Предстои изграждането на КЪЩА НА ДЕЦАТА в столичния район ВЪЗРАЖДАНЕ

331

Теренът, купен от Сдружение „Национална мрежа на децата“, се намира на ул. „Софроний Врачански“ 44 в столицата зад 46. ОУ „Константин Фотинов“ 


Вчера Столичният общински съвет одобри доклад за това Фондация „Асоциация за развитие на София” да стане партньор в изграждането на Къща на децата съвместно със Сдружение „Национална мрежа за децата". СОС даде съгласие Фондацията да кандидатства със съвместен проект за строителство и оборудване по ОПРР или Националния план за възстановяване и устойчивост за изграждане на Къщата. Освен това общинските съветници одобриха разход от бюджета на Столична община на стойност 62 751 лв. в полза на Фондацията, с който да се покрие таксата за издаването на визата за проектиране и разрешението за строеж от миналата година. Разработен е технически и работен архитектурен проект.

През 2016г. Сдружение „Национална мрежа на децата“ започна развитието на проекта за изграждане на Къща на децата на територията на Столична община, като купи парцел от 825 кв. м на ул. „Софроний Врачански" 44, а Фондация „Велукс" и Фондация „ОАК" финансираха неговото закупуване. РЗП и сутеренът са 4 482 кв.м.

Къщата на децата ще е обучителен център, който ще се управлява като социално предприятие и в него ще работят деца и млади хора, които излизат от грижа, а това са домове за деца, приемни семейства или деца в трