10 са отличията в Годишните архитектурни награди ARCHINOVA 2021

1143

Осмото издание на конкурса премина под надслов „Архитектурата е предизвикателство“.


 

ARCHINOVA е архитектурен  конкурс, който поощрява и популяризира качествената архитектура. Организатори на наградите са специализираните медии в областта на архитектурата, строителството и интериорния дизайн Citybuild.bg, Ka6tata.com и The-Building.eu. Церемонията по награждаването с водещ Ива Дойчинова се състоя в Интер Експо Център в София на 6 октомври при спазване на всички противоепидемични мерки. Очаквайте скоро и видео от церемонията, както и интервюта с членовете на журито.

 

 

В Осмото издание на конкурса Годишните архитектурни награди ARCHINOVA под надслов „Архитектурата е предизвикателство" журито е в състав: председател арх. Христина Христова, арх. Владимир Михов, арх. Георги Бачев, арх. Лорита Панова, арх. проф. д-р Орлин Давчев, арх. Радо Илиев, арх. Румен Първанов, арх. Светослав Станиславов, арх. Тихомир Казаков. Тази година проектите бяха оценявани в 8 категории, обединяващи всички теми на конкурса през изминалите 7 години, и една нова категория, включваща урбанистични проекти. Деветчленното жури оцени отделно проекти, реализации и концепции, като в последната категория се състезаваха и студентски проекти. Журито номинира 22 проекта от 60 участващи в конкурса. 6 от проектите са отличени с призове. Присъдени са и 4 специални награди.

 

 

„С голям интерес разгледахме всички проекти и се радвам, че се получи добра дискусия около тях", каза председателят на журито арх. Христина Христова.

 

 

„Радвам се, че най-голямата професионална организация на архитектите е партньор на това прекрасно начинание, което с годините набира инерция, каза проф. д-р арх. Борислав Борисов - зам.-председател на Камарата на архитектите в България.

 

 

„Поздравявам ви с поредното издание на забележителния конкурс ARCHINOVA, който следя с голям интерес и който привлича ежегодно вниманието на нашите архитекти и на обществеността", каза в писмено обръщение проф. д-р арх. Тодор Булев - председател на Съюза на архитектите в България - партньор на конкурса. „Сред различните архитектурни форуми ARCHINOVA се отличава с прецизността на авторитетното жури и подбора на награждаваните проекти и затова Съюзът на архитектите в България е изградил устойчиви връзки с организаторите и се стреми да популяризира конкурса. Така ще постъпим и по отношение на тазгодишното издание, като му предоставим място в нашите електронни и печатни издания и нашите изложбени зали и творчески домове", казва още проф. д-р арх. Булев.

 

 

НОМИНИРАНИ И НАГРАДЕНИ

 

В категория „Проекти - Еднофамилни жилищни сгради" участват 13 проекта, а номинирани са 3. Победителят е ЕЗЕРНА КЪЩА на брега на язовир Пчелина с проектант архитектурно студио Contraster (арх. Александра Атанасова).

 

 

„Благодаря от името на целия екип на Contraster. Тази година участваме в конкурса с проекти, като се надяваме догодина участието ни да е с реализации", каза при получаването на наградата арх. Александра Атанасова. „Благодаря на организаторите за това хубаво, семпло и изчистено събитие за архитекти. За тези 25 години, откакто сме в България, нашата компания е популярна с голямо количество реализирани офисни сгради, но около 60% от бизнеса ни през последните 3-4 години е в жилищното строителство - от еднофамилни през многофамилни сгради до жилищни комплекси в цялата страна. Затова имаме сериозно отношение към тази категория в конкурса", каза при връчването на наградата арх. инж. Климентин Чернев, управител на „Алукьонигщал" ЕООД - генерален партньор на конкурса.

 

 

Допълнителна "Специална награда за органично решение на връзката между предназначение, форма и съдържание" в категорията „Проекти - Еднофамилни жилищни сгради" получи BS_257 в село Баня, Разлог, с проектант HORA (арх. Андрей Ходкевич).

 

 

„Благодаря на журито, организаторите на конкурса и най-вече на нашите инвеститори, които ни гласуват доверие и ни дават свободата да правим нещата, които искаме. Благодаря на всички колеги, които работиха по този проект, поздравявам и всички номинирани в конкурса", каза арх. Андрей Ходкевич при получаването на наградата (на снимката долу вдясно). „Поздравявам всички участници, които дръзнаха да се конкурират и съревновават в конкурса и да демонстрират своите идеи и възможности", каза членът на журито проф. д-р арх. Орлин Давчев, декан на Архитектурния факултет в Университета по архитектура, строителство и геодезия - партньор на конкурса, който връчи наградата.

