Почетен доктор на УАСГ стана арх. Кенго Кума

1800
Световноизвестният японски архитект е впечатлен от културното многообразие и различните исторически пластове в столицата ни.

На церемония на 8 октомври проф. Кенго Кума получи почетното звание „Доктор хонорис кауза" на Университета по архитектура, строителство и геодезия, откъдето определят посещението му като едно от паметните събития в историята на висшето учебно заведение, което се надяват да вдъхнови и работа по интересни съвместни проекти.

 

 

Световноизвестният архитект е в София в рамките на 30-ите Дни на японската култура в България. Професорът в Токийския университет изнесе лекция за японската архитектура пред студентите на УАСГ. За да чуят известния архитект, в УАСГ бяха дошли над 1 000 бъдещи архитекти, сред които и 150 студенти от съседни страни от региона. 

 

 

В програмата на арх. Кума бяха и откриване на изложба и провеждане на работилница в Аула „Максима" на УАСГ. Той направи инсталация във фоайето на учебното заведение - от познатите в строителството ни кофражни дъски.

 

 

Проф. Кума посети и Централна минерална баня в столицата, като сподели, че според него тя трябва да бъде баня, а на среща с министъра на културата Боил Банов проф. Кума сподели, че е впечатлен от културното многообразие и различните исторически пластове, които е видял в столицата ни, която определи като град с голям потенциал. "Вижда се, че София е град с голям потенциал. Културното многообразие на столицата е интересно представено от забележителните сгради на различни църкви", каза той.

 

Н. Пр. Масато Ватанабе, посланик на Япония у нас, ръководителят на катедра „Обществени сгради" в УАСГ проф. д.н. арх. Бойко Кадинов, проф. арх. Кенго Кума, кандидатът за кмет на София от листата на ГЕРБ-СДС Йорданка Фандъкова, министърът на културата Боил Банов и кандидатът за общински съветник от листата на ГЕРБ-СДС арх. Ивайло Петков (Група Град)

 

Йорданка Фандъкова покани госта да участва в журито на архитектурни конкурси и в работата по проекти в града, като даде пример с международния архитектурен конкурс за изграждане на център за съвременно изкуство на мястото на бившата топлоцентрала и международния архитектурен конкурс за експониране на културно-историческото наследство на пл. "Света Неделя". Фандъкова подари на японския архитект книгата "Първа двуезична енциклопедия на София".

 

Архитект Кенго Кума е известен като майстор на японската традиционна архитектура. В момента той има над 400 действащи проекта, един от най-новите от които е проектирането на стадиона, където ще се проведат Олимпийските и Параолимпийските игри в Токио през 2020 г. Досега той е проектирал сгради в над 20 държави и е носител на различни престижни награди в страната си и в чужбина.