Полицията арестува председателя на съвета на директорите на "Хидрострой" Велико Желев

250

Компанията е редовен получател на големи обществени поръчки за инфраструктурни обекти


Късно снощи полицията задържа председателя на съвета на директорите на "Хидрострой" Велико Желев и претърси офисите на фирмата. Софийска районна прокуратура наблюдава разследване, образувано първоначално за телесна повреда от органите на МВР, но към момента е преквалифицирано и се води за изнудване. Касае се за престъпление, извършено от трима души, сред които и шефът на "Хидрострой" Велико Желев. По предварителна информация той е принудил свой служител да подпише документи с невярно съдържание. Събрани са доказателства, които в момента се оценяват, а наблюдаващият прокурор ще прецени дали да удължи срока на задържане на Желев до 72 часа, обясни зам.-районният прокурор на София Борислав Георгиев. Към момента разследването не е прераснало в разследване за злоупотреби за строителство. 

Новината идва ден след като вътрешният министър Иван Демерджиев съобщи за разследвания на корупция, свързана включително и със строежа на пътища. Той каза, че МВР е установило нещо "смущаващо" в хода на проверките по магистралите и даде примери: недостатъчно количество асфалт, неспазени технологични норми и некачествени материали.  

Часове преди ареста прокуратурата съобщи, че е поискала от МВР и от Министерството на регионалното развитие информация за нередности в строителството на пътища, включително и по отношение на магистрала "Хемус" и на Северната скоростна тангента на София, изградена от консорциум „ХПВС-ССТ“, в който участва и „Хидрострой“. За тангентата наскоро стана ясно, че една трета от асфалта на пътя липсва.  

„Арестът на Велико Желев ме изненада, защото големият проблем в строителството и нередностите в пътния сектор са на държавата като възложител. Именно тя е допуснала незаконно строителство при ремонтите на републикански пътища в периода от 2018 до 2021 г., извършвайки основен ремонт, скрит като текущ. По този начин е нямало никакъв контрол“, каза за Българското национално радио министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков. Той посочи, че съвместните проверки на МРРБ с МВР показват и проблеми при строителството на магистралите, строени на по-ранен етап - до 2016 г. „Нямаме анализ коя компания как строи, но участъците се строят от различни фирми, а имаме едни и същи резултати. Това значи, че има проблем във възлагането и контрола“, коментира регионалният министър.

“Хидрострой” е основана през 1962 г. от Главно управление на водното стопанство при Министерски съвет с името „Водстрой”-Варна. През 1970 г. е преименувана в СУ „Водно строителство”, а четири години по-късно получава името „Хидрострой”.  

Желев по професия е счетоводител, работил е като данъчен служител, но е бил управител на "Инжстройинженеринг" – Варна. Също така е бил директор на Областно пътно управление – Варна в периода 2001 – 2003 г. и председател на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“, като на поста е назначен по време на правителството на Симеон Сакскобурготски в периода 2001 - 2005 г. По-късно, по времето на Тройната коалиция (БСП, НДСВ и ДПС) в правителството на Сергей Станишев в периода 2005 – 2009 г. е съветник на министъра на регионалното развитие Асен Гагаузов.

Първоначално дейността на „Хидрострой“ е съсредоточена във Варна, а след това и в Североизточна България, но постепенно разширява влиянието си в цялата страна. С дял и в „Пътни строежи – Велико Търново“, фирмата на практика държи ремонта, поддръжката и почистването на пътищата в тази част на България. През 2016 г. Желев купува втората най-голяма тогава строителна компания „Водстрой 98“.

През годините „Хидрострой“ е участвала в изграждането на много големи обекти в България. Компанията е свързана със строежа на ПАВЕЦ „Чаира“, промишленото водоснабдяване на АЕЦ „Козлодуй“, язовири и пречиствателни станции. Ремонтирала е и ВиК мрежата в северните квартали на София.

Желев строи и част от лотовете на магистрала „Хемус“ по определените като "порочни" инхаус процедури, прилагани от държавното „Автомагистрали“. Компанията му спечели обществената поръчка за строителство на тунел под Шипка, спечели и поръчката за магистрала „Велико Търново – Русе“. Другата компания на Желев – ВДХ, в момента ремонтира трасето на трамвай номер 5. Компаниите на Желев участват и в ремонта на Аспаруховия мост във Варна, на ул. "Шести септември" в София и други.  

Извън сферата на строителството Желев е собственик на бившата централа на ДЗИ на бул. „Цар Освободител“ в София, съдружник е в хотел „Астория“ в Златни пясъци и притежава имоти и в Дубай, съобщава economic.bg.

ОЩЕ НОВИНИ

Ще реформират четири дома за стари хора в София

Ще реформират четири дома за стари хора в София

Те се намират в „Зона Б-5“, „Илинден“, „Дървеница“ и Горна баня

Център за спешна медицинска помощ изграждат в Самоков

Център за спешна медицинска помощ изграждат в Самоков

Теренът се намира в югозападния край на двора на болницата

Промени гарантират изпълнението на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради в рамките на одобрения бюджет

Промени гарантират изпълнението на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради в рамките на одобрения бюджет

Спазване на финансовия лимит по НПЕЕМЖС и изпълнението ѝ в рамките на одобрения бюджет гарантират обявените за обществено обсъждане промени

Проектът за нова сграда на Спортното училище в Бургас очаква финансиране

Проектът за нова сграда на Спортното училище в Бургас очаква финансиране

Предвижда се сградата с площ от 8 000 кв.м с басейни, спортни зали и функционални класни стаи да се намира до откритата преди дни зала „Арена Бургас"

Германски производител на климатични системи за автомобили подготвя ново разширение на завода си в индустриалната зона в Божурище

Германски производител на климатични системи за автомобили подготвя ново разширение на завода си в индустриалната зона в Божурище

Предвижда се дейностите да започнат през 2024 г., като по предварителни оценки инвестицията ще бъде между 10 и 20 млн. евро

Отпуснаха 350 000 лв. от бюджета на Столична община за продължаване изграждането на храма в ж.к. "Надежда 3"

Отпуснаха 350 000 лв. от бюджета на Столична община за продължаване изграждането на храма в ж.к. "Надежда 3"

Поради пандемията и вследствие усложнената икономическа обстановка строежът на храма „Св. Серафим Софийски Чудотворец“ не е приключен