Парижка естетика в центъра на София

357

Просторни и светли помещения, красиви стенни облицовки, италиански мебели и уникален персонализиран дизайн – последният завършен интериорен проект на ATG Design е зашеметяващо изискан и носи духа на френската столица


„Първата крачка в разработката на концепцията беше да преосмислим планирането на пространството и неговата функция. Даденост бяха големи тераси от единия до другия край на апартамента. За да се създаде светло и обширно пространство, бе важно да интегрираме терасите и да ги включим в разпределението на стаите“, споделя арх. Ивета Попова (ATG Design), чиято авторска концепция е уникалният интериор. Така всекидневната се оформя като голямо и споделено място за цялото семейство с панорамни прозорци. Антрето пък е отворено към всекидневната с ефирен стелаж, което позволява на дневната светлина да проникне до входа. 

Апартаментът е съставен от всекидневна, комбинираща хол, трапезария и кухня, а родителска спалня и две детски стаи са отделени със самостоятелен коридор, преграден с врата от останалата част на жилището, за да осигури уют и уединение. Общата стая съчетава всички функционалности чрез фино планирани разделения, които да отграничават отделните кътчета в стаята, но и да остават отворени едно към друго. Цветовата схема е базинарана на светлите тонове, като акцент са синьото в различни нюанси и медното, което придава блясък. Интересните стенни облицовки редуват вертикални ПДЧ плоскости в бяло с огледални повърхности, които отразяват светлината по интересен начин и внасят допълнително усещане за блясък.

Кухнята се намира непосредствено до трапезарната маса, като се затваря елегантно с плъзгащи се опушени врати, които се скриват в стените, когато са отворени. По този начин кухненският кът лесно може да се изолира, когато е нужно, но и да не се отделя визуално от останалата част. Стъклени витрини в цвят бронзе са любим избор на дизайнерския екип и се превръщат в характерна част от повечето им интериори.


 

„Родителската спалня също претърпя промяна при преразпределение на помещенията в предварителния план. Преместването на вратата към стаята е ключово за създаването на просторен гардероб, така че родителите да ползват широко пространство към самата спалня за съхранение на дрехите си с един много елегантен дизайн“, разказва арх. Попова за процеса по създаване на изисканата спалня. Персонализираният дизайн на библиотеката е в унисон с цялостната концепция нa стаята с диагоналните прорези, през които нежно подсветват скрити LED светлини.

И тук стенните облицовки са ключ за създаване на уют в стаята, като отново има редуване на огледала, но този път с тапет от естествени текстилни влакна.

Гардеробът се отделя с плъзгаща врата, която интегрира MDF панели с диагонални отвори, които са характерни за дизайна на стаята и могат да бъдат видени също и в голямата баня. Шик елемент е голямото овално огледало на входа на гардероба, което има златисто-медна рамка, а на гърба има тапет, който прави връзка със стената зад спалнята.

Тоалетката в стаята е с изчистен и елегантен дизайн. Акцентни са медните отблясъци върху осветителните тела и металната рамка на стола.

Мястото в сърцето на столицата разполага с малка тоалетна и голяма баня с две мивки и душ кабина, намираща се точно до огромния прозорец с гледка към съвременен стенопис, част от облика на София. Стилово разпознаваеми, баните са почерк на студиото.

В малката тоалетна по елегантен начин е прикрито перално помещение зад остъклени опушени врати. Характерен избор за работата на ATG Design е имплементирането на влагоустойчива боя в акцентен цвят. Това е наситеносиният цвят, който помага на черния гранитогрес да изпъкне. Тук, както и в голямата баня, подовата настилка е тип шеврон, подредена като паркет, но реално това са плочки в черен мрамор.

В проекта е заложено висококачествено осветление, като освен характерните подсветки и спотове, осветителните тела са подбрани с отличителен дизайн, който допълва интериорната концепция и са красив акцент. „В ATG Design вярваме, че качественото осветление определя качеството на живот. Точно затова в дизайна на жилището сме предвидили няколко различни сценария, така че осветлението да отговаря на нуждите на семейството“, обобщава арх. Попова цялостната намеса на студиото.


 

Снимки: Минко Минев, Мария Лазова

 

ОЩЕ НОВИНИ

Детска градина с атмосферата на планината Витоша с щипка от отварата на Алиса

Детска градина с атмосферата на планината Витоша с щипка от отварата на Алиса

В интериора е заложено на естествени материали, които създават уют и топлина

Коренна промяна – хотел „Елица“ в природен парк Витоша вече е 5-звезден Luxury Chalet Elitsa Wellness & Spa

Коренна промяна – хотел „Елица“ в природен парк Витоша вече е 5-звезден Luxury Chalet Elitsa Wellness & Spa

Съществуващата база е напълно преобразена, изградени са и няколко допълнителни структури

SIMPLE.ARCHITECTURE: Експресивна и семпла архитектура с проста геометрия

SIMPLE.ARCHITECTURE: Експресивна и семпла архитектура с проста геометрия

Опитваме се със стандартни форми да правим нестандартни пространства, които да стоят добре във времето, материалите да „подхранват“ идеята, а изпълнението да бъде достойно за материала, казва арх. Александър Йончев

Минималистична архитектура и интериор в лятна къща в Созопол

Минималистична архитектура и интериор в лятна къща в Созопол

Къщата в нюанси на бялото с гледка към морето създава светла и въздушна атмосфера и носи усещане за арт галерия

DIBLA DESIGN AWARDS 2022 е отворен за регистрация

DIBLA DESIGN AWARDS 2022 е отворен за регистрация

Голямата сцена очаква новите обществени и жилищни интериорни обекти

Студио ШкафА представя проект МАНХАТЪН

Студио ШкафА представя проект МАНХАТЪН

Пространството е функционално, с мъжко излъчване и интересна jungle баня