Представиха техническия проект за обновяване на емблематичното Кино "Космос" в Пловдив

137

Проектът на „Тектоника-Б“ предвижда осъвременяване и съживяване на киното и оформяне на наситено с активности площадно пространство


Визуализация: „Тектоника-Б“

Преди време Община Пловдив смяташе земята да бъде продадена, а киното – съборено, като на мястото му се вдигне многоетажен паркинг. Общинският съвет обаче се противопостави, а инициативен комитет „Да спасим кино „Космос” привлече публичното внимание към проблема. Благодарение на усилията на комитета и на граждани в сградата бяха извършени козметични ремонти, но залата остана затворена. Възстановяването на емблематичното кино се забави много във времето заради авторски права. През 2019г. бе обявен конкурс за идеен проект. Спечели го архитектурно бюро „Тектоника-Б”, което е изпълнител на обществената поръчка за изготвяне на технически проект и упражняване на авторски надзор по време на строителството.

Снимка: trafficnews.bg

Техническият проект беше представен публично вчера вечерта в Дома на културата „Борис Христов“. В залата бяха разположени макет на киното и 9 табла, които показват как ще изглеждат сградата и площадът пред нея след обновлението, за което се говори повече от 10 години. Проектанти са арх. Димитър Балджиев, арх. Инес Чавдарова и арх. Елена Балджиева.

Снимка: Община Пловдив

Техническият проект за ремонт на кино „Космос“ и площада пред него максимално се придържа към първоначалния проект на арх. Любомир Шинков, като ще бъдат запазени възможно най-голям процент от оригиналните елементи, а където е невъзможно, ще бъдат използвани съвременни материали.

Снимка: Община Пловдив

Във фасадно отношение проектът не предвижда промени в обема на сградата. Конструкцията ще се запази и реставрира.

Снимка: plovdiv-press.bg

Фасадните бетонови панели се запазват, каменните облицовки от врачански камък се изграждат наново, а вертикалните фрезования в декоративната мазилка ще служат като растер за ново фасадно осветление, което да не пречи на жилищните постройки в близост. Остъкляването на сградата подлежи на модернизация и осъвременяване. Това налага монтаж на алуминиева окачена фасада, максимално близка като растер до оригиналния.

Визуализация: „Тектоника-Б“

Предвижда се пълна подмяна на покривната хидроизолация. Кметът на район „Централен“ Георги Стаменов предложи да се помисли за фотоволтаици. Предвидено е пълно обновяване на ВиК, ОВК и електроинсталации.

Визуализация: „Тектоника-Б“

Възстановяват се и оригинално проектираните от арх. Л. Шинков два входа към залата. Ще има нов електрически асансьор, достъпен за хора с намалена подвижност, ново стълбище от сутерена до кота терен в северозападната част (евакуационно и осигуряващо достъп на инвалиди), разширяване на съществуващо стълбищно рамо от югозапад, както и ново стълбище, свързващо партера с новоизградени тоалетни на сутеренно ниво.

Визуализации: „Тектоника-Б“

Фоайето на партерния етаж ще бъде по-отворено с възможности за лесно преконфигуриране с две по-малки гъвкави презентационни пространства, изложбени площи, кафене със зони вън и вътре, каси, охрана, гардероб и сервизни помещения. Най-характерният елемент – витата стълба, ще бъде запазена в оригинален вид. Ще бъдат възстановени стъпалата от базалтова мозайка, а също и парапетите със съответните орнаменти, характерни за архитектурния стил на Пловдив през 60-те и 70-те години.

Визуализация: „Тектоника-Б“

Интериорните предложения са вдъхновени от оригиналните решения. Използвани са подобни или сходни изразни средства, мотиви и материали. Търсен е ефект на максимално приближаване до оригиналните виждания и духа на сградата. Чрез система от подвижни стени се постига многофункционалност на пространствата. На партерно ниво те служат като галерийни модули.

Визуализация: „Тектоника-Б“

Присъстващият геометричен пирамидален мотив в екстериор и интериор е продължен в новопроектираните начупени акустични структури. Гъстото вертикално членение на гипсови ламели в коридора под трибуната и в централния отвор в залата вдъхновява решенията за облицовките. Предложеният начин на полагане и фрезоване на варовиковите облицовки във фоайето е съвременен прочит както от разместената фуга на съществуващите каменни облицовки, така и от хаотичните вертикални прорязвания на ламперията в задната част на залата.

Визуализация: „Тектоника-Б“

Надпартерното ниво запазва пряката визуална и смислова връзка с партера, но позволява и различни дейности, независими една от друга. Етажът е разделен на три основни зони: четене и неформално общуване, мултифункционална камерна зала и зона за обществени инициативи и дискусии. Гъвкавостта на пространството (както и на партера) отново е постигната чрез система от подвижни стени. В обособените три зони е развита аудио-визуална система, позволяваща автономна работа и обединяване.

Визуализация: „Тектоника-Б“

Разположението на зоната за обществени инициативи и дискусии непосредствено до остъклената еркерна част предоставя възможност на минувачите да установят визуална връзка с дискусиите, водени вътре.

Визуализация: „Тектоника-Б“

Местата в голямата зала ще бъдат намалени от близо 800 на 599 заради определени нормативи. Предложено е ново акустично решение, системи за пожарна безопасност, оповестяване и известяване, както и нова система за вентилация и климатизация. Ще има платформи за достъп на трудноподвижни хора. Горната част на залата ще е с настилка мокет, а долната - с паркет и други съвременни материали.

