Отвори новият Музей на архитектурата в Трявна

185

Експозицията „Тревненска архитектурна школа“ е разположена в най-стария архитектурен паметник в района – Попангеловата къща, и представя важни аспекти от занаята на майсторите дюлгери


Снимка: Love 2 Design

Музеят на архитектурата в Трявна е най-новият обект под шапката на Специализирания музей за резбарско и зографско изкуство (СМРЗИ) в града, след като Общината предостави за целта Попангеловата къща. Експозицията представя предпоставките за възникването на тревненската строителна школа, показва как са градили тревненци обществени сгради, дава информация за някои от забележителните архитектурни паметници и организацията на работата на строителите, включва планове на сгради, майсторски свидетелства от различно време, както и договори за строежа на мостове и църкви.

QR код, разказващ за тревненските майстори и всички 90 селища в района, където са работили, холограмна инсталация на малко познатата „Шарена чешма“ в Трявна и анимация на изграждането на Райковата къща са само част от съвременните технологии, включени в експозицията, чрез които ще може да научите любопитна информация за строителството в района.

Други акценти в експозицията са макети на сгради, които вече са с променен вид или не съществуват. Има макети на Киревата къща, къщата на Уста Генчо Кънчев, тревненския площад, Даскаловата къща. Част от музейната експозиция е и възстановка на зид с техника суха зидария, която е направил за новия музей майсторът Христо Тоцев.

Към музея на архитектурата е създаден и образователен център за деца, включващ интерактивна маса с настолни игри и въпроси, пъзели и други, които запознават по интересен и забавен начин с особеностите на тревненската архитектура.

И още нещо - посетителите, които са потомци на стари майстори дюлгери, ще имат възможност да допълват голямата гама от имена в тревненското строителство, вписани вече в историята на музея. В специална книга „Аз съм потомък на“ всеки наследник може да запише сведенията за своя роднина. Информацията ще бъде проверена и допълнена в експозицията.

Автори на експозицията са Ирина Димитрова и Даниела Дабкова. За реставрацията на документите съдейства д-р Румяна Дечева, реставрацията на инструментите е направена от Стефан Стефанов, а Светлин Стефанов е изработил три от макетите на къщи. Екипът на студио Love 2 Design е създал интериорния проект, съдействал е в графичното оформление на информационните пана и е помогнал в изработката, доставката и монтажа на обзавеждането.

Снимки: Община Трявна

ОЩЕ НОВИНИ

Премиерът поиска отмяна на решението на Министерския съвет за изграждане на частна детска болница в столицата

Премиерът поиска отмяна на решението на Министерския съвет за изграждане на частна детска болница в столицата

Притесненията на политици, граждански организации и експерти са, че няма кадрови капацитет за подобно болнично заведение едновременно с предвидената държавна Национална детска болница

Студио Love 2 Design отново участва в ревитализацията на значими културни обекти

Студио Love 2 Design отново участва в ревитализацията на значими културни обекти

Екипът съдейства с интериорен проект и реализация на новата експозиционна зала в Историческия музей в Исперих и постоянната експозиция в Художествената галерия към него

Новият затвор без решетки в дупнишкото село Самораново ще отвори в началото на септември

Новият затвор без решетки в дупнишкото село Самораново ще отвори в началото на септември

Напредъкът по изграждането на комплекса беше представен вчера, 16 месеца след първата копка на строежа

Добрият пример на Испания: Закон за качеството на архитектурата

Добрият пример на Испания: Закон за качеството на архитектурата

Генералният секретар по „Градоустройство, жилищно строителство и архитектура“ в Министерството на жилищното строителство и градоустройството в Испания арх. Иняки Карнисеро представи закона на кръгла маса, организирана от КАБ