 

 

В категория „Проекти - Многофамилни жилищни сгради" се състезаваха 12 проекта, а номинираните са 2. Победител е АПАРТАМЕНТНА СГРАДА в район „Манастирски ливади" в София с проектант Contraster (арх. Искрен Галев). Това е втора награда за архитектурното студио в конкурса.

 

 

„Благодаря на организаторите, че и тази година успяха да проведат конкурса. Благодаря и на журито за високата оценка в една от категориите с най-силната конкуренция, както и на хората, с които през всички тези години споделяме успехите и минаваме през трудностите. Откакто съм архитект, вярвам, че екипът е най-важното нещо", каза арх. Искрен Галев. „Поздравявам организаторите за тяхното постоянство и смелост да продължат в тези усилия, които и ние споделяме. Трябва да има такива събития, в които да могат да се отличат добрите примери на архитектурата. Многофамилните жилищни сгради се използват десетки години напред и затова отговорността на всички участници в строителния процес е огромна", каза инж. Петър Петров, мениджър продажби и продукти във „Винербергер България" - златен спонсор на конкурса.

 

 

В категория „Проекти - Обществени, индустриални сгради и хотели" участват 5 проекта и са номинирани 2. Победител е ОФИС СГРАДА - ТЕХ ПАРК РОЖЕН - част от по-голяма територия със смесено предназначение, която включва и Жилищен парк Рожен 2, с проектант Contraster (арх. Искрен Галев). Това е трета награда за студиото в конкурса и втора за арх. Галев.

 

 

„Благодаря отново и за тази награда, защото този проект е много специален и има голямо значение за нас по много причини. Една от тях е, че той не само е разработен миналата година в несигурен период на пандемия, но и защото стартира работата ни по една технология, която ни вълнува от доста години - технологията за динамичните фасади и автоматизацията на сгради - като част от нашия стремеж да проектираме  интелигентни и устойчиви сгради", каза арх. Искрен Галев, който за втори път излезе на сцената. „Искам да благодаря на нашите възложители, които ни дават възможност да работим не само по този проект. Благодаря и на семейството ми, което ме подкрепя, за да мога за правя нещата, които обичам", каза още арх. Галев.

 

 

„За мен и нашия екип е огромно удоволствие, че подкрепяме архитектите в България. Вие също ни подкрепяте. Правим страхотни неща заедно, с които много се гордеем и обикалят цял свят. Поздравявам и организаторите на ARCHINOVA за това, че правят едно чудесно събитие", каза Димо Димов, управител на „Грое България" - златен спонсор на конкурса.

 

 

В категория „Реализации - Еднофамилни жилищни сгради" участваха 3 обекта, а номинирани са 2. Победителят е обектът СТУДИО ,,NADA" - архитектурно ателие с малко жилище с проектант NADA (арх. Антонина Тритакова и арх. Георги Събев). Архитектите арх. Тритакова, арх. Събев и арх. Азалия Саргсян получиха и номинация в категория „Проекти - Обществени, индустриални сгради и хотели" за ЦЕНТЪР ЗА ДЕЦА СЪС СПЕЦИАЛНИ НУЖДИ.

 

 

„Благодарим за тази награда, която ни дава смисъл да продължаваме. Върнахме се в България с желанието да можем да творим свободни. Къщата направихме двамата с Антонина с помощта на нашите родители, затова съм искрено благодарен и на тях", каза арх. Георги Събев. „Поздравявам организаторите за това, че ни събират отново, както и на журито, че оценява проектите професионално", каза инж. Владислав Вачев - търговски мениджър големи обекти в „Хьорман България" - сребърен спонсор на конкурса.

 

 

В категория „Реализации - Многофамилни жилищни сгради" участваха 4 обекта, като номинирани са 3 от тях. Журито присъди само „Специална награда за фасадно решение" за ОБЩЕЖИТИЕ СТУДЕНТСКИ ГРАД на ъгъла на булевард „Св. Климент Охридски" и ул. „Проф. Г. Брадиславов" пред главния вход на Техническия университет в кв. „Студентски град" в София. Проектант е „Амфион" ЕООД (арх. Борислав Богданов).

 

 

„Благодаря на журито за оценката, както и на спонсорите, без които конкурсът няма да е възможен. Сградата беше проектирана за общежитие, но хората толкова я харесаха, че решиха не само да живеят временно там, но и да притежават част от нея. Затова инвеститорите решиха, че могат да я разпродадат и това е един пример как архитектурата влияе и създава друг начин на живот. Освен, че беше проектирана за общежитие, сградата беше построена върху голям колектор (топлопровод) и се наложи да се използват много сериозни мостови конструкции. Това е друга причина, която определя нейната архитектура", каза арх. Борислав Богданов (на снимката долу вдясно). Наградата връчи проф. д-р арх. Борислав Борисов - зам.-председател на Камарата на архитектите в България - партньор на конкурса.

 

 

В категория „Реализации - Обществени, индустриални сгради и хотели" се състезаваха 11 обекта, а номинирани са 4. Победител е КЛУБ ЗА ВОДНИ СПОРТОВЕ до езерото Панчарево в София с проектант Архитектурно студио „Диагонали" (арх. Николай Давидков, арх. Петър Бубев и инж. Асен Страшимиров).

 

 

„Преди всичко изказвам нашите адмирации към организаторите за това, че за поредна година успяха да съберат толкова добри проекти и авторитетно жури. Този проект е много важен за нас. Той може би е един от най-малките, които сме реализирали, но трасира в голяма степен нашия път като архитектурно студио", каза арх. Николай Давидков (на снимката долу вдясно).

 

 

„Благодаря на ARCHINOVA за това събитие само дни след Международния ден на архитектурата. Важно е да има такива прояви, за да може добрата архитектура да бъде отличавана и благодарение на нея да има по-добро бъдеще и по-добра среда за следващите поколения. Благодарим за вашата упорита работа и за вашия труд, за това, че създавате такива произведения на изкуството и че сме част от някои от тях. Журито е имало трудна задача в тази категория, защото става дума за сгради с различна функционалност", каза арх. Александър Бояджиев, старши експерт дизайнерска програма в „Идеал Стандарт - Видима" АД - златен спонсор на конкурса.

 

 

В категорията „Реализации - Обществени, индустриални сгради и хотели" журито присъди и "Специална  награда за обновяване на съществуваща обществена сграда" за РЕКОНСТРУКЦИЯ НА СГРАДАТА НА КУЛТУРЕН ДОМ НА НЕФТОХИМИКА-НХК в Бургас с проектант Архитектурно студио MOTTO (арх. Десислава Стоянова, арх. Мариана Сърбова и арх. Габриела Илиева-Нунева). Проектът за реконструкцията спечели и голямата награда на „Архимория 2021" и има още две номинации - номинация за наградата на Европейския съюз за съвременна архитектура Mies van der Rohe и номинация в „Български архитектурни награди 2021" - и двата конкурса с предстоящо обявяване на наградите.

 

 

„Благодарим на журито и на организаторите за този страхотен конкурс, защото подкрепата е много важна в нашата професия. Този проект е дело на голям екип от хора, така че сме благодарни на всеки един от тях, както и на всички, които допринесоха той да се случи. Благодарим и на община Бургас за това, че възложи архитектурен конкурс за идеен проект, който бяхме избрани да изпълним, каза арх. Десислава Стоянова (на снимката долу вляво). „Реконструкциите са нещо важно и дават нов живот на средата, в която живеем, така че пожелавам да има колкото може повече енергия за подобен тип проекти, добави арх. Мариана Сърбова (на снимката долу вдясно.).

 

 

„Благодарим на организаторите, че тази година се довериха на нашата локация. Вече 20 години от Интер Експо Център подкрепяме българския бизнес с много търговски изложения, конгреси и събития, в това число и Архитектурно-строителната седмица, която се провежда всяка пролет. Радвам се, че се падна на мен да обявя победител именно в тази категория, защото ние самите минахме през основен ремонт и вдъхнахме нов живот на конгресния ни център и на зала „Витоша", в която се намираме тази вечер", каза Иван Иванов, управител на Интер Експо Център - партньор на конкурса.  

 

 

В категория „Реализации и проекти за урбанизация - градска среда, паркове и други" са номинирани 2 обекта и 1 проект. Победителят е ЕСТЕТИЗАЦИЯ НА УЛ. "МИХАИЛ КОЛОНИ" И ПЛОЩАД „ЕКЗАРХ ЙОСИФ" - благоустрояване на междублокови пространства във Варна, подзона Район „Одесос" 2, с проектант арх. Жулиан Начев.

