Предстои едно от най-мащабните събития у нас за енергийна ефективност в сградите

113

На 2 и 3 юни в изложбен център „Флора“ в Бургас ще се проведе конференцията "Устойчиво финансиране на проекти за енергийна ефективност и ВЕИ"


Създаването на Национален фонд за декарбонизация е ключова реформа в Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ), от която се очаква да спомогне за решаването на редица проблеми, свързани с фрагментацията на наличните инструменти за финансиране и трудностите за привличане на пазарни инвестиции. В рамките на НПВУ, неговото структуриране е с ясна цел за „подпомагане на инвестициите в нисковъглеродно развитие чрез устойчиво и целенасочено финансиране на широка група бенефициенти – крайни потребители на енергия – с оглед максимално постигане на целите за декарбонизация на българската икономика.“ Фондът следва да се използва за предлагане на безвъзмездна финансова и техническа помощ, съчетана с финансови инструменти, включващи кредитни линии и гаранции и/или комбинация от тях.

Именно структурирането на този фонд, подпомагано от проект за техническа помощ на ГД Енергетика, изпълняван от Европейската инвестиционна банка, ще бъде във фокуса на поредната кръгла маса за финансиране на инвестиции в енергийна ефективност в България.
Наред с представителите на екипа, работещ по структурирането на Фонда, за участие в сесиите са поканени представители на търговските банки, публичните финансови институции, енергийни експерти, както и местните власти, от които в голяма степен зависи реализацията на проекти в разглежданите области. Ще бъде използван целият потенциал на партньорите по проект BeSMART – АУЕР, Еконолер, НДЕФ, БСК, КСБ, АЕЕ, УАСГ, ЕнЕфект, ЕкоЕнергия, общините Столична и Габрово.

Освен кръглата маса, съпътстващата програма предвижда редица атрактивни мероприятия, посветени на предизвикателствата пред проектирането и строителството на почти нулевоенергийни сгради (ПНЕС) в България. Конференцията също така ще предложи поглед върху успешните практики и технологичните иновации за проектиране и строителството на почти нулевоенергийни сгради от Европа и България, както и върху съвременните тенденции професионалното образование и обучение в областта на енергийната ефективност и възобновяемите енергийни източници.

В програмата са включени: Специализирано изложение на строителни материали и компоненти, подходящи за почти нулево-енергийни сгради с участието на едни от най-активните фирми в страната; Учебен семинар за проектанти и строителни специалисти, както и семинар за домоуправители и собственици на жилища; Провеждане на демонстрации и фирмени представяния на най-новите строителни материали, изделия и технологии;     Занятия за деца; Посещение на сертифицирани пасивни сгради в близост до Бургас.

Ще има още много изненади – научете повече тук.
Може да се регистрирате за участие присъствено или онлайн тук.

Събитието се организира от Центъра за енергийна ефективност ЕнЕфект, Общинската мрежа за енергийна ефективност ЕкоЕнергия.

ОЩЕ НОВИНИ

Двама заместник-министри откриха ТЕХНОМЕБЕЛ 2024

Двама заместник-министри откриха ТЕХНОМЕБЕЛ 2024

От 23 до 26 април бизнес изложението на мебелната и дървообработващата промишленост изпълва залите на Интер Експо Център в София

Предстои дискусия за съвместяването на жилищни и производствени територии

Предстои дискусия за съвместяването на жилищни и производствени територии

Събитието на 25 април в София е организирано от Съюза на урбанистите в България

Стартира изложението на мебелната и дървообработващата промишленост – ТЕХНОМЕБЕЛ

Стартира изложението на мебелната и дървообработващата промишленост – ТЕХНОМЕБЕЛ

От утре в продължение на четири дни близо 100 фирми ще представят машини, софтуер, продукти и материали от последно поколение за индустрията

Как да се сдобиете с билет за изложението ТЕХНОМЕБЕЛ 2024?

Как да се сдобиете с билет за изложението ТЕХНОМЕБЕЛ 2024?

От 23 до 26 април международният формат превръща София в пресечна точка за Източна Европа на мебелната и дървообработващата промишленост

Откриват реконструираната Градска градина в Пловдив, позната като Дондуковата

Откриват реконструираната Градска градина в Пловдив, позната като Дондуковата

Първоначалният проект включва и възстановяване на старата беседка, проектиране на павилион от оранжериен тип и изграждане на лапидариум, като вероятно те ще бъдат изградени на следващ етап

В Международния ден за опазване на паметниците на културата откриват късноантичната сграда "Ирини" в Пловдив

В Международния ден за опазване на паметниците на културата откриват късноантичната сграда "Ирини" в Пловдив

Тя се намира в подлез „Археологически“ и е част от обект "Епископската базилика и късноантичните мозайки на Филипопол“