Площадът "Акад. Николай Хайтов" в Асеновград е с ново функционално пространство

135

С настилките Pastella, Palio и Suprema от Semmelrock са постигнати естетика, акценти в различните зони и устойчивост срещу атмосферните условия


Снимка: Община Асеновград

На 16 януари на пресконференция Община Асеновград отчете дейностите по първия етап от проекта за благоустрояване на част от централната зона, който включва площад "Акад. Николай Хайтов". Според заместник-кмета на общината и ръководител на проекта инж. Стоян Димитров, създадено е функционално и балансирано пространство. 

Снимка: Община Асеновград

Обновена е голяма част от площада „Академик Николай Хайтов”. Изградена е стоманобетонова плоча на ниво II, на което вече има постоянна открита сцена с обслужваща към нея сграда, които могат да се използват за организирани събития, представления и различни прояви. На ниво III са изградени алпинеуми и амфитеатрална зона за отдих с възможност за организиране на по-малки мероприятия. На площадното ниво е монтиран часовник и са обособени кътове за отдих. 

Снимка: „Запрянови-03“

На площада е изпълнено отводняване, монтирано е ново осветление, направено е озеленяване с поливна система. За осигуряване достъпа на хората с увреждания до всички площадни пространства и сгради са изградени асансьор, платформа и рампи. Изградена е и модерна система за видеонаблюдение.

Снимка: „Запрянови-03“

Всички нива на площада са с нови настилки от Semmelrock (част от групата „Винербергер“), която предлага богата гама от паважи, плочи, бордюри, прегради и аксесоари.

Снимка: Semmelrock

С плочите PASTELLA се постигат естетични резултати благодарение на възможностите за комбиниране с настилки от вида и голямо форматната плоча Pastella Grande. Продуктът има мита повърхност от висококачествени фракции от естествен камък. Настилката е устойчива на замръзване, луга и UV-лъчи, както и на пешеходно натоварване, и е обработена със специално покритие, осигуряващо защита от атмосферни условия.

Снимка: Semmelrock

Със структурната си повърхност, преливащи цветове и вълнообразни кантове плочите SUPREMA се предлагат в комбиниран формат и са с вид на естествени каменни плочи. Те са устойчиви на замръзване, луга и UV-лъчи, както и на натоварване от леки и лекотоварни автомобили. 

Снимка: Semmelrock

Със своята комбинирана форма и богата цветова гама паважът PALIO с повърхност “видим бетон” е подходящ за акценти и декоративни ефекти. Комбинацията от петте размера в комплекта на настилката и специфичната трапецовидна форма осигуряват възможност за оформяне на класически растери, акценти и дъговидни или кръгови декоративни фигури. Настилката е издръжлива на натоварване и устойчива на износване, предлага голямо разнообразие от възможности за оформление, устойчива е на UV-лъчи, замръзване и луга.

Снимка: Semmelrock

Проектирането и авторският надзор за обновяване на площад "Акад. Николай Хайтов" са извършени от „Стройинвестконсулт София“ ЕООД. Изпълнител на строителните дейности е фирма „Запрянови-03“ ООД – Асеновград. Обектът е въведен в експлоатация с разрешение за ползване от 20 декември 2022г. на РДНСК. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на  ОП „Региони в растеж” 2014-2020.

Снимка: Община Асеновград

Общината ще работи за осигуряване на финансиране за реализация и на втория етап от ремонта на централната зона, който обхваща терените пред хотел „Асеновец“, читалище „Родолюбие“ и продължението на пешеходната зона в двете посоки от обновените пространства. Така ще се постигне цялостна завършена визия на центъра града. Видео от пресконференцията може да гледате ТУК: 

Една голяма част от пространството под площада е предвидено за 60 паркоместа и търговска зона на площ от 800 квадратни метра. Мотивите на общинските съветници в града са, че е необходимо решение за достъпа на автомобили до околните институции и хотела, а обособяването на търговска част ще даде възможност на наемателите да продължат срока на договорите си за наем. За реализацията на ремонта на подплощадното пространство трябва да се изготви друг проект, за който да се предвидят средства от общинския бюджет.

ОЩЕ НОВИНИ

Откриха новия парк на Хасково на мястото на някогашните казарми

Откриха новия парк на Хасково на мястото на някогашните казарми

Той носи името „Десети пехотен родопски полк“ и е изграден върху близо 50 декара занемарени терени

Демонтират металния навес над масите на зеленчуковия пазар в Троян

Демонтират металния навес над масите на зеленчуковия пазар в Троян

Дейностите са във връзка с изпълнението на проекта „Естетизиране на облика на общинския пазар в гр. Троян и инфраструктура – етапно строителство“

Изграждат мини футболно игрище на стадиона в село Брестовица

Изграждат мини футболно игрище на стадиона в село Брестовица

Това в вторият проект, който община "Родопи" реализира със средства от Министерството на младежта и спорта

До месец започва изграждането на пробива на ул. "Филип Кутев" от ул. "Сребърна" до "Симеоновско шосе"

До месец започва изграждането на пробива на ул. "Филип Кутев" от ул. "Сребърна" до "Симеоновско шосе"

Пробивът заедно с този на бул. „Тодор Каблешков“ ще осигури връзката между бул. „България“ и бул. „Симеоновско шосе“

Уебинар на "Винербергер" разглежда актуалната тема за правилното отвеждане на водите в градска среда

Уебинар на "Винербергер" разглежда актуалната тема за правилното отвеждане на водите в градска среда

На събитието ще бъде представен новия продукт в портфолиото на Semmelrock - система линейни отводнители SemDrain