Представиха идеен проект на Детска болница в Бургас

276

Предвижда се да бъдат създадени условия за игри и занимания на пациентите – с използване на част от покривните, вътрешните пространства и терасите, а оборудването ще бъде в ярки цветове и детски теми


Идейният проект на бъдещата Детска болница в Бургас е изработен от международният екип от консултанти на избрания от Европейската инвестиционна банка испански мултинационален консорциум IDOM и беше представен вчера пред общинските съветници. В 70-годишната си история консорциумът е проектирал над 100 болници в цял свят, а екипът, разработил проекта в Бургас, се състои от специалисти от над 10 държави. По него до момента експертите направиха четири посещения в морския град, интервюта и срещи със заинтересовани страни, международни и български експерти. Подробно е анализирана демографска и медицинска информация, както и статистика за заболеваемостта сред децата в Бургас и в Югоизточния регион за пет години назад. Въз основа на това екипът изготви доклади с оценка на нуждите, финансово-икономически анализ, функционална структура и програма на болницата, и подробен проект за инфраструктурата на болницата, както и за оборудването.  

Предвижда се Многопрофилната болница за активно лечение на детски болести да бъде разположена на общински терен в непосредствена близост до УМБАЛ „Бургас“. Теренът е избран неслучайно. Местоположението му ще позволи синергия между двете лечебни заведения, както на ниво налична техническа и медицинска инфраструктура, така и като медицинска експертиза. Това ще спести време и средства за осъществяването на проекта, тъй като няма да е необходимо закупуването на земя и инвестирането в изграждането на техническа инфраструктура. Осигурената транспортна достъпност на терена е допълнително предимство.  

Проектът предвижда лечебното заведение да бъде на 8 етажа, в които ще разположени няколко основни сектора от дейността на болницата: амбулаторно отделение за консултации и диагностика, спешно отделение, стационарен блок със 133 легла, от които 10 интензивни, разпределени в 5 клиники и 15 отделения по отделните специалности.

В болницата ще бъдат създадени условия за игри и занимания на пациентите, като е предвидено използване на част от покривните пространства, на вътрешни пространства и тераси, а оборудването ще бъде в ярки цветове и детски теми, за да помага за адаптацията на децата.

Целта е от момента, в който пациентите и техните родители пристигнат в лечебното заведение, те да бъдат посрещнати от дружелюбна и различна болнична среда, в която да получат максимално добра и адекватна медицинска помощ, и грижи по време на своя престой.  

Проектът предвижда да бъде изградена модерна болница, съобразена с околната среда и с максимална енергийна ефективност и използване на екологично чисти продукти и технологии. Сградната инфраструктура предвижда още използване на възобновяеми енергийни източници и различни форми на диверсифициране на енергийните източници за оптимизиране на разходите за електрическа и топлоенергия.  

След като идейният проект е готов, следващата стъпка пред международния екип е подготвяне на тръжната документация. Веднага след като бъде регистрирано дружеството като юридическо лице, бургаската болница ще кандидатства за член на Европейската организация на детските болници ECHO (European Children’s Hospitals Organisation), която обединява водещите педиатрични болници в Европа.  

В процес на разработване е Програма за развитие на кадрите в болницата, чрез която да бъдат привлечени лекари и професионалисти по здравни грижи от Бургас от Югоизточния регион и от цяла България. Многопрофилната болница за активно лечение на деца ще бъде част от проекта Модел за интегрирана детска здравна грижа на територията на Югоизточен регион, с който общините от областите Бургас, Стара Загора, Ямбол и Сливен ще кандидатстват пред Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 г.

„Много важно е да се създаде школа за развитие на медицината в Бургас и в частност на педиатрията. Затова след като изградим болницата, тя да трябва скоро след това да кандидатства пред държавата за получаване на акредитация за база за обучение на лекари и медицински специалисти по педиатрични специалности – т.е. трябва да стане и университетска болница“, заяви кметът Димитър Николов и допълни, че нито една партия или политически представител не трябва да приема тази болница като политически проект. „Тази идея е подкрепена от всички политически сили и всички власти – местни и държавни. Имаме писма за съгласие от бившия министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, от министър Сербезова, от министъра на регионалното развитие, от ректора на Университет „Проф. Асен Златаров“ и декана на Медицинския факултета. От всички институции, които имат общо с проекта и зависи реализацията му“, допълни още Николов.  

Снимки и визуализации: Община Бургас

Припомняме, че в София все още продължават споровете във връзка с това къде и как да бъде изградена специализирана детска болница.

ОЩЕ НОВИНИ

ГОСПОЖО АРХИТЕКТ,

ГОСПОЖО АРХИТЕКТ,

Изложбата на открито в София включва архитектурна разходка и се състои от две части, които рисуват паралели между българския и германския контекст за първите жени в архитектурата

Емблематичната къща-близнак на Степан Месробович в Стария град на Пловдив ще стане арт хотел МУЗЕЙ 37

Емблематичната къща-близнак на Степан Месробович в Стария град на Пловдив ще стане арт хотел МУЗЕЙ 37

Главен проектант на възстановяването на паметника на културата е арх. Румяна Пройкова

Предвижда се ателиетата да могат да са със статут на жилища, напомнят от МРРБ

Предвижда се ателиетата да могат да са със статут на жилища, напомнят от МРРБ

Публикуваните за обществено обсъждане промени в Наредба № 7 предвиждат и едностайните жилища да може да се разполагат и на север, североизток и северозапад

РЕКИТЕ НА СОФИЯ е единственият проект от България, отличен с престижната награда Europa Nostra за културно наследство

РЕКИТЕ НА СОФИЯ е единственият проект от България, отличен с престижната награда Europa Nostra за културно наследство

Независими комисии и експертно жури оцениха кандидатурите, подадени от организации и лица от 36 европейски държави

Кметът на Пловдив предлага терен за сграда на операта до зала „Колодрум“

Кметът на Пловдив предлага терен за сграда на операта до зала „Колодрум“

Според него преимущества на терена са отлична локация, лесна достъпност и възможност върху 13 дка да бъде разгъната съвременна сграда

10 организации са заявили участие в конкурса за присъждане на наградите ЕКО ЕТИКЕТ ЗА УСТОЙЧИВИ СГРАДИ В СОФИЯ 2022

10 организации са заявили участие в конкурса за присъждане на наградите ЕКО ЕТИКЕТ ЗА УСТОЙЧИВИ СГРАДИ В СОФИЯ 2022

Предстои разглеждане и оценка на постъпилите предложения от независимо жури, след което ще бъде организирана официална церемония за връчване на отличията