СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Предстои дебат "За монументите и хората след 1989 г.“
 Facebook

Предстои дебат "За монументите и хората след 1989 г.“25.02.2013 / 14:17 - citybuild.bg

Разговорът ще се фокусира около темата за конфликта между човека и монументите след промените, настъпили в страната ни след 1989 г.

 

Разговорът ще се състои утре от 18.00 ч. в галерия „Васка Емануилова". Той е в контекста на разположената в галерията експозиция „За монументите и хората. Повод за разговор". В дебата участие ще вземат философите проф. Георги Каприев и проф. Димитър Зашев, историкът доц. Веселина Вачкова, сценографът и художник Венелин Шурелов, както и скулпторът Илия Иванов и председателят на фондация „Аз обичам България" Илиян Матеев.  

 

„За монументите и хората" не може да се нарече изложба, или поне не в онзи смисъл, който традиционно сме свикнали да влагаме в тази дума, казва Пламен В. Петров. В пространството на галерия „Васка Емануилова" е предоставена възможност за опознаване на историята на четири от най-обсъжданите в страната ни през новото хилядолетие скулптурни монументи. От друга страна, са разкрити и фрагменти от разговорите в общественото пространство през последното десетилетие. Тъкмо по тази причина „За монументите и хората" би могло да се определи като разказ за конфликта между съвременния индивид и скулптурните ваяния на творците.

 

Паметникът на Съветската армия

 

Местоположение: Борисовата градина, непосредствено до старата Зоологическа градина на София

 

Автори на проекта: арх. Данко Митов, арх. Иван Васильов, арх. Любен Нейков и арх. Борис Капитанов, скулпторите Иван Фунев, Любомир Далчев, Мара Георгиева, Васка Емануилова, Васил Зидаров, Петър Дойчинов, Борис Ангелушев.

 

Година на планиране: 1947 г.

 

Година на откриване: 1954 г.

 

Инициатор: Министерски съвет с председател Васил Коларов.

 

Описание: паметникът на Съветската армия в София е разположен в централната част на града върху площ от 2000 кв. м. Издигнат е на мястото на Княжевската ботаническа градина. През септември 1944 г. там се установява съветската зенитна батарея, която отбелязва със залпове победния ход на Червената армия. До средата на 80-те години в непосредствена близост до паметника се е намирала Софийската зоологическа градина. 

 

Подходът към монумента е увенчан с две скулптурни композиции, пресъздаващи „радостта на българския народ при посрещането на братята освободители". Те се допълват от десет каменни блока с бронзови венци, символизиращи „десетте Сталински удара на Червената армия върху хитлеристките пълчища". Върху основното тяло на паметника се извисява осемметрова фигура на съветски войник, възвестяващ победата с високо вдигнато оръжие. До него крачат български работник и майка с дете. Композицията символизира „освобождението на трудовия български народ от фашизма с решаващата помощ на Съветската армия". Ансамбълът се допълва от три бронзови композиции, пресъздаващи сцени от Октомврийската революция и Втората световна война. 

 

Решението за издигане на паметник на Съветската армия в София е взето през юни 1947 г. Предвиждало се е той да бъде разположен срещу бившия Царски дворец, но внезапната смърт на Георги Димитров и построяването на мавзолея налагат монументът да бъде преместен на сегашното му място. Строителните работи започват през юли 1952 г., а членовете на авторския колектив са някои от най-известните български творци, сред които е и Васка Емануилова. Според предварителните разчети изграждането му трябвало да приключи до средата на декември в чест на рождения ден на Сталин, а „Бащата на народите" да получи златен макет на монумента в мащаб 1:100. В крайна сметка откриването се състои на 7 септември 1954 г. по случай десетгодишнината от „деветосептемврийската победа". На тържествения митинг присъстват министър-председателят Вълко Червенков и новият партиен лидер Тодор Живков.

 

Никола Михов из „FORGET YOUR PAST - Монументалните паметници от времето на комунизма" 

 

Паметникът "1300 години България"

 

Местоположение: градината пред Национален дворец на културата, София

 

Автори на проекта: Валентин Старчев (скулптурна композиция), арх. Александър Баров (архитектурно оформление), арх. Атанас Агура (оформление на околното пространство) и инж. Милчо Брайнов (конструктивни решения).

 

Година на планиране: 1980 г.

 

Година на откриване: 1981 г.

 

Инициатор: Комитетът за култура с председател Людмила Живкова.

 

Описание: паметникът 1300 години България се намира в центъра на София, в близост до Националния дворец на културата. Построен е на мястото на казармите на Първа софийска пехотна дивизия, които са разрушени в края на 70-те години на миналия век. По същото време оттам са демонтирани и паметните плочи с имената на близо 4000 български войници, загинали по време на Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война.

 

Монументът е построен по случай 13-вековния юбилей на българската държава. Състои се от три архитектурни тела, символизиращи „героичното минало на българския народ, неговото социалистическо настояще и комунистическо бъдеще”.

