветление, съобщи Деница Николова, директор на дирекция "Програмиране на регионалното развитие" в МРРБ. По думите й след изпълнението на проектите по двете схеми ще бъдат инвестирани над 10 млн. лв. за подобряване на уличното осветление.