Визуализация: „Тектоника-Б“

Сцената ще бъде с по-голяма дълбочина, а за да се разшири, ще бъдат премахнати първите редове. Подиумът ще бъде оформен с извити сценичен портал и главна завеса. Предвижда се изграждане на сценична механизация и нова аудио-визуална система. Залата ще предлага възможност да се ползва както за кино, така и за театрални представления, концерти, презентации, специфични експериментални аудио-визуални спектакли, събрания и конференции.

Визуализация: „Тектоника-Б“

Предвижда се да бъде обособена втора малка зала с подвижни стени, а също и допълнителен кът за мероприятия. Ще бъдат обособени помещения за гримьорни. Ще бъдат обновени и санитарните помещения.

Визуализация: „Тектоника-Б“

Площадът пред киното ще е пешеходна зона. Предвижда се оформяне на наситено с активности пространство, където ще се провеждат събития от разнообразен характер. Пирамидалните форми на фасадата определят и подхода към оформянето на клоцовете на площада и перфорацията на решетките за дървета. “Разпиляната” настилка от контрастни бетонови блокчета е уедрен вариант на съществуващите мозайки във фоайетата. Оформените денивелации, зелени площи и клоцове обособяват визуално и пространствено две отделни зони. Едната е отворена към натоварената ул. ”Гладстон” и е наситена с функции, фокусирани върху случайните минувачи. Другата зона е по-уединен обществен кът, който предполага активности, свързани със сградата на кино “Космос”. Осигурен е широк пешеходен достъп по всички главни и второстепенни посоки на преминаване. Предвидена е възможност за преминаване на лица с намалена подвижност. Дизайнът на площада е фокусиран върху човешкия мащаб, така че да се оформят удобни и уютни пространства за преминаване и отдих и да се разкрият атрактивни погледи към сградата на Кино „Космос“. След направена фитосанитарна оценка се предвижда запазването на повечето налични дървета и тяхното вписване в проектното решение.

Визуализация: „Тектоника-Б“

Реализацията на проекта към момента ще струва около 7 млн. лева. Общината има заделени 1 млн. лева и може да обяви обществена поръчка за изпълнението, но ако тя се обжалва, процедурата може да се забави. Според Общината реалистично е строежът да стартира през януари, ако приключат процедурите по издаване на строителните документи. Управлението на Кино „Космос“ тепърва ще бъде коментирано.

Снимка: Община Пловдив

Проектантите казаха, че за идеята си за зрителната зала и сцената са работили с различни културни гилдии – от театър и опера до кинооператори и организатори на културни събития. „Удовлетворени сме от това, което видяхме. Радваме се, че се проведе архитектурен конкурс и виждаме чудесен проект, който се е отнесъл с голямо уважение към архитект Шинков. Одобрявам проекта напълно“, заяви председателят на Камарата на архитектите в Пловдив арх. Чавдар Тенев.

Ема Димитрова

ОЩЕ НОВИНИ

"София – град на мечтите" е заглавието, което проф. д-р арх. Тодор Булев е избрал за поредната си изложба

"София – град на мечтите" е заглавието, което проф. д-р арх. Тодор Булев е избрал за поредната си изложба

В експозицията в Централния дом на архитекта в София той се е спрял на необичаен ракурс – показва проектни идеи и предложения, които са останали нереализирани

Служебният премиер ще търси идеи и концепции за бъдещето на паметника Бузлуджа

Служебният премиер ще търси идеи и концепции за бъдещето на паметника Бузлуджа

По време на първия си парламентарен контрол Димитър Главчев обяви, че ще възложи тази задача на министъра на културата и на областния управител на Стара Загора

"Спаси София": Трамвайно трасе ще бъде изградено между пл. "Св. Неделя" и пл. "Възраждане"

"Спаси София": Трамвайно трасе ще бъде изградено между пл. "Св. Неделя" и пл. "Възраждане"

Така според партията ще се осигурят нови удобни връзки на трамваите, повече гъвкавост на системата и повече удобства за пътниците

Започна демонтажът на козирката на стадион "Българска армия" в Борисовата градина в София

Започна демонтажът на козирката на стадион "Българска армия" в Борисовата градина в София

Няма вариант стадионът да не бъде построен, работим по избора на изпълнители и търсим най-добрата оферта, каза Даниел Димов, член на управителния съвет на „Спортни имоти Българска армия“

Ремонтът, реставрацията и реконструкцията на църквата "Св. Св. Кирил и Методий" в Свищов очаква финансиране за реализация

Ремонтът, реставрацията и реконструкцията на църквата "Св. Св. Кирил и Методий" в Свищов очаква финансиране за реализация

Инвестиционният проект е съгласуван с НИНКН, а номинацията му в конкурса ARCHINOVA 2023 ще е като препоръка при кандидатстването за осигуряване на средства, каза за Citybuild.bg кметът на община Свищов д-р Генчо Генчев

"Зелена къща" разработиха български учени

"Зелена къща" разработиха български учени

БАН е водещата организация по Националната научна програма “Нисковъглеродна енергия за транспорта и бита“ (ЕПЛЮС), а  финансирането е осигурено от Министерството на образованието и науката