Откриха нова детска градина в Пловдив

163

Филиалът на ДГ "Малина" се намира на бул. „Александър Стамболийски“ в район „Южен“


Строителството на филиала стартира през септември 2020 г. с малко над 4,5 млн. лв. общинско финансиране. Детското заведение е за осем групи или около 200 деца. Половината групи ще са на първия, а другата половина - на втория етаж. Всяка група ще разполага със самостоятелни стаи за игри, като децата ще разполагат с басейн и спортен салон, обезпечено е и паркирането за родители.

Децата от ДГ „Малина”, която се помещаваше в два блока на ул. „Кичево” в "Кючук  Париж", са преместени в новата сграда, построена преди повече от една година. Отварянето й се забави заради проблеми с обществените поръчки за обзавеждане и оборудване, които са извън строителството, изпълнено от фирма „Запрянов - 03”. Само една група остава на стария си адрес, защото родителите на по-големите деца са помолили да не ги местят.

Според някои граждани пространството за басейна в детската градина е неоправдано голямо. В същото време в съседство физкултурният салон е два пъти по-малък, а се използва ежедневно от всички групи, както и за родителски срещи и празници. Освен това басейнът бил много плитък, високите тавани щели да затрудняват отопляването на помещението, а 3-годишните деца щели да влизат в басейна по метални стълби.

Снимки: Община Пловдив

Ремонт и строеж на детски ясли и градини

През октомври 2021 г. беше даден стартът на строително-монтажните работи на ДГ „Зорница“ в „Южен“ и ДГ „Каменица“ в „Централен“. Двете детски заведения се строят по по ОПРР. Продължителността е до юли. ДГ „Каменица“ ще разполага с място за 6 групи деца – занималня и спалня, гардеробно помещение, санитарен възел и офис-разливна, физкултурно-музикален салон, кухненски блок и перално помещение, както и 6 детски площадки за игра навън. Според заданието на проекта в двора на ДГ „Зорница“ ще бъде изградена допълнителна пристройка за 5 групи – 125 деца от 3 до 6 г., които ще разполагат със занималня и спални, гардеробно помещение, санитарни възли и офис-разливна, физкултурно-музикален салон, салон за прожекции, кабинет по рисуване и фонотека и перално помещение. Допълнително ще бъдат обособени още 5 детски площадки за игра за всяка от групите. Ще бъде направен и ремонт на съществуващ кухненски блок и доставка на професионално кухненско оборудване.

В началото на април 2022 г. започна строежът на новата детска градина в район „Тракия“ с капацитет осем групи за двеста деца. Детското заведение ще се намира в кв. 59.

Изграждането на детска ясла с млечна кухня в кв. „Съдийски“ в район „Централен“ стартира през септември 2022 г. Детската ясла, която ще бъде на ул. „Стоян Михайловски“ 13, ще бъде с капацитет за три яслени групи. Срокът на изпълнение е 500 дни.

В момента тече ремонт на ДГ „Майчина грижа“ в „Централен“ с 1 млн. лв. Детската градина се намира на ул. „Христо Г. Данов“ 33 и е паметник на културата. Сградата е била жилищна, ползва се за детска градина от 1952 г. Сега тече основен ремонт, реконструкция и реставрация на сградата.

Предстои ремонт и на детска ясла „Вълшебно детство“ в район „Централен“. Сградата ще претърпи основен ремонт за пръв път от изграждането си през 1971 г. Над единия от двата корпуса, в който са млечната кухня и техническите помещения, ще бъде изградена надстройка за нови две групи. Топла връзка ще свързва двете постройки, предстои подмяна на електрическите инсталации и дограма, поставяне на фотоволтаична система и топлоизолация, саниране и реконструкция на покрива. Предвидено е изграждането на нови детски площадки за всяка от шестте групи, увеличаване на зелените площи и облагородяване на растителността. Планирано е строителството на нова ограда и цялостно реновиране на дворното пространство.

До края на мандата ще бъдат ремонтирани още ДГ „Буратино“ и ДГ „Чучулига“ в район „Централен“. Ще се строи детска градина в район „Южен“ до ОУ „Стоян Михайловски“.

ОЩЕ НОВИНИ

Откриха обновения Етнографски музей в Стария Несебър

Откриха обновения Етнографски музей в Стария Несебър

Сградата, един от символите на града, е пример за типичната черноморска къща от времето на Възраждането

Одобриха изграждане на нова сграда за детска градина в село Негован

Одобриха изграждане на нова сграда за детска градина в село Негован

Кметът на район Нови Искър Владислав Владимиров е избрал терен на ул. „Могилата“ 3

Предстои обновяването на неремонтирани с десетилетия сгради във Враца

Предстои обновяването на неремонтирани с десетилетия сгради във Враца

Община Враца има подписано споразумение за финансирането на 4 проекта на обща стойност от над 8 000 000 лв. за внедряване на мерки за енергийна ефективност

Подадено е инвестиционно предложение за изграждане на ритейл парк в Габрово

Подадено е инвестиционно предложение за изграждане на ритейл парк в Габрово

Той ще включва шест търговски обекта и полуподземен паркинг

Античният град Диоклецианополис в Хисаря посреща първите си гости

Античният град Диоклецианополис в Хисаря посреща първите си гости

Ръководител на проекта е арх. Пламен Михалски, археолог е Митко Маджаров, а проектант - Маринела Георгиева – Трифонова

Бургас може да има най-модерния студентски кампус в България

Бургас може да има най-модерния студентски кампус в България

От Общината призовават да подкрепите проекта, като попълните анкета