Почина арх. Петко Йовчев

4954
Доскорошният председател на КАБ почина след инсулт - дни след като беше изпратен от поста си с аплодисменти от Общото събрание на архитектите. 

Снимка: citybuild.bg. Арх. Петко Йовчев (четвърти от дясно наляво на първи ред) на обща снимка по време на Десетото Общо събрание на КАБ в Несебър (3,4 и 5 май).

 

Тази нощ след инсулт внезапно почина един от най-видните архитекти в страната.

 

Арх. Петко Йовчев е роден на 24 август 1955 в Бургас. През 1981 година завършва Университет по Архитектура, Строителство и Геодезия - София, специализирал архитектура в УАСГ. По-късно, в годините 1993-1996 и градоустройство в Дунавски Университет - гр. Кремс, Австрия. Това е малка част от неговите специализации.


През 2000-2003 година арх. Йовчев е член на Междуведомствена комисия за управление в София, отговарящ за стратегическо развитие и изпълнение на Европейски програми. Арх. Йовчев е ръководил редица проекти и организационни комитети, свързани със строителство и архитектура.


Професионалният му опит в Бургас започва още след завършване на висше образование. В годините 1981-1986 е ръководил ателие в Проектантска организация. От 1987 до 1992 Бургас е Главен архитект на град Бургас. Бил е член на Борда на директорите на Свободна безмитна зона, на "Бургасинвест" АД. От 1990 г. е изпълнителен директор на Атика Р5 ООД. В края на 90-те години арх. Йовчев става главен архитект и на Бургаска област. Членува в редица асоциации, настоятелства и обществени организации. През 2002 година е избран за представител на САБ в Архитектурен съвет на страните от Централна и Източна Европа. Година по-късно е избран за председател на Камарата на архитектите в България.


От 2007 година арх. Петко Йовчев е ръководител Българска делегация към Съвета на архитектите в Европа в Брюксел. Член е на подкомисията по архитектура към ЕК и на Европейска мрежа на компетентните органи по архитектура (ENAKA). От 2009 год. е член на Консултативен съвет към Министъра на МРРБ.


Петко Йовчев е архитект на редица обекти в Бургас, Нова Загора, Приморско, Албена, Крайморие, Черноморец, Пловдив и други градове в страната. Сред тях пл. "Тройката" в Бургас, Контактна зона - Пристанище Бургас (Порт Барселона), Летище Приморско, Пристанище Росенец на „ЛУКОЙЛ" АД, Летище Бургас, „Елкабел" ООД, Бургас, Пътнически терминал на летище Пловдив, Летище Варна и мн. други. 

 

На 20 април тази година Управителният съвет на КАБ взе решение арх. Петко Йовчев да бъде удостоен за неин почетен член.

 


Арх. Петко Йовчев приключи дейността си като председател на КАБ преди дни - по време на Общото събрание на КАБ в Несебър на 3, 4 и 5 май. А като организатор на днешната кръгла маса "Архитектура Плюс" трябваше да говори по темата "Архитектура и щастие"...

 

Преди дискусиите арх. Петко Йовчев беше почетен от участниците във форума. Екипът на citybuild.bg също изказва своите най-искрени съболезнования на неговите близки, приятели и колеги.

 

Поклон пред паметта му! 

 

(Погребението ще се състои на 13 май (неделя) от 11:00ч. в гробищния парк на Бургас)