Пандемията поднови акцента върху гъвкавия и адаптивен дизайн

143

Фокусът е върху модифициращи се пространствени решения и хибридни мебелни системи


Вече много беше казано и написано за потенциалните промени в изградената среда в резултат на пандемията Corona-19 - от спекулации за изместване от големите градски офиси в резултат на работа от дома, до ново разбиране за важността на публичните пространства за укрепване на общностните връзки. Eдна от тенденциите през последната година и половина е подновеният акцент върху гъвкавия и адаптивен дизайн. Въпреки че не са нови концепции, несигурността и потенциалът за внезапна промяна в бъдеще накараха много дизайнери и техните клиенти да придадат ново значение на сгради и пространства - независимо дали за да се приспособят към ежедневната промяна в употребата или за бързо адаптиране към променящите се пазарни изисквания. В доклада  си нидерландското UnStudio (международна мрежа с над 200 служители от 27 държави) се задълбочава в тези теми и различните начини, по които те в момента са включени в градското планиране, архитектурата и продуктовия дизайн.

Разбира се, гъвкавият дизайн не е нова концепция, но сега заради пандемията от COVID-19 той се слива с анализ на данни, автоматизация и използване на устройства и носи нова ера на интерактивна гъвкавост и многофункционално използване на пространството. Вместо традиционният фиксиран план, гъвкавият градски дизайн може да предложи системи от решения, а не само на едно, като по този начин се създава възможност за реакция при необходимост от промяна. Това е подход за гъвкава градска плътност, който позволява мултифункционално използване на публичното пространство и организационните модели със смесена употреба.

При проектирането на отделни сгради гъвкавостта е изключително важна, защото тези, които са конструктивно проектирани от самото начало с оглед на бъдеща промяна в използването и бъдещо модернизиране, увеличават своето дълголетие, а също така се намаляват разходите за материали и потреблението на енергия в бъдеще и по този начин се увеличава стойността на активите.

В пространствено отношение най-очевидната полза от гъвкавия или адаптивен подход при проектирането е, че той позволява по-ефективно използване на пространството, което е все по-важно съображение в тези времена на увеличено уплътняване и недостиг на жилища. Това, съчетано с нарастващата нужда да се използва едно и също пространство за множество различни приложения (като например работа от дома), доведе не само до подновен фокус върху адаптивни пространствени решения, но и до нови хибридни мебелни системи.

 
Етажни планове на UNStudio Tower в Амстердам, които могат да се трансформират от офиси в жилища с минимални структурни промени

Днес чрез технологиите сме в състояние да използваме големи данни, за да разберем и проектираме по-добре нашите пространства, докато интегрирането на автоматизирани процеси може да даде възможност за саморегулираща се пространствена и екологична адаптация, казват от студиото.

 
Building Information Modelling (BIM), което позволява управление на цифрова информация на сградите през целия им жизнен цикъл, е безценен инструмент за внедряване на гъвкав дизайн

В следващите примери са разгледани различни подходи и стратегии за гъвкав и адаптивен дизайн в селекция от проекти на UNStudio и градски изследвания. За някои от тези проекти студиото е обединило усилия с консултантското звено на UNSense за технологичните слоеве в дизайна.

Project H1 - Kwangwoon University Station Area Development, Masterplan, Сеул, Южна Корея, 2020     

"Проект Н1" е пилотен за адаптивна стратегия за градски развития със смесена употреба в бъдеще.  През 2019г. UNStudio беше поканено от Hyundai Development Company да проектира трансформацията на съществуваща жп зона в Сеул в жилищна среда от 405 000 м2, където иновациите, зелената енергия и разнообразието създават привлекателна и продуктивна зона за живеене и работа.  H1 е квартал със смесена употреба, който разчита на системния дизайн, където, вместо да бъдат фиксирани, определени компоненти могат да бъдат подредени според различни нужди. Като такъв, основният план включва различни подходи за гъвкавост и адаптивност в различни типологии и мащаби.  

Апартаментите и съвместните жилищни пространства предлагат нова радиална типология. Това дава възможност за различни размери и ценови класове, компактни или съвместни жилища за различни конфигурации, които могат да се променят с течение на времето. Освен това моделът, който съчетава характеристиките на жилища, хотел и офис, са проектирани с гъвкави мебели, включително система „Жива стена“, която позволява различни пространствени конфигурации с интелигентни функции и устройства.      

Удобства за свободното време, пространства за съвместна работа и здравни услуги са интегрирани в архитектурната концепция, докато компонентът за търговия на дребно е допълнен от концепция за „трето пространство“, включваща многофункционални общи зони, дискусионни „салони“ и пространства за събития. Площад обслужва всички транспортни нужди на хората, които живеят и работят в Н1. Тук мобилността, базирана на споделени услуги, осигурява високо ниво на гъвкавост, като потребителите могат да вземат решение за предпочитания от тях пакет от услуги.

