Първата нулевоенергийна каравана у нас се превърна в атракцията на Архитектурно-строителна седмица

266

Подвижната пасивна къща е част от инициативата The NZEB Roadshow на Центъра за енергийна ефективност „ЕнЕфект“ 


Представят първата нулевоенергийна каравана в България

Вчера в столицата беше представена първата нулевоенергийна каравана в България. Събитието се състоя в рамките на Архитектурно-строителната седмица в Интер Експо Център.

Българската демонстрационна каравана има отлична топлоизолация, троен стъклопакет, херметични мембрани и ленти, вентилация с рекуперация, термопомпа и фотоволтаична система за осигуряване на оптимални енергийни характеристики. Те са доказани чрез тестове за херметичност, които демонстрират всички необходими параметри на пасивната къща.

Проектът на първата подвижна пасивна къща у нас е създаден от Центъра за енергийна ефективност „ЕнЕфект“ и е част от инициативата The NZEB Roadshow. Като част от нея в България вече са проведени 7 събития с цел обучение на тема енергийна ефективност, като за целия проект те са общо 30.

„Целта на инициативата е да повиши интереса на обществеността, медиите и професионалните среди към ползите и предимствата на енергийната ефективност. Чрез проекти като нулевоенергийната каравана се стремим и създаваме възможно най-разбираемите и интуитивни инструменти, чрез които хората могат да видят, докоснат и почувстват предимствата на нулевоенергийните сгради“, каза Драгомир Цанев, изпълнителен директор на Центъра за енергийна ефективност „ЕнЕфект“. „За създаването на нулевоенергийната каравана получихме подкрепа от много партньори от бизнеса, преминахме през редица трудности, но въпреки тях успяхме да постигнем параметрите на златния стандарт за енергийна ефективност – пасивна къща“, допълни още той.

Първата нулевоенергийна каравана в България може да се види и в следващите дни на Архитектурно-строителна седмица на пространството на центъра за енергийна ефективност ЕнЕфект - зала 4, щанд Д.8. Тя ще продължи своя път и след изложението, като на 22 и 23 април ще бъде част от интерактивно образователно събитие в София Ринг Мол. В навечерието на Деня на Земята организаторите искат да запознаят и вдъхновят децата, младежите и техните родители за постигането на по-зелено бъдеще чрез използване на основните принципи на енергийната ефективност в различни аспекти и сфери на живота ни. През май подобно събитие ще се проведе и в Бургас.

Фондация „Център за енергийна ефективност „ЕнЕфект“ е неправителствена организация с нестопанска цел, основана през 1992 г. в София. Чрез интензивно участие в международни и национални инициативи за подобряване на енергийната ефективност вече повече от 30 години тя подкрепя усилията на българските централни и местни власти и частния сектор за устойчиво енергийно развитие. В момента действа като секретариат на Общинската мрежа за енергийна ефективност „ЕкоЕнергия“, а като част от международния консорциум EEE („Еконолер“ – „ЕнЕфект“ – „Елана“) управлява българския Фонд за енергийна ефективност и възобновяеми източници, създаден с подкрепата на Глобалния екологичен фонд, Световната банка и българското правителство.

На конференция на Камарата на строителите в България в първия ден на Архитектурно-строителната седмица Драгомир Цанев говори по темата „Фактори за ускоряване на процеса на дълбоко енергийно обновяване на сградния фонд в България“. „Няма друга държава в света, в която да има 100% финансиране за сградно обновяване. Ние даваме това финансиране на много малко хора и това не е икономически изгодно и устойчиво. Хората искат да имат контрол и да са сигурни в качеството на строителните дейности, да знаят какъв ефект има обновяването върху сметките за енергия и комфорта им за живот“, посочи Цанев. „Основното, което ни липсва, е политическата воля и желание да преминем към устойчив механизъм на съфинансиране на реновирането на сградите, така че да увеличим финансовите обеми в тази област“, добави изпълнителният директор на Центъра за енергийна ефективност „ЕнЕфект“.

На изложението екипът на Центъра ще участва и организира още две събития, на които кани посетителите и професионалната общност. Утре (31 март) от 10:30 до 13:00 часа на споделения щанд на Българската асоциация за изолации в строителството (зала 3) екипът на „ЕнЕфект“ ще проведе учебен курс за проектанти и строителни специалисти с тема „Можем ли да строим нулевоенергийни сгради?“. За присъствие на обучението може да се регистрирате ТУК. В събота (1 април) от 10:30 до 12:30 часа в семинарна зала коалиция „Да обновим България“ (Renovate Bulgaria) с подкрепата на Центъра за енергийна ефективност София и „ЕнЕфект“ организират среща с представители на етажната собственост за дискусия на тема „Енергийно ефективно обновяване на многофамилни жилищни сгради. Задачите на етажната собственост – мисия (не)възможна“. 

От 29 март до 1 април изложението Архитектурно-строителна седмица разгръща мащабна съпътстваща програма. Купете своя билет от платформата www.buildingweek.bg или на касите на Интер Експо Център.

ОЩЕ НОВИНИ

"София – град на мечтите" е заглавието, което проф. д-р арх. Тодор Булев е избрал за поредната си изложба

"София – град на мечтите" е заглавието, което проф. д-р арх. Тодор Булев е избрал за поредната си изложба

В експозицията в Централния дом на архитекта в София той се е спрял на необичаен ракурс – показва проектни идеи и предложения, които са останали нереализирани

Служебният премиер ще търси идеи и концепции за бъдещето на паметника Бузлуджа

Служебният премиер ще търси идеи и концепции за бъдещето на паметника Бузлуджа

По време на първия си парламентарен контрол Димитър Главчев обяви, че ще възложи тази задача на министъра на културата и на областния управител на Стара Загора

"Спаси София": Трамвайно трасе ще бъде изградено между пл. "Св. Неделя" и пл. "Възраждане"

"Спаси София": Трамвайно трасе ще бъде изградено между пл. "Св. Неделя" и пл. "Възраждане"

Така според партията ще се осигурят нови удобни връзки на трамваите, повече гъвкавост на системата и повече удобства за пътниците

Започна демонтажът на козирката на стадион "Българска армия" в Борисовата градина в София

Започна демонтажът на козирката на стадион "Българска армия" в Борисовата градина в София

Няма вариант стадионът да не бъде построен, работим по избора на изпълнители и търсим най-добрата оферта, каза Даниел Димов, член на управителния съвет на „Спортни имоти Българска армия“

Как да се сдобиете с билет за изложението ТЕХНОМЕБЕЛ 2024?

Как да се сдобиете с билет за изложението ТЕХНОМЕБЕЛ 2024?

От 23 до 26 април международният формат превръща София в пресечна точка за Източна Европа на мебелната и дървообработващата промишленост

Откриват реконструираната Градска градина в Пловдив, позната като Дондуковата

Откриват реконструираната Градска градина в Пловдив, позната като Дондуковата

Първоначалният проект включва и възстановяване на старата беседка, проектиране на павилион от оранжериен тип и изграждане на лапидариум, като вероятно те ще бъдат изградени на следващ етап