От САБ искат Халите да се запазят като градско обществено средище

147

Архитектите настояват да се спре, преосмисли и преразгледа процедурата по трансформацията на сградата в супермаркет       


Във връзка с инвестиционното намерение за преустройство на „Централни софийски хали“ в супермаркет от веригата „Кауфланд“, от Съюза на архитектите в България заявяват, че „Централните софийски хали“ са знакова и емблематична сграда за София, чието културно значение надхвърля трансформирането й в един редови търговски обект, независимо от качеството на неговия дизайн. „Ние не оспорваме законосъобразността на задвижената процедура, но считаме, че държавата и общината трябва да потърсят възможности, да върнат на Халите тяхното изначално значение на градско, обществено средище, в сърцето на столицата, осъществявала в миналото чрез архитектурния замисъл и специфична роля в живота на града“, казват архитекти в отворено писмо до министъра на културата, министъра на регионалното развитие и до кмета на Столична община.

Според архитектите е възможно използването на Халите като: туристически и информационен център; център на художествени занаяти и приложно-декоративни изкуства; изложбена зала и арт център; библиотека и книжарница; място за дегустиране на български вина и традиционни, хранителни продукти и ястия; място за временни изложби на регионалния исторически музей; място за редовни, периодични фермерски пазари, изложби на сувенири, фестивали на виното и храните; място за тържества и културни събития и др.        

От САБ считат, че са възможни и необходими управленски решения в тази насока като: отмяна на съгласието на Министерство на културата за придвижване на инвестиционното намерение на „Кауфланд“ и спиране на процедурата; сключване на договор между Столична община и собственика на Халите за съвместно или поето от общината менажиране; сключване на концесионен дългосрочен договор за ползване на Халите от общината; обратно изкупуване на Халите от общината.            

Писмото е подписано от проф. д-р арх. Тодор Булев, проф. д.а.н. арх. Борислав Борисов, проф. д-р арх. Георги Георгиев, проф. д-р арх. Валери Иванов, доц. д-р ланд. арх. Веляна Найденова, доц. д-р арх. Елена Иванова и доц. д.с.н. арх. Искра Дандолова.

През август прдседателят на САБ проф. д-р арх. Тодор Булев отново поиска преразглеждане на положителното становище на МК. В средата на миналия месец потенциалните инвеститори обявиха, че идейният проект за Централни хали е обновен  и че е създадена и специална интернет страница с детайли, визуализации, архитектурни планове и описание на развитието на проекта.

ОЩЕ НОВИНИ

С дебат и лекции представят културното наследство на Сливен

С дебат и лекции представят културното наследство на Сливен

Събитието ще се проведе в международния ден за опазване паметниците на културата - 18 април

Община Горна Оряховица ще предлага на инвеститори свободни парцели в града, предвидени за жилищно строителство

Община Горна Оряховица ще предлага на инвеститори свободни парцели в града, предвидени за жилищно строителство

Парцелите са с площ от около 1 000 кв. м всеки и са разположени по улиците „Юрий Гагарин“, „Георги Бошнаков“ и „Васил Левски“

Готова е новата детска градина в кв. "Малинова долина" в София

Готова е новата детска градина в кв. "Малинова долина" в София

Тя разполага със занимални, спални помещения, 4 зали за спорт и изкуство, площадки за всяка група, спортна площадка на открито и плувен басейн

Благоустрояват парк "Калето" и едноименната средновековна крепост в Свищов

Благоустрояват парк "Калето" и едноименната средновековна крепост в Свищов

Цели 6 години продължиха дейностите по проучване, експониране и социализиране на крепостта, както и на парковата зона около нея