Пожарът в бившето кино „Възраждане“ възниква седмица след отказ за събаряне на сградата

155

Според граждани и експерти сега е възможно тя да бъде оценена като опасна и да бъде дадено разрешение да бъде разрушена


Променен статут - по-ниска категория за недвижимо културно наследство

Кметът на район „Възраждане“ Савина Савова припомни, че статутът на сградата на бившето кино и след това заведение е бил променен през 2003 година от паметник на културата с категория „национално значение“ на най-ниската категория - „за сведение“, което позволява сградата да бъде променяна и надстроявана. Оттогава не е предприето нищо да бъде върната по-високата категория.

Инвестиционни намерения, последвани от пожари

През 2016 година заведението затвори, в края на същата година собственикът на сградата Красимир Георгиев обяви намерението си да построи на мястото петзвезден хотел, а през март 2017г. сградата горя, като версията беше, че е подпалена от клошари. Версията и за този пожар е същата, като е задържан клошар.

Директорът на Националния институт за недвижимо културно наследство арх. Петър Петров съобщи, че през 2017 година е съгласуван проект, който предвижда изграждането на сграда с височина около 40 метра, като фасадата не се запазва изцяло, а се „интерпретира“. Последният инвестиционен проект е внесен на 13 октомври тази година. „Беше внесена част "електро", която предвижда преместване на кабели на трафопост за изграждане на нов, но заедно с това се цитираше разрушаване на сградата. Това не е нормално и затова върнах преписката”, обясни арх. Петров. Само седмица след това избухва пожарът.

Неизпълнени предписания

През февруари тази година е имало предписания към собственика на сградата „К.Г. – Красимир Георгиев“ ЕООД от Министерство на културата и НАГ за обезопасяване на фасадите, авариен ремонт на покрива, с който да предотврати навлизане на вода, както и затваряне на прозорци и отвори за предотвратяване на безпрепятствен достъп на хора в сградата. Част от предписанията са изпълнени, но районната администрация е имала забележки към поставянето на обезопасителната мрежа и през март е сезирала за това Министерството на културата. Според кмета на район „Възраждане“ обаче до момента последваща проверка от министерството няма.

Предписаният ремонт на покрива на сградата не е извършен от собственика и по тази причина през август е съставен Констативен протокол от район „Възраждане“, а заради неизпълнение на предписанията за съхраняване на сградата, което е довело до „увреждане на архитектурно-строителния паметник на културата“, сега Столична община ще състави акт и ще наложи максималния размер на санкция за увреждане на паметници на културата от 200 хиляди лева. Глобата обаче може да бъде обжалвана.  

Укрепване или събаряне?

Според общинските власти, след приключване на огледите на разследващите, чиновници също щели да направят оглед и предписание към собственика да укрепи сградата. Ако той не го изпълни, ще му бъде връчен проект за укрепване. Не го ли направи, укрепване щяла да извърши общината, като учреди ипотека на името на собственика. Според граждани и експерти обаче сега сградата може да бъде оценена като опасна и да бъде дадено разрешение за събаряне.

Ема Димитрова

ОЩЕ НОВИНИ

С дебат и лекции представят културното наследство на Сливен

С дебат и лекции представят културното наследство на Сливен

Събитието ще се проведе в международния ден за опазване паметниците на културата - 18 април

Община Горна Оряховица ще предлага на инвеститори свободни парцели в града, предвидени за жилищно строителство

Община Горна Оряховица ще предлага на инвеститори свободни парцели в града, предвидени за жилищно строителство

Парцелите са с площ от около 1 000 кв. м всеки и са разположени по улиците „Юрий Гагарин“, „Георги Бошнаков“ и „Васил Левски“

Готова е новата детска градина в кв. "Малинова долина" в София

Готова е новата детска градина в кв. "Малинова долина" в София

Тя разполага със занимални, спални помещения, 4 зали за спорт и изкуство, площадки за всяка група, спортна площадка на открито и плувен басейн

Благоустрояват парк "Калето" и едноименната средновековна крепост в Свищов

Благоустрояват парк "Калето" и едноименната средновековна крепост в Свищов

Цели 6 години продължиха дейностите по проучване, експониране и социализиране на крепостта, както и на парковата зона около нея