 

 

„Много важна е оценката, която давате с тази награда. За мен беше удоволствие да работя по този проект, за да превърна една задънена неугледна улица в по-човешко и по-уютно градско пространство, изпълнено с колкото може повече положителна енергия", каза арх. Жулиан Начев (на снимката долу вдясно). „Благодаря на всички, че продължаваме напред в един толкова хубав и стойностен конкурс", каза при връчването на наградата инж. Цанко Миланов, управител на „Земелрок Щайн унд Дизайн" ЕООД - сребърен спонсор на конкурса. „Повечето от вас знаят, че Semmelrock е не само марка, свързана с иновативни и качествени решения за градска среда, но е и част от „Винербергер", така че компанията не е само стени, покриви и фасади, но и продукти за урбанизация и градска среда. Още по-щастлив съм от това, че нашите продукти са не само за площади, а са част от всяка една от тези еднофамилни и многофамилни сгради, хотели, индустриални паркове и други, които видяхме", добави инж. Миланов.

 

 

Категорията „Концептуални проекти" е включена за втори път в конкурсната надпревара и е единствената, в която с проекти могат да участват студенти по архитектура. В нея се състезаваха 6 проекта и са номинирани 3. „Специална награда за принос към социалното и културно наследство" получи концепцията ПО ПЪТЯ НА ТЕСНОЛИНЕЙКАТА за Родопската теснолинейка - единствената функционираща в България. Проектант е Даниела Тодорова.

 

 

„За мен е чест да получа тази награда, защото това е проект, който обичам страшно много и защото тази година е обявена за година на железниците в Европа", каза Даниела Тодорова (на снимката долу вдясно).  „Поздравявам всички наградени и всички участници в конкурса. Много се радвам, че виждам толкова млади хора в залата, както и че толкова много млади хора спечелиха награди. Пожелавам успех особено в тази категория, където има и студентски проекти. Напред и нагоре, остава само да ви мотивираме!", каза Екатерина Чочкова, мениджър ключови проекти в „Алукьонигщал" ЕООД - генерален партньор на конкурса.

 

 

НОМИНИРАНИ

 

В категория „Проекти - Еднофамилни жилищни сгради":

 

КЪЩА С БУНКЕР на нос Шабла с проектант арх. Христо Тритаков, арх. Христо Ризов и к. арх. Марина Стоева

 

 

В категория „Проекти - Многофамилни жилищни сгради":

 

ЖИЛИЩНА СГРАДА 2V в кв. Овча Купел, недалече от парк Овча Купел с проектант „Студио 5R" (арх. Ралица Зортева и арх. Петя Демирева)

 

 

В категория „Проекти - Обществени, индустриални сгради и хотели":

 

ЦЕНТЪР ЗА ДЕЦА СЪС СПЕЦИАЛНИ НУЖДИ - проектът е изработен въз основа на международно конкурсно задание за нова сграда на Фондация „Карин Дом" във Варна. Проектант е „Колектив NADA" (арх. Антонина Тритакова, арх. Георги Събев, арх. Азалия Саргсян). Архитектите арх. Тритакова и арх. Събев имат и награда в категория „Реализации - Еднофамилни жилищни сгради" с обекта СТУДИО ,,NADA".

 

 

В категория „Реализации - Еднофамилни жилищни сгради":

 

HOUSE G - МАЛКА НИСКОЕНЕРГИЙНА ПЛАНИНСКА КЪЩА в пловдивското село Гълъбово с проектант Greenpoint Projects (арх. Петър Чордов и арх. София Коджаманова)

 

 

В категория „Реализации - Многофамилни жилищни сгради":

 

ЖИЛИЩЕН КОМПЛЕКС "БОЯНА" в кв. "Бояна" в София с проектант „Италстиле" ЕООД (арх. Замфир Хаджийски, арх. Симеон Симеонов)

 

 

ЖИЛИЩНА СГРАДА „НАДЕЖДА" на ул. „Свети Климент" в София с проектант „Инсепт Архитекчър" (арх. Александър Видински).

 

 

В категорията „Реализации - Обществени, индустриални сгради и хотели":

 

СУПЕРМАРКЕТ "LIFE" / LIFE 10 в Червен бряг (вижте и тук) с проектант Cityscape Architects (арх. Гергана Милушева)

 

 

ЛОГИСТИЧЕН ЦЕНТЪР С ОФИСИ на бул. „Ботевградско шосе" в София с проектант АСА ЕООД (проф. д-р арх. Калин Тихолов), „ИЕС проект-2008" ЕООД (доц. д-р арх. Елица Иванова и арх. Ради Захариев)

 

 

В категория „Реализации и проекти за урбанизация - градска среда, паркове и други":

 

"РЕКОНСТРУКЦИЯ НА ЦЕНТРАЛЕН ПЛОЩАД ГРАД МАДАН (вижте и тук) с проектант „Дизайн Груп студио" ООД (ланд. арх. Григор Перчиклийски и ланд. арх. Десислав Евлогиев)

 

 

КОНЦЕПЦИЯ И ИДЕЕН АРХИТЕКТУРЕН ПРОЕКТ ЗА БЛАГОУСТРОЯВАНЕ НА ЦЕНТЪРА НА БОТЕВГРАД с проектант „Никифоров студио" ЕООД (арх. Мила Никифорова, арх. Филип Чипев и арх. Иван Никифоров).

