СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Представиха концепция за ревитализация на паметника Бузлуджа
 Facebook

Представиха концепция за ревитализация на паметника Бузлуджа23.07.2021 / 17:57 - CityBuild.bg

Тя е разработена от екип архитекти от България и Германия.

 

 

Малко преди благотворителния "OPEN BUZLUDZHA FEST" днес, утре и вдругиден, който ще събира средства за опазване на мозайките в паметника (необходими са 63 хиляди лева), вчера и днес в Историческия музей "Искра" в Казанлък на място и онлайн се проведе международна конференция „В действие: Следвоенно архитектурно и художествено наследство в Централна и Източна Европа - интегрирани подходи към дисонантните обекти". В нея се включиха над 30 експерти от 8 държави, като вчера бяха обявени актуалните резултати от проектите за паметника Бузлуджа: „План за опазване и управление", който ще бъде завършен в края на годината, и „Аварийно стабилизиране на мозайки", проведени от 2019 до 2021 г.

 

 

Според инициатора и двигателя на проекта за опазване на паметника - арх. Дора Иванова, сградата има огромен неизползван потенциал и може да носи позитиви на региона. Тя припомни целият път и дейности до момента за опазване на паметника, сред които създаване на контакти, комуникация с експерти, търсене в архивите, 3D сканиране и 3D модел на сградата, конструктивно обследване и други. Арх. Иванова подчерта, че най-важни в момента са реконструкцията на покрива и изграждането на навес на външния мозаечен кръг (навес на вътрешния вече беше изграден).

 

 

Няма бъдеще без минало

 

По време на форума беше представена и концепция за ревитализация на сградата - от проф. Уве Брюкнер от Atelier Brückner (Щутгарт), арх. Анна Неврокопска и арх. Добрин Цветков от E House Architects. Идеята предвижда да бъде запазен характерът на сградата и мозайките с внасяне на нови елементи, като тя да разказва историята от близкото минало с преход към съвремието.

 

 

Фоайето ще запознава посетителите с това, което могат да очакват в сградата и ще предлага виртуална обиколка. Върху екрани ще се проектират кадри от визията на паметника с липсващи вече елементи и скулптури.

 

 

 

 

В основната зала може да се провеждат различни събития, като местата се модифицират. Идеята е да се използват падащи екрани, които ще зонират пространството, на тях ще се прожектира различно съдържание и ще бъдат фон за изложби. Ще се подобри акустиката на залата, ще се използват и модерни технологии. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Концепцията предлага панорамните прозорци с впечатляващи гледки в коридорите-галерии да бъдат със специални динамични ламели, които ще регулират естествената светлина, а освен това когато навън е тъмно или мрачно, те ще се превръщат в екрани, на които да се проектират пейзажи или информация за околните обекти.

 

 

 

 

 

Концепцията предвижда места за отдих на открито и кафене в ниската дълга част на сградата, към която да бъде изграден стъклен покрив, който да дава интересен поглед към сградата и високото 70 метра тяло.

 

 

 

Една от атрактивните идеи е панорамен стъклен асансьор и обсерватория на върха на пилона.  Друга остъклена зона е зоната с касата за асансьора в основата на кулата.  

 

 

 

 

Предвижда се посетителите да могат да се изкачват около червените звезди.

 

 

 

Вижте презентацията на проф. Уве Брюкнер във видеото (5:20:00-5:50:17) тук.

 

Buzludzha Project Foundation

www.buzludzha-project.com

 

Ема Димитрова