Правят временен "икономичен" ремонт на градинката пред хотел "Рила" в София

236

Сменят се настилките на алейната мрежа


"В три поредни бюджета предлагах да се включи този ремонт в капиталовата програма, но имаше натрупани проблеми от всякакво естество. Знае се, че отдолу има археологически ценности, а друг проблем създават реституирани парцели по границата, които навлизат в градинката", коментира кметът на район "Средец" Трайчо Трайков. От районната администрация са предложили на Столичната община "икономичен" вариант на ремонт, който няма да засяга археологическия слой. Част от работите вече се изпълняват, но ще останат дейности и за напролет, например за Водното огледало. "Пък като му дойде времето, ще помислим за нещо луксозно, с международен конкурс и всичко останало", отбеляза Трайчо Трайков.

„Още като станах кмет, си казах, че искам да се справя с проблема с градинката пред хотел "Рила" (която всъщност се казва "Равин Гавриел")“, казва кметът. По въпроса за предстоящи археологически разкопки кметът многократно е поставял въпроса пред ресорните зам.-кметове на Столична община. „Всъщност, още от 2014г. има решение на СОС за едновременно начало на разкопките пред хотел „Рила“ и пред хотел „Шератон“. Едните започнаха и спряха, а другите ги няма на хоризонта. Най-накрая, сегашният зам.-кмет с ресор „Зелени системи“ предложи да се направи ремонт, без да се слиза под 30 см дълбочина и дори ми е изпратила за сведение техническите спецификации на процедурата за проектиране. Вече е издадена и виза за проектиране от главния архитект на СО. Моите архитекти са на мнение, че трябва да се проведе международен конкурс и са напълно прави, тъй като пространството е знаково“, коментира още Трайков през юни.

Снимки: Район "Средец", краят на ноември

Припомняме, че в края на 2020г. зам.-кметът на София по екология Десислава Билева съобщи, че емблематичната за София градинка пред хотел „Рила“ ще има нов облик, като в плановете на Столична община за 2021г. са заложени реконструкция и модернизация, като се предвиждали едновременно ремонтни дейности, озеленяване на пешеходното пространство и консервационни дейности на археологическите пластове. Имаше планове и за събаряне или обновяване на хотел „Рила“, но засега развитие по въпроса няма.

Снимки: Citybuild.bg, юли 2022г.

Ема Димитрова

ОЩЕ НОВИНИ

Стартира кампанията на Община Габрово "Да превърнем сивото в зелено"

Стартира кампанията на Община Габрово "Да превърнем сивото в зелено"

Инициативата е насочена към реализация на дейности по благоустрояване на обекти общинска собственост

Одобриха изграждане на нова сграда за детска градина в село Негован

Одобриха изграждане на нова сграда за детска градина в село Негован

Кметът на район Нови Искър Владислав Владимиров е избрал терен на ул. „Могилата“ 3

Предстои обновяването на неремонтирани с десетилетия сгради във Враца

Предстои обновяването на неремонтирани с десетилетия сгради във Враца

Община Враца има подписано споразумение за финансирането на 4 проекта на обща стойност от над 8 000 000 лв. за внедряване на мерки за енергийна ефективност

В Севлиево откриха парк "Развигор" с декоративни арт пластики

В Севлиево откриха парк "Развигор" с декоративни арт пластики

Градината се намира между сградата на читалище „Развитие-1870” и хотел „Севлиево Плаза”

Подадено е инвестиционно предложение за изграждане на ритейл парк в Габрово

Подадено е инвестиционно предложение за изграждане на ритейл парк в Габрово

Той ще включва шест търговски обекта и полуподземен паркинг