Пазарът на офис площи в регионалните градове има потенциал за откриване на сателитен офис от компаниите

71

Това показва проучване на Colliers през първото тримесечие на годината


Предлагането на офис площи клас А и B в Пловдив възлиза на 271,110 кв.м, което представлява незначително увеличение в сравнение с края на 2021г., показва последният доклад на Colliers. Нивата на свободните офис площи остават стабилни, а именно 12%. В процес на строеж са 44,500 кв.м. Търсенето през първото тримесечие на 2022 г. се определя от ИТ и аутсорсинг сектора (с 70%) и професионалните услуги (с 30%). Без промяна са средните офертни наемни нива – за клас А от 9 евро на кв.м. на месец, а при клас B от 5 евро на кв.м. на месец.    

В морската ни столица Варна общият обем офис площи клас А и B през първото тримесечие на 2022 г. също не се променя значително – 262,200 кв.м. Новите офис площи са концентрирани предимно в няколко малки офис сгради. И тук процентът на незаетите площи запазва нива от 11% поради умерените нива на търсене. В процес на активно строителство са 24,500 кв. м.  Търсенето е доминирано от ИТ и аутсорсинг сектора с 69%, търговия с 25% и професионални услуги - 6%. Средните офертни наемни нива се задържат, а именно за клас А – 8 евро на кв.м на месец и клас B от 5 евро на кв.м. на месец.    

През първото тримесечие на 2022 г. в Бургас общото предлагане на офис площи клас А и B е 66,460 кв.м. Равнището на незаетите площи остава стабилно от 4%. По отношение на търсенето професионалните услуги (53%) преобладават незначително над ИТ и аутсорсинг сектора (47%). Средните офертни наеми за клас А са 7.5 кв.м. и за клас B - 5 евро на кв.м.   

Инвеститорите на офис сгради в регионалните градове са  предпазливи по отношение на започването на нови инвестиции. Това отчасти се дължи на умерената активност на наемателите и несигурността около бъдещия модел на работа в средносрочен и дългосрочен план.

Очаква се наличието на коуъркинг и флекс оператори да се разраства и диверсифицира.

До края на 2022 г. средните офертни наемни нива за първокласни офис площи не се очаква да се променят значително, докато нарастващата конкуренция от страна на новопостроените сгради може да доведе до корекция на наемите в сгради клас В.   

Вижте още тук.

ОЩЕ НОВИНИ

Подадено е инвестиционно предложение за изграждане на ритейл парк в Габрово

Подадено е инвестиционно предложение за изграждане на ритейл парк в Габрово

Той ще включва шест търговски обекта и полуподземен паркинг

Бургас може да има най-модерния студентски кампус в България

Бургас може да има най-модерния студентски кампус в България

От Общината призовават да подкрепите проекта, като попълните анкета

Общинските съветници в Бургас направиха още една стъпка към изграждането на ново училище на метри от морето

Общинските съветници в Бургас направиха още една стъпка към изграждането на ново училище на метри от морето

Има идея през лятото то да се ползва от ученици като база за морски спортове и придобиване на различни морски умения

Нов открит паркинг с 1 000 места ще има летище София през есента

Нов открит паркинг с 1 000 места ще има летище София през есента

Той ще включва и места за електрически автомобили със зарядни станции