 

Първото тяло е посветено на Златния век на българската култура. Върху него са разположени фигурите на цар Симеон и книжовниците, а до тях са изписани думите на Васил Левски: „Времето е в нас и ние сме във времето”. Върху второто е изобразена скърбяща майка, символ на загиналите в революционните борби, както и мисълта на Ботев: „Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира!”. Върху третото тяло се издига фигура на работник, олицетворяваща „строителите на Новия живот”. Тук е изписан откъс от химна на Кирил и Методий: „Върви, народе възродени, към светли бъднини върви!”. Монументът е увенчан с крило на птица, израз на стремежа „към утрешния ден”, а в подножието му е оформена крипта, в която е пресъздаден Търновският надпис на хан Омуртаг – „Човек и добре да живее, умира и друг се ражда”.

 

Паметникът е построен за по-малко от осем месеца със средства, отпуснати от Профсъюзите. Заради кратките срокове част от облицовката му остава недовършена, а вместо липсващите елементи временно е поставен шперплат. Откриването на монумента се състои на 20 октомври 1981 г. в разгара на „всенародните тържества”, посветени на 1300-годишнината на българската държава. На събитието присъстват редица „изтъкнати дейци” на науката, образованието и културата, както и официални гости от близо 60 страни.

 

Въпреки извършените довършителни работи, обектът не е одобрен от приемателната комисия заради некачествено строителство и несъответствия с първоначалния проект. Плочите от гранитната облицовка започват да падат още през 1985 г., а в годините след политическите промени паметникът е изоставен и започва да се руши. Околните му пространства се превръщат в обществена тоалетна, а криптата става свърталище на наркомани и бездомници. Откраднати са бронзовите букви, с които в подножието на паметника били изписани годините 681, 1944, 1981, както и част от фигурата на работника. Демонтирани са електрическата инсталация и нощното осветление.

 

Никола Михов из „FORGET YOUR PAST – Монументалните паметници от времето на комунизма“

 

Монументалната скулптура на Света София 

 

Местоположение: бул. „Мария Луиза", непосредствено срещу ларгото в центъра на София.

 

Автори на проекта: Георги Чапкънов, арх. Станислав Константинов.

 

Година на планиране: 1998 г.

 

Година на откриване: 2000 г.

 

Инициатор: Столична община с кмет Стефан Софиянски.

 

Описание: в сърцето на София, на мястото на статуята на Ленин, там, където се пресичат булевардите „Мария Луиза" и „Дондуков", се извисява женска фигура - символа (персонификация) на град София - Света(?) София. Издигаща се на 12 метра мраморен пиедестал, осемметровата и осем сантиметра скулптура на Георги Чапкънов всеки нов ден обърнала поглед на изток. Повече от четиритонната женска фигура е обградена от сградите на Президентството, ЦУМ и Министерския съвет. Чапкънов сглобява статуята от 160 части за 9 месеца, „колкото едно раждане", казва той, но същинската работа по монумента е започнала две години по-ранно. Скулптурата е изпълнена в бронз и галванична мед. 

 

Света (?) София представлява кръгла скулптура. Главата на женската фигура е увенчана с корона, а дългите й коси са прибрани в сложна прическа на тила. Върху лявата й ръка е кацнала птицата на мъдростта - бухалът, който е с разперени криле. В дясната си ръка Света (?) София държи лавров венец - символ, който още от дълбока древност предвещава на притежателя си слава, победа и мир. Облечена е в дълга туника, чиито краища се веят зад нея, създавайки усещането за движение, предизвикано от вятъра. 

 

Монументалния комплекс "Васил Левски"

 

Местоположение: в близост до Свиленград, край международен път Е80.

 

Автори на проекта: Илия Иванов (скулптура), арх. Емил Драганов, доц. д-р. инж. Людмил Оксанович (конструктивна част).

 

Година на планиране: 2011 г.

 

Година на откриване: 2017 г.

 

Инициатор: Сдружение „Аз обичам България“ с председател Илиян Матеев.

 

Описание: монументалният комплекс „Васил Левски” ще е един от най-мащабните в България и един от най-големите в целия свят. Той ще бъде изграден до главен път Е 80 край Свиленград на площ от 52 дка, предоставена безвъзмездно от община Свиленград. Ще включва паметник от железобетонна конструкция, информационен център и интерактивен музей за делото и живота на Апостола. До върха на паметника ще се стига с панорамни асансьори, вградени в дръжката на знамето, което Васил Левски държи. Те ще отвеждат туристите до специална площадка на върха на скулптурата. По протежение на подхода към комплекса ще бъдат ситуирани каменни монументи, върху които ще бъдат изписани слова за толерантността, произнесени от Апостола. Надписите ще бъдат на български, турски, гръцки и английски език.

 

Проектът започва със собствени средства на учредителите на Сдружение „Aз обичам България”. Другите начини, чрез които ще бъдат набирани средства за изграждане на комплекса, са още доброволни дарения от фирми и физически лица, SMS кампания и продажба на сувенири и артикули с надпис „Аз обичам България”.

 

По предварителни изчисления стойността за изграждане на мемориалния комплекс е 4 милиона евро. Кампанията по набиране на средства ще продължи от 2 до 5 години, когато се планира да приключи и изграждането на целия комплекс.

 

Интересно е да се отбележи, че със своите 133 метра височина бъдещият монументален комплекс „Васил Левски“ ще се конкурира с височината на редица световни монументи, в това число и със Статуята на свободата в Ню Йорк, която е висока само 102 метра, и със статуята на Исус Христос в Рио де Жанейро, която със своята скромна височина от 39,6 метра остава в сянката на величествената скулптурна осанка на Апостола.

 

 
още от Новини

още от АРТ