СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Подготвят проектно предложение за вилата на Евлогий Георгиев
 Facebook

Подготвят проектно предложение за вилата на Евлогий Георгиев28.07.2021 / 10:27 - CityBuild.bg

Кметът на Карлово внесе и документи пред НИНКН за вилата и бившата текстилна фабрика, които като ансамбъл да придобият статут на паметник на културата от национално значение.

 

 

Община Карлово подготвя проектно предложение за една от знаковите сгради в града - вилата на Евлогий Георгиев. В тази връзка на 16.07.2021 г. бе внесена докладна записка в Общинския съвет за даване съгласие за кандидатстване с проектно предложение „Реставрация и адаптация на вилата на Евлогий Георгиев в гр. Карлово“ пред ОПРР. Настоящото проектно предложение се подготвя, след като кметът на общината д-р Емил Кабаиванов внесе необходимите документи пред Националния институт за недвижимо културно наследство /НИНКН/ за вилата и за бившата текстилна фабрика – Щампата, които като ансамбъл да придобият статут на паметник на културата от национално значение.

 

През 2014 г. е изготвен идеен проект за консервация и адаптация на вилата на Евлогий Георгиев в Карлово – единствената сграда от завещанието на най-големите български дарители Евлогий и Христо Георгиеви, останала общинска собственост. Тъй като към онзи момент сградата е част от групов паметник на културата от местно значение, през същата година проектът, скицата и визата за проектиране са съгласувани с НИНКН. Пред Норвежкия фонд Общината кандидатства за финансиране на проекта, но той е одобрен като резервен поради липса на достатъчно финансиране по Програмата.

 

В края на 2018 година Общината започва аварийно спасяване на вилата със средства от бюджета. Те обаче не са достатъчни за цялостното възстановяване на сградата. В началото на март 2019 година Националният инициативен комитет, създаден за честване 200 години от рождението на Евлогий Георгиев и 195 години от рождението на Христо Георгиев, започва дарителска кампания – подкрепена от вицепрезидента Илияна Йотова и държавни институции, с цел да бъде възстановена и реставрирана вилата на най-големия дарител.

 

Сградата е почти 130-годишна. През 50-те години на ХХ век е използвана за детски лагер, а през 70-те и 80-те там са обособени административни канцеларии. Оставена без обитатели, в следващите години бързо започва да се руши.

 

 
още от Новини

още от Страната