Почина архитектът, който превърна циментова фабрика в свой дом и студио

112

На 14 януари си отиде 82-годишният испански архитект Рикардо Бофил


Снимка: RBTA

Рикардо Бофил, испанският архитект, основател на Taller de Arquitectura (RBTA), дизайнер на емблематичния Walden 7 и повече от 1 000 проекта в четиридесет страни, почина на 82 години в Барселона в петък, 14 януари, както официално беше обявено от собствената му фирма. От RBTA съобщиха още, че двамата му сина ще продължат да ръководят фирмата, основана през 1963 г. Тези, които искат да оттадат почит на архитекта, могат да го направят на 26 и 27 януари в централата на фирмата в Барселона. Според в."Паис" Рикардо Бофил е починал в болница, като причина за кончината му са усложнения от Ковид-19. 

Снимка: RBTA. Walden 7

През 1973 г. арх. Рикардо Бофил попада на стара, все още работеща циментова фабрика в околностите на Барселона, която, само месец след като Бофил я вижда, трябвало да бъде разрушена. За архитекта фабриката се явява перфектната възможност да реализира своя копнеж за пространство. В следващите 45 години той работи по трансформацията на мястото, което днес е съвкупност от четири части: домът на архитекта, неговото студио, изложбена зала и градини.

Забележителният модерен замък, наричан от мнозина „Фабриката“, се отличава със своя индустриален дизайн и със зеленината, от която е обгърнат. Първоначалната идея на Рикардо Бофил била да върне мястото с всичките му прилежащи сгради и съоръжения на природата. Покрива части от екстериора на фабриката с растителност. По-късно идва идеята за запазването на някои от сградите и трансформирането им в едно модерно и луксозно отвътре място.

Самият циментов комплекс е огромен. За да превърне гигантското пространство от 3 000 кв. м, в което има 30 силоза, подземни машинни отделения и 4 км тунели, Бофил първо премахва част от постройките, което му отнема около година и половина. Но това е и времето, в което архитектът започва да открива скритата красота на фабриката. Различни форми и очертания, комбинирани с разнообразни стилистични компоненти, стават видими.

Фабриката представлява смесени архитектурни стилове от миналото: сюрреалистични стълби, водещи в нищото, елементи, висящи над празни пространства със странни пропорции, абстрактни обеми, изглеждащи изоставени и груби, бруталистка бетонна структура на сградата.

Снимки: RBTA

До последно Рикардо Бофил продължава трансформацията на мястото. Той гледа на „Фабриката“ като на скулптура, която бавно извайва. „Имам усещането, че живея в затворена вселена, която ме пази от света навън и от всекидневния живот. Циментовата фабрика е едно съвършено работно място. Животът тук тече без голяма разлика между работа и свободно време...Това е единственото място, където мога да се концентрирам, да свързвам идеите по най-абстрактен начин и да създавам проекти, образи и нови пространства“, споделя Бофил, създал архитектура с богати цветове и абстрактни форми. 

ОЩЕ НОВИНИ

Деликатна и функционална бебешка стая

Деликатна и функционална бебешка стая

Тя е в неутрални пастелни нюанси, натурални материали, успокояващи тъкани и светлина и с много удобства

Детска стая за едно синеоко момиче

Детска стая за едно синеоко момиче

Интериорният проект е на Kala DesigN

Шестима инвеститори ще отварят предприятия в Бургас

Шестима инвеститори ще отварят предприятия в Бургас

По първоначални заявки работните места, които ще открият, са над 600

Общинският съвет в Бургас даде зелена светлина за детската болница

Общинският съвет в Бургас даде зелена светлина за детската болница

Одобреният доклад на кмета дава ход на основното грантово финансиране за изграждане на болницата в интегрирания проект на Югоизточна България по регионално развитие

NovaCity D-Zine Competition очаква вашите студентски проекти до 20 май

NovaCity D-Zine Competition очаква вашите студентски проекти до 20 май

Защо да участвате в конкурса за интериорен дизайн на реален обект - чуйте от членове на журито и от генералния мениджър на компанията организатор