Bruzzano Milan Masterplan, Италия, 2021     

Концептуалното предложение на UNStudio и UNSense за нов градски квартал в северния край на Милано е избрано за по-нататъшно развитие на дизайна по-рано тази година от Unipol. Границите между традиционните болници и по-удобния начин за получаване на здравни услуги стават все по-плавни. В Bruzzano студиото вижда възможност за въвеждане на нова форма на гъвкава типология на „Общностите за грижи“, формиращи децентрализиран район за здравеопазване и здравеопазване с технология, която доближава здравните услуги до крайните потребители и насърчава избора на здравословен начин на живот като част от ежедневието. В предложението технологията представлява интегрирана част от дизайна, която може да задава краткосрочни и дългосрочни цели, да изпълнява, наблюдава и подобрява изградената и зелена среда. Проектът има потенциал да се превърне в иновативен полигон за здравословни зелени технологии, използван за тестване на нови системи, които могат да бъдат мащабирани и използвани в целия квартал и града и адаптирани за други области в бъдеще, когато се окажат успешни.

Echo, Delft, Нидерландия, 2017 � 2021

Проектирана да отговори на нуждата на Технологичния университет в Делфт от допълнително учебно пространство, Echo е нова междуфакултетна сграда, която в момента се строи. В нея ще се помещават седем нови учебни зали, много от които могат да бъдат разделени на отделни пространства в зависимост от методите и стиловете на обучение. Всяка от тези учебни зали е проектирана въз основа на настоящите и бъдещите нужди на преподавателите и студентите в този водещ холандски университет, което позволява максимална гъвкавост за постоянно променящия се свят на обучение. Фокусът ще бъде върху средни и големи учебни зали, в които могат да се настанят между 150 и 700 души. Тези пространства ще бъдат адаптивни, като най-голямата лекционна зала може да бъде разделена на три отделни.


Van B, Мюнхен, Германия, 2018     

В момента в процес на изграждане в Мюнхен, новият жилищен проект Van B предлага изцяло нова форма на жилище, която преобразява бъдещето на градския живот. Van B разполага с изключително гъвкави апартаменти, открити и общи пространства и представя нов модел на градски жилища.         

Архитектурната стратегия е била да се разработят възможно най-различни начини за преконфигуриране на апартамент. За да постигне това, UNStudio проектира адаптивна система за прегради и мебели, която позволява на собствениците на жилища да използват пространството в апартамент от 40 m2 почти като таванско помещение от 60 m2.

 
 
 

ECC Eindhoven (Elysion Congress Center), Холандия, 2021 г.    

Предложението ще създаде нов модерен конгресен и конферентен център в холандския град Айндховен. Разработено е предложение за създаване на гъвкав и хибриден дизайн за аудиторията с 1500 места. Чрез създаване на различни конфигурации в конферентното пространство, аудиторията може да бъде разделена на четири независими по-малки. Когато са конфигурирани по този начин, прибиращите се места позволяват долната аудитория да се използва като банкетна зала, докато се използват другите зали. В допълнение звукозаписно студио, разположено в конферентния център, ще направи възможно провеждането на хибридни онлайн събития и събития на живо.

Относно продуктовия дизайн и мебелите може да прочетете за гъвкавото осветление и акустични компоненти, разработени от студиото, както и за Node+ - нов универсалeн продуктов дизайн.

Ема Димитрова

ОЩЕ НОВИНИ

Общинските съветници в Бургас одобриха съфинансиране за изграждане на нова сграда на Дома за стари хора в Минералните бани

Общинските съветници в Бургас одобриха съфинансиране за изграждане на нова сграда на Дома за стари хора в Минералните бани

Настоящият дом „Цвета и Анка Върбанови“ е с 32 места и не може да покрие стандартите и необходимия капацитет на помещенията

Близо 59 млн. лв. повече за здравеопазване, образование, транспорт и социални дейности в бюджета на София

Близо 59 млн. лв. повече за здравеопазване, образование, транспорт и социални дейности в бюджета на София

В него са и предложенията на гражданите от общественото обсъждане, както и тези на всички партии в Столичния общински съвет и независими общински съветници

Започна изграждането на Международното училище за кулинарни изкуства и традиционни занаяти в троянското село Голяма Желязна

Започна изграждането на Международното училище за кулинарни изкуства и традиционни занаяти в троянското село Голяма Желязна

Предвидено е на територията на кампуса да бъдат възстановени исторически сгради, като се съхранят ключови елементи от архитектурата и интериора

Архитектурният съвет на Европа откри изложба в София

Архитектурният съвет на Европа откри изложба в София

Пътуващата експозиция е под надслов „20 архитектурни проекта срещу климатичните промени“

Нов многофункционален център и обновен централен площад ще имат в Момчилград

Нов многофункционален център и обновен централен площад ще имат в Момчилград

Споразуменията бяха подписани преди дни в Министерството на регионалното развитие

Община Плевен подписа договор за техническа помощ за инвестиции в Зоологическата градина

Община Плевен подписа договор за техническа помощ за инвестиции в Зоологическата градина

Целта на процедурата е да се подпомогне разработването на пакет от документи за кандидатстване и последващо финансиране на проект за ремонтни дейности