Изложба на устойчив италиански дизайн ще може да видите в Националната галерия "Квадрат 500" в столицата

190

Изложбата ще бъде предшествана от лекция в галерия „Академия“ на Националната художествена академия


Снимка: Citybuild, 2022г.

Посолството на Италия в София, Италианският културен институт и Италианската търговска агенция, съвместно с Националната галерия, представят в „Квадрат 500“ пътуващата изложба на устойчив италиански дизайн, фокусирана върху рециклирането и повторната употреба на суровините. Инициативата е част от Italian Design Day 2023 (Ден на италианския дизайн) – поредица от събития, организирани от италианския дипломатически корпус навсякъде по света. Проявата има за цел да постигне широк отзвук извън пределите на страната чрез представяне на художественото и културно наследство на Италия, резултат от фината и хармонична сплав от история, култура, изкуство и занаятчийски умения от най-висша степен. Темата тази година е: „Качество, което озарява. Енергията на дизайна за хората и за околната среда“. Вижте повече за събитието миналата година тук.

Изложбата е символичен израз на италианския гений – носител на интуиция, оригинални идеи, древно познание, култура и експеримент, любов към красивото и изкусни занаятчийски умения. Запознава ни с новите тенденции в италианския дизайн в световен мащаб във връзка с Международния мебелен салон в Милано.

Експозицията прави синтетичен, но напълно представителен обзор по отношение на новата парадигма на италианския дизайн в посока устойчивост на околната среда. Представените предмети, продукти и аксесоари са от рециклирани материали или резултат от прилагането на устойчиви технологии. Проектите са на италиански дизайнери, производството е изцяло на италиански компании. Партньор на събитието е Конфиндустрия България.

Изложбата „ЕкоДизайн. 3Р: Редуциране - Рециклиране - Ре-употреба“, чийто графичен проект е на арх. Бруно Морело, е показвана в Прага, Доха, Шънджън, Дубай, Хонконг, Вашингтон, Торонто, Тунис, Прищина, Талин, Хелзинки, Триполи, Бенгази и Букурещ. Ще може да я видите от 17 март до 30 април в Национална галерия „Квадрат 500“ на пл. „Св. Александър Невски“, ул. „19-ти Февруари“ 1 в София. Откриването е на 17 март (петък) от 18.00 часа, когато входът е свободен.

Снимка: Citybuild, 2022г.

„Превръщане на отпадъците обратно в суровина. Рециклиране и повторна употреба като основа на кръговата икономика за справяне с безотговорното изхвърляне и разхищението. Нов подход към проектирането и производството, съобразен не само с устойчивост на околната среда, но и с ново социално поведение, базирано на споделяне, отговорност и респект към бъдещите поколения. Това са принципните насоки на една все по-ясно очертаваща се тенденция в съвременния италиански дизайн под името Ecodesign, чиято основна цел е да допринесе за въвеждане на нов вид екология на изкуственото“, казва арх. Силвана Аникиарико, куратор на изложбата.

„Моделът, наложил в миналото прекомерна експлоатация на ресурсите, е радикално преосмислен, което се отнася и до всеки отделен етап на проектиране и производство. От самото начало на процеса се цели създаването на предмети, подлежащи на поправка, промяна на функцията, повторна употреба, споделяне, рециклиране. Вместо да свърши на сметището, стойността на даден предмет се запазва в обращение и постоянно се възобновява.

Главните насоки на новия Ecodesign, основан на принципите на кръговата икономика, са: Ridurre - Редуциране, или намаляване на употребата и разхищението на суровини, както и ограничаване на въздействието върху околната среда; Riciclare - Рециклиране на използвани предмети, като се започне от пластмасовите; Riutilizzare - Ре- употреба, тоест повторна употреба, осигуряване на втори живот за изхвърлени или привидно изживели времето си предмети“, казва още арх. Аникиарико. Тя живее в Милано и работи като изследовател, критик и преподавател. Консултант е на обществени институции и различни компании. Участието ѝ в издателски проекти и изложения е свързано със съвременната тематика, с творчеството на големите майстори, както и на новите имена, добиващи известност в дизайна. От 2007 до 2018 година е директор на Triennale Design в Милано.

На 16 март (четвъртък) от 17.00 часа в галерия „Академия“ на ул. „Шипка“ 1 на Националната художествена академия в София арх. Силвана Аникиарико ще представи изложбата с лекция, озаглавена: „Италианският дизайн: от функционалност до устойчивост“. Входът е свободен, а лекцията ще бъде на италиански език със симултанен превод на български.

ОЩЕ НОВИНИ

Предстои дискусия за съвместяването на жилищни и производствени територии

Предстои дискусия за съвместяването на жилищни и производствени територии

Събитието на 25 април в София е организирано от Съюза на урбанистите в България

Стартира изложението на мебелната и дървообработващата промишленост – ТЕХНОМЕБЕЛ

Стартира изложението на мебелната и дървообработващата промишленост – ТЕХНОМЕБЕЛ

От утре в продължение на четири дни близо 100 фирми ще представят машини, софтуер, продукти и материали от последно поколение за индустрията

Отворен за посетители е обектът "Античен град Хераклея Синтика"

Отворен за посетители е обектът "Античен град Хераклея Синтика"

Община Петрич изпълни проекта за реставрация, консервация, опазване, популяризиране и развитие на археологическия обект и прилежащи некрополи

"София – град на мечтите" е заглавието, което проф. д-р арх. Тодор Булев е избрал за поредната си изложба

"София – град на мечтите" е заглавието, което проф. д-р арх. Тодор Булев е избрал за поредната си изложба

В експозицията в Централния дом на архитекта в София той се е спрял на необичаен ракурс – показва проектни идеи и предложения, които са останали нереализирани

Как да се сдобиете с билет за изложението ТЕХНОМЕБЕЛ 2024?

Как да се сдобиете с билет за изложението ТЕХНОМЕБЕЛ 2024?

От 23 до 26 април международният формат превръща София в пресечна точка за Източна Европа на мебелната и дървообработващата промишленост

Откриват реконструираната Градска градина в Пловдив, позната като Дондуковата

Откриват реконструираната Градска градина в Пловдив, позната като Дондуковата

Първоначалният проект включва и възстановяване на старата беседка, проектиране на павилион от оранжериен тип и изграждане на лапидариум, като вероятно те ще бъдат изградени на следващ етап