Пазарът на бизнес имоти през 2022 година ще е активен и труден за планиране

49

Офис сгради и парцели за логистика и жилищни проекти продължават да са във фокуса на инвеститорите


Снимка: „АСА“ ЕООД и „ИЕС проект-2008" ЕООД

Пазарът на бизнес имоти посреща 2022 година със сериозни признаци на възстановяване и транзакции, които да демонстрират възвърналата се смелост на участниците, прогнозират от консултантската компания Cushman & Wakefield Forton. Динамика и активно търсене на интересни активи във всички сегменти - така още през 2021 година започна да отговаря бизнесът на месеците неяснота и забавяне.

„Наличието на свободни капитали и липсата на алтернатива за инвестиция водят до неочаквано силно търсене. На път сме да затворим сделки за активи, които от години търсят своя нов собственик”, коментира Явор Костов, оперативен директор на Cushman & Wakefield Forton.

„Ако в началото на 2021 г. инвеститорите в цял свят все още изпитваха притеснения и не можеха да прогнозират продължителността и щетите на COVID-19 кризата, то в края на миналата година видяхме нова тенденция - решителност за придобиване на недвижима собственост”, допълва Явор Костов.

Според него отличителен тренд ще са придобиванията на имоти, които не са били на фокус досега – офис сгради с потенциал за покачване на стойността, парцели на по-слабо атрактивни локации. Продължава и интересът към сделки със земя за логистични, търговски и жилищни проекти.

Причината е преосмислянето на стратегиите от страна на участниците на пазара. Много от тях са склонни да инвестират и в по-компромисни активи, за да постигнат доходност за парите си в условията на растяща инфлация и покачване на строителната себестойност. Открояваща се тенденция е и завръщането на чуждите инвеститори, които разширяват присъствието си в региона.

В офис сегмента устойчивият дял на работата от вкъщи промени плановете за разширения на редица компании и те се пренасочиха към по-гъвкави и креативни решения. Тази тенденция води до така наречената “работа отвсякъде”. Затова и много компании вече залагат на работни площи, подлежащи на лесна трансформация с малък разход на ресурси. Прогнозите са през 2022 година концепцията на споделени офис пространства да навлезе активно и в големите сгради в утвърдените бизнес локации в София. Първоначално този модел се развиваше основно в пригодени за целта сгради в централната част на града.

„В ежедневната работа със собственици на офис сгради и ключови наематели виждаме, че компаниите не спират да растат. Но в условията на здравна криза и несигурност бизнесът търси по-гъвкави решения, за да може да реагира според промените в средата“, коментира Йордан Кръстев, мениджър Офис площи” в Cushman & Wakefield Forton.

„Сравнително кратките срокове на договорите за наем и възможността за растеж без дългосрочно и ангажиращо планиране са основните предимства на споделените работни пространства пред традиционния наем”, коментира Красимир Петров, асет и пропърти мениджър в компанията.

В сегмента на търговските площи се очаква да продължи вълната от развитие на проекти за ритейл паркове, която по-осезаемо се усети през отминалата година. 2021 г. приключи с около 215 000 кв.м работещи ритейл паркове, а още около 130 000 кв. м са в строеж или на етап планиране. Интересът на предприемачите е подкрепен от търсенето от страна на дискаунт вериги, дрогерии, спортни магазини, супермаркети и специализирани магазини за обзавеждане и стоки за дома, които търсят възможности за разрастване извън големите градове. Прогнозата е тези търговци да продължат активната си експанзия и през новата година.

ОЩЕ НОВИНИ

Гроздан Караджов: Общински проекти за 4,3 млрд. лв. са застрашени без индексация

Гроздан Караджов: Общински проекти за 4,3 млрд. лв. са застрашени без индексация

На заседанието на парламентарната Комисия по регионална политика депутатите приеха промените в Закона за обществените поръчки, с които се разрешава договорите да бъдат индексирани

Представиха проект за Стандарт за настилки в пешеходните пространства в София

Представиха проект за Стандарт за настилки в пешеходните пространства в София

Проектът е към Наредбата за градската среда, която беше приета през 2020 година от Столичния общински съвет

Шестима инвеститори ще отварят предприятия в Бургас

Шестима инвеститори ще отварят предприятия в Бургас

По първоначални заявки работните места, които ще открият, са над 600

Общинският съвет в Бургас даде зелена светлина за детската болница

Общинският съвет в Бургас даде зелена светлина за детската болница

Одобреният доклад на кмета дава ход на основното грантово финансиране за изграждане на болницата в интегрирания проект на Югоизточна България по регионално развитие

Стартира диагностика на сградите в Спортен комплекс „Червено знаме“

Стартира диагностика на сградите в Спортен комплекс „Червено знаме“

Докладът от конструктивното обследване ще послужи на проектантския екип за изготвяне на технически проект за възстановяване на експлоатацията на спортния комплекс

Ще модернизират лодкостоянка в пристанище Созопол

Ще модернизират лодкостоянка в пристанище Созопол

Ще се реконструира територията на рибарското пристанище чрез изграждане на плаващи пирсове, подобряване на инфраструктурата на кейовата стена и площадковите мрежи