С над 20% падна средния размер на ипотечните кредити

8714
Отминалата 2009 г. се характеризира със силен спад на почти всички следени показатели на пазара на ипотечно кредитиране.

Средният размер на отпуснатите кредити, който се счита за най-ясен изразител на тенденциите на пазара, намаля с 22% и вече е 36 260 евро при 46 800 евро за 2008 и 38 600 евро през 2007 г., се казва в годишния анализ на Кредит Център.

Основните причини за негативното движение са били: изключително слабата активност през първата половина на годината, спадът на цените на имотите и на процентa финансиране, както и покачването на процентa самоучастие.

Лихвите през изминалата година се се движели между 8,5% и 9,5% за евровите и между 9,5% и 11% за левовите кредити. Първите месеци на годината се характеризираха с изключително слаб интерес към търсенето на кредити. Очакванията за липса на добри финансови перспективи накараха повечето потребители да преразгледат дългосрочните си планове за инвестиция в имот и да потърсят краткосрочни решения за възникналите нужди. 

Очакванията на експертите са началото на 2010 г. да бъде различно от началото на предходните години. Традиционно слабите месеци януари, февруари и март тази година се очаква да са по-активни от предходните години, от една страна, поради оживлението на пазара в края на 2009 г. и, от друга, поради прогнозите през тези месеци да се появят повече изгодни оферти на пазара на недвижими имоти от затруднени клиенти, нуждаещи се от свежи пари.

Освен това още от началото на годината някои финансови институции влязоха в кампания по ипотечните си кредити, като се предвижда и други да го последват през февруари и март. През пролетта активността ще се засили и потребителите ще преразгледат позицията си на изчакване, в резултат на което общите обеми през новата година ще надвишат тези през 2009-та с 20-25%, коментират от Кредит Център.

Лихвите също ще продължат да следват тенденцията на намаляване, оформила се в края на 2009 г., като се понижат между 0,5 и 1 процентен пункт, като при някои левови кредити спадът може да достигне и 1,5 процентни пункта, се казва в годишния доклад на компанията. Така в края на 2010 година лихвите в евро очакваме да се движат между 7,25 и 7,75%, а в лева – между 8,5 и 9,5%.

Не се очаква сериозна промяна на другите параметри на кредитите с изключение на промоционални кампании, в рамките на които може да има намаление на отделни такси или комисионни. Средният размер на отпуснатите кредити ще нарасне, тъй като ще се раздвижи и средният ценови сегмент на имотния пазар. Финансирането ще се задържи около 55-70% от цената на сделката, като за по-ликвидни имоти то ще достига до 80%.

През 2010 година се очаква да се появят и нови, съобразени с кризисните условия продукти с фиксирана лихва за определен период, както и повече възможности за финансиране на имоти в строеж – между Акт 14 и Акт 16. Според анализаторите все още е рано да се появят продукти за финансиране на имоти „на зелено”. Позитивни са очакванията и за качеството на отпуснатите кредити – според много фактори чистотата на кредитния портфейл през 2010 година ще е много по-висока от тази на кредитите, отпускани до момента.