Подобриха водоснабдяването на територията на Община Гоце Делчев по европейски проект

84

Общината усвои бюджет от 149 500 € за изпълнение на пилотните дейности


По-рано този месец се състоя семинар по проект „Ефективност на водните ресурси и правилно използване в системите за доставка на питейна вода“ /Water Rescue/, финансиран по Програма за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-A Гърция-България 2014-2020, Договор № B2.6f.01 от 10.11.2017 г.

Семинарът бе насочен към регионалните и местни власти в България и Гърция, които работят по проблематиката за опазване и правилното използване на водите. На събитието се представи актуална информация от проектните ползите и се провокира дискусия за бъдещи действия в посока подобряване на качеството на водите и опазване на водните ресурси.

Участници в семинара бяха представители на партньорите – Михалис Поспорикас от Общинска компания за водоснабдяване и канализация Комотини, Ставрула Цицифли от Университет на Тесалия – научноизследователска катедра „Строителство“ и Веселина Танчева от Община Кърджали, които представиха най-важните изпълнени дейности и получените резултати.

Инж. Мутафчиев, директор дирекция „Устройство на територията“, представи строителните дейности, изпълнени от Община Гоце Делчев. Участие в семинара взе и инж. Молдованов, който презентира пилотните дейности на общината, свързани с наблюдение на загубите на питейна вода и резултатите, постигнати след подмяна на водопровода в гр. Гоце Делчев.

След презентациите се проведе дискусия на различни теми - опазване и устойчиво управление на водните ресурси; мониторингът и неговата ключова роля при управлението на водните ресурси; бъдещи действия в посока подобряване качеството на водите; нуждата от промени в нормативната уредба, от дългосрочна стратегия за ефективност от водоползването; Промяна във фокуса на ВиК дружествата в посока ефективност на водоползването и подобряване на инженерния капацитет; Иновациите в управлението на водните ресурси и приложими ли са те на територията на общините, участващи в проекта.

Проект Water Rescue има за цел да се осигури устойчиво управление на водните ресурси в трансграничния регион, посредством внедряване на нови иновативни технологии. Повишаването на ефективността на използването на водата, подобряването на качеството на водата по цялата верига на водоснабдяване и мониторингът доведоха до доставяне на качествена водоснабдителна услуга за гражданите и най-рационално използване на източниците на питейна вода.

Основните дейности, изпълнени по проекта за пилотна зона Община Гоце Делчев, са следните:

  • Направена оценка на актуалното състояние на бенефициента, както и воден одит и оценка на качеството на водата;
  • Разработена методология и инструменти за оценка на уязвимостта на водните ресурси – оценка на водния стрес;
  •  Обособяване на водомерна зона с постоянен дистанционен мониторинг на подаваното водно количество на вход;
  •  Измерване и анализ на данните, което продължи в рамките на една година;
  • Рехабилитация на част от главния водопровод обслужващ водомерна зона Дунав- бяха подменени близо километър и половина тръби; по трасето на уличната водопроводна мрежа се наложиха спирателни кранове, пожарни хидранти, автоматични въздушници и изпускатели, сградни водопроводни отклонения и др.

Община Гоце Делчев усвои бюджет от 149 500 € за изпълнение на пилотните дейности по проекта. Благодарение на приложените мерки, на територията на общината са постигнати следните резултати:

  • Ограничаване на подаденото водно количество в зоната с 30% от 20 045,52 м3/ср. месечно на 13974,48 м3/ср. месечно;
  • Намаляване на загубите на вода в зоната от 50% на 30%;
  • Ограничаване на броя на авариите в зоната от средно 9 на година до очаквани 0 на година в следващите 8-10 години.

Проект Water Rescue е иновативен чрез съвместните методологически подходи, технологии и инструменти за изпълнение. Изпълнението му не само предпазва водата от природния и човешкия натиск, но и гарантира безопасността и здравето на потребителите в Община Гоце Делчев, както и тяхното качество на живот, като е в съответствие с европейското и националното законодателство.

Настоящият текст е създаден в рамките на проект „Ефективност на водните ресурси и правилно използване в системите за доставка на питейна вода“ /Water Rescue/, който се осъществява с финансовата подкрепа на Програма за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-A Гърция-България 2014-2020, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие и от националните фондове на страните, участващи в програма ИНТЕРРЕГ V-A Гърция-България 2014-2020. Отговорността за съдържанието на текста се носи от Община Гоце Делчев и при никакви обстоятелства не може да се счита, че този документ отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.

ОЩЕ НОВИНИ

Община Бургас стартира проекта “Bauhaus4MED” за зелена трансформация на градове и региони

Община Бургас стартира проекта “Bauhaus4MED” за зелена трансформация на градове и региони

Той има за цел да съчетае иновативни решения, устойчивост и гражданско участие за зелена трансформация в Евро-Средиземноморския регион

В Габрово представиха обновените Регионален исторически музей и Етъра

В Габрово представиха обновените Регионален исторически музей и Етъра

Двата проекта ни дават самочувствието да направим следващата стъпка – да се включим в надпреварата по кандидатстването на нашия град за Европейска столица на културата, каза кметът Таня Христова

Със средства от републиканския бюджет ще се ремонтират над 65 км от пътя през Дюлинския проход

Със средства от републиканския бюджет ще се ремонтират над 65 км от пътя през Дюлинския проход

Отсечката свързва областите Варна и Бургас и е алтернативно за преминаващите през проходите „Приморски“ (път I-9 Слънчев бряг – Обзор) и „Айтоски“ (път ІІІ-208 Дъскотна – Айтос) между двете области

До юни трябва да е готов проектът за Общия устройствен план на Община Царево

До юни трябва да е готов проектът за Общия устройствен план на Община Царево

През 2022 година МРРБ прекрати договора за изработването му с изпълнителя заради огромното забавяне, както и заради измененията в границите и площта на Защитена зона „Ропотамо“

В Свиленград предстои изграждането на пречиствателна станция за питейна вода

В Свиленград предстои изграждането на пречиствателна станция за питейна вода

На 28 март Общинският съвет одобри изработване на проект за ПУП - план за застрояване на пречиствателното хидросъоръжение