Председателят на АПИ: С предприетите тази година ремонти видимо ще се подобри безопасността на движение

119

Според Тодор Василев при повечето отсечки с концентрация на ПТП мерките се свързани не толкова с финансови средства, колкото с анализ, организация и решителност да се осъществят


„Целта ни е да премахнем всички предпоставки за възникване на пътни инциденти. При наличиетото на опасни кръстовища те ще се реконструират в кръгови движения или ще се обособи нова лента за ляв завой. За да се осигури безопасността в ремонтираните отсечки, ще се поставя светлоотразителна маркировка с най-високо качество“. Това заяви вчера председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Тодор Василев пред участниците в Международната конференция за пътна безопасност „Визия Нула за Балканите“. Организатори на форума са Българската браншова асоциация „Пътна безопасност“ и Международната пътна федерация.

През тази година успяхме да се преборим за бюджет за Агенция „Пътна инфраструктура“, с който да можем да реализираме плановете за пътната безопасност, посочи председателят на УС на АПИ. Той подчерта, че са анализирани всички установени участъци от републиканската пътна мрежа с концентрация на пътно-транспортни произшествия (ПТП) и за всеки отделен случай е избран индивидуален подход за решение. Възложили сме дейностите на пътноподдържащите фирми и целта е до края на годината те да бъдат обезопасени, а броят на пътните инциденти да бъде сведен до минимум, допълни Василев.

Председателят на АПИ посочи, че при повечето отсечки с концентрация на ПТП мерките се свързани не толкова с финансови средства, колкото с анализ, организация и решителност да се осъществят. Той даде пример с участъка през Кресненското дефиле, по който на ден минават над 11 хил. МПС, а на година стават над 250 пътни инцидента. Освен подобряване на пътната настилка сме предприели действия за ограничение на скоростта и забрана на изпреварването, посочи Василев и съобщи, че до няколко седмици ще бъдат монтирани колчета, които ще разделят физически двете ленти за движение. Статистиката показва, че 70% от катастрофите там, са поради неправилно изпреварване. Надявам се до края на годината това да се промени, каза още той.

Локализирани са и местата на автомагистралите, на които има условия за т.нар. аквапланинг. Те също затрудняват движението и са предпоставка за възникване на пътни инциденти. В момента се изготвят проекти за отстраняването им. Председателят на АПИ акцентира, че задачата на агенцията е да поддържа около 20 000 км републиканска пътна мрежа. „Искам да подчертая думата поддържане, защото колкото и нови пътища да строим, ако след това не влагаме усилия и средства за поддържането им, резултатът от тази инвестиция след няколко години ще бъде равен на нула“, каза той.

ОЩЕ НОВИНИ

Завърши изграждането на нова детска градина в район „Витоша“

Завърши изграждането на нова детска градина в район „Витоша“

Сградата на филиала е една от 25-те, които се изграждат в момента в София

Colliers отчита ръст в предлагането на жилища през първото полугодие на 2022 г.

Colliers отчита ръст в предлагането на жилища през първото полугодие на 2022 г.

Средните продажни цени остават стабилни през първите шест месеца на 2022 г

Над 10 км от път III-8652 в района на Неделино ще се ремонтират до края на септември

Над 10 км от път III-8652 в района на Неделино ще се ремонтират до края на септември

Третокласният път е важна транспортна артерия в област Смолян и свързва Неделино и Златоград с общините Баните и Ардино

Изграждат водопровод с дължина 2,4 км в свищовското село Българско Сливово

Изграждат водопровод с дължина 2,4 км в свищовското село Българско Сливово

Инвестицията в размер 600 хиляди лева ще реализират Община Свищов и „ВиК Йовковци“ – Велико Търново, като 350 хиляди лева от средствата се предоставят от актуализацията на държавния бюджет към общините