Отбелязаха 70-годишнината от създаването на специалност „Ландшафтна архитектура“ в Лесотехническия университет

111

По този повод в Централния дом на архитектите на ул. “Кракра” 11 до 9 юни е открита и изложба


На 31 май в Лесотехническия университет тържествено бе отбелязана 70-годишнината от създаването на специалност „Ландшафтна архитектура“. Гости на тържествената церемония бяха Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим, който е завършил Лесотехническия университет и се е дипломирал като ландшафтен архитект през 1997г., заместник министър-председателят по климатични политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов, заместник-министърът на земеделието инж. Валентин Чамбов, главният секретар на Изпълнителна агенция по горите инж. Димитър Баталов, председателят на Съюза на ландшафтните архитекти доц. д-р Велияна Янева, ланд. арх. Таня Бояджиева - председател на УС на Асоциация на производителите на декоративни растения в България (АПДРБ), арх. Павел Попов - член на УС на Съюза на архитектите в България, д-р Красимир Косев - директор на Университетски ботанически градини в София и други официални гости. Поздравителни адреси бяха изпратени от министъра на културата Атанас Атанасов, заместник-кмета по направление "Зелена система, екология и земеползване" на Столична община Десислава Билева, изпълнителният директор на Изпълнителна агенция "Програма за образование" проф. дхн Георги Вайсилов, от инж. Даниела Симеонова - директор на Гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Колю Фичето“-Бургас и др.  

Доклад за историята на специалността и дейността на едноименната катедра изнесе нейният ръководител проф. Емил Галев. С почетния знак на Лесотехническия университет бе удостоена проф. д-р Елена Щилиянова – дългогодишен преподавател в университета по случай нейния 90 годишен юбилей. Проф. Щилянова е завършила първия випуск на специалността „Ландшафтна архитектура“ в ЛТУ.  

По повод юбилея в двора на Лесотехническия университет бе засадено дърво от вида Davidia involucrata (Давидия, Гълъбово дърво), който вид произхожда от Китай, където е включен в Червената книга в категория „рядък“. В Европа е интродуциран в началото на 20 век, но в България все още не е популярен и липсва в обществените зелени площи.

По повод юбилея в Централния дом на архитектите на ул. “Кракра” 11 в София до 9 юни може да видите изложба "70-години „Ландшафтна архитектура“ в Лесотехническия университет".

Снимки: ЛТУ

ОЩЕ НОВИНИ

Откриха обновения Етнографски музей в Стария Несебър

Откриха обновения Етнографски музей в Стария Несебър

Сградата, един от символите на града, е пример за типичната черноморска къща от времето на Възраждането

Одобриха изграждане на нова сграда за детска градина в село Негован

Одобриха изграждане на нова сграда за детска градина в село Негован

Кметът на район Нови Искър Владислав Владимиров е избрал терен на ул. „Могилата“ 3

Предстои обновяването на неремонтирани с десетилетия сгради във Враца

Предстои обновяването на неремонтирани с десетилетия сгради във Враца

Община Враца има подписано споразумение за финансирането на 4 проекта на обща стойност от над 8 000 000 лв. за внедряване на мерки за енергийна ефективност

В Севлиево откриха парк "Развигор" с декоративни арт пластики

В Севлиево откриха парк "Развигор" с декоративни арт пластики

Градината се намира между сградата на читалище „Развитие-1870” и хотел „Севлиево Плаза”

Подадено е инвестиционно предложение за изграждане на ритейл парк в Габрово

Подадено е инвестиционно предложение за изграждане на ритейл парк в Габрово

Той ще включва шест търговски обекта и полуподземен паркинг