 

 

В категорията „Концептуални проекти":

 

THE OFFICE с проектант Александър Стойчев. Проектното предложение е разработено като семестриален студентски проект в 5-ти курс. Цялостната идея представлява създаването на офис сграда, носител на съвременните тенденции и устойчива във времето със своите характеристики. Идейният проект е предвиден за парцел между алеи 1, 2, 4 и 5 на „София Тех Парк".

 

 

SOFIA GREEN TOWER - концепция за най-високата сграда в София с проектант „Инсепт Архитекчър" (арх. Александър Видински). Това е втора номинация за студиото и архитекта в конкурса. Първата е в категория „Реализации - Многофамилни жилищни сгради" за ЖИЛИЩНА СГРАДА „НАДЕЖДА" в София.

 

 

„Архитектурата наистина е предизвикателство - това е решение между сложни казуси, трудни терени и трудни инвеститори, но българските архитекти прекрасно се справят с това. ARCHINOVA също е голямо предизвикателство за всички участващи в конкурса. Надявам се да ни се доверите и в следващите издания, каза в края на церемонията Дияна Кинова - организатор на конкурса и издател на списания „Още за къщата" и The Building.

 

 

„Радвам се да видя толкова много приятели на архитектурата тази вечер въпреки неудобствата и Covid ситуацията. ARCHINOVA е конкурс, който през годините не спира да се развива и да трупа популярност и основната причина за това са най-вече участниците. Смятам, че в България се прави стойностна архитектура, която заслужава да се обсъжда, да се говори за нея, да се показва и да се оценява, и това се опитваме да направим в ARCHINOVA. Тази година журито имаше много трудна задача, на всички проекти беше обърнато голямо внимание и зад всяка награда има много конкретна обосновка, така че му благодаря за труда", добави Валери Маринов - управител на CityBuild.bg.

 

 

Генерален партньор:

Alukönigstahl  

 

Златни спонсори:

Wienerberger

Grohe

Ideal Standard

 

Сребърни спонсори:

Hörmann

Semmelrock Stein+Design 

 

Спонсор:

ETEM

 

 

 

Партньори:

Съюз на архитектите в България (САБ)

Камара на архитектите в България (КАБ)

Университет по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ)

Архитектурно-строителна седмица (АСС)

Интер Експо Център (ИЕЦ)

 

 

Медийни партньори:

Detaili.bg

Dibla

Stroiteli.bg

сп. „Жилища"

ОЩЕ НОВИНИ

Шоурумът на ЕТЕМ в Пловдив получи престижна награда DIBLA DESIGN AWARDS

Шоурумът на ЕТЕМ в Пловдив получи престижна награда DIBLA DESIGN AWARDS

Отличията за интериорен и продуктов дизайн са авторитетна оценка за професионализъм и талант

Отличиха победителите в DIBLA DESIGN AWARDS 2023

Отличиха победителите в DIBLA DESIGN AWARDS 2023

Осмите годишни награди за интериорен дизайн се проведоха на 13 март

29 награди бяха раздадени в конкурса „Българска мебел на годината“

29 награди бяха раздадени в конкурса „Българска мебел на годината“

Голямото отличие е за Тable X8 по дизайн на Илиан Милинов с производител "Мебели Драги"

Заповядайте на бляскавата церемония по връчване на ARCHINOVA ARCHITECTURE AWARDS 2023

Заповядайте на бляскавата церемония по връчване на ARCHINOVA ARCHITECTURE AWARDS 2023

Десетите поред годишни награди ще бъдат раздадени на 4 април в Зала 5 на Inter Expo Center в столицата  

"Колективът" отново е финалист на престижните награди на New European Bauhaus

"Колективът" отново е финалист на престижните награди на New European Bauhaus

За трета поредна година международно жури от експерти в сферата на изкуството, архитектурата и градския дизайн избира фондацията измежду стотици други кандидатури от цяла Европа