Пътните проекти са застрашени от спиране, казва Българската браншова камара "Пътища"

87

При липсата на адекватни действия и решаване на проблемите в пътния сектор от страна на управляващите до 30 юни фирмите ще бъдат принудени да преустановят работа


Пътните проекти и поддържането на републиканската пътна мрежа на територията на България са поставени пред реален риск от невъзможност за изпълнение и принудително спиране. Българска браншова камара "Пътища" в продължение на една година алармира всички държавни институции за сериозността на проблемите в пътно-строителния сектор, но до адекватни решения не се стигна. Това се казва в позиция на Българската браншова камара "Пътища".  

След редица преговори, протести и след решение на Народното събрание, държавата в лицето на Агенция "Пътна инфраструктура" размрази плащания по 50 на сто от дължимите за последната година суми по договорите за текущ ремонт и поддържане. Изпълнителите по тях подписаха допълнителни споразумения, с които възложителят се задължи да разплати и остатъка, след направена проверка на изпълненото и договорите от междуведомствена работна група, се напомня в позицията, където се изтъква, че проверката трябваше да приключи на 7 май, но резултат от нея към днешна дата няма.  

"Събитията от последните дни и действията на управляващите показват, че няма политическа воля за справяне с проблемите на нашия бранш. Няма яснота дали до 30 юни ще бъдат разплатени дължимите към бранша средства. Бездействието на държавните институции и властимащите ще доведе до стотици милиони загуби за държавата", се казва още в позицията.

От Камарата напомнят, че след изтичането на поставените в споразуменията от ноември 2021 г. срокове пътно-строителните фирми могат да потърсят по съдебен път главниците ведно със законоустановените лихви и да предявят претенции за пропуснати ползи. Подобни действия ще натоварят допълнително бюджета на държавата с разходи в размер на 150 млн. лв., изчисляват от Камарата.   

Българската браншова камара "Пътища" сигнализира и за сериозни рискове в изпълнението на редица други инфраструктурни проекти, изпълнявани с държавни и европейски средства. Забавените разплащания по проектите с държавно финансиране водят до невъзможност за изпълнението им в поставените от възложителя срокове. Неуредените въпроси, свързани с "ин хаус" договорите, както и липсата на индексация по договорите с публични изпълнители, допълнително влошават обстановката.  

Ситуацията за бранша се обостря допълнително с ежедневно растящата инфлация, поскъпването на строителните материали, кризата с енергоносителите, високите цени на горивата и ефектите от войната. Въпреки уверенията на правителството за налагане на индексации и апелирането "работата по всички задания да продължи", реално не бяха предприети действия, а само обещания без покритие, заявяват от Камарата в позицията си.  

Управителният съвет на ББК "Пътища" неколкократно алармира за необходимостта от решения на всички поставени въпроси, се напомня още в позицията, където се отправя предупреждение, че все повече фирми сигнализират, че са декапитализирани, не могат да работят по договори на старите цени и са притиснати от срокове за изпълнение.

ОЩЕ НОВИНИ

Одобриха изграждане на нова сграда за детска градина в село Негован

Одобриха изграждане на нова сграда за детска градина в село Негован

Кметът на район Нови Искър Владислав Владимиров е избрал терен на ул. „Могилата“ 3

В Бургас е готова четвърта лодкостоянка, която се намира в местността Ъгъла до солниците

В Бургас е готова четвърта лодкостоянка, която се намира в местността Ъгъла до солниците

Тя е ще е сезонна и е предназначена за малки рибарски лодки, а капацитетът е за 20 плавателни съда с дължина 6,5 метра

Предстои обновяването на неремонтирани с десетилетия сгради във Враца

Предстои обновяването на неремонтирани с десетилетия сгради във Враца

Община Враца има подписано споразумение за финансирането на 4 проекта на обща стойност от над 8 000 000 лв. за внедряване на мерки за енергийна ефективност

Подадено е инвестиционно предложение за изграждане на ритейл парк в Габрово

Подадено е инвестиционно предложение за изграждане на ритейл парк в Габрово

Той ще включва шест търговски обекта и полуподземен паркинг

Бургас може да има най-модерния студентски кампус в България

Бургас може да има най-модерния студентски кампус в България

От Общината призовават да подкрепите проекта, като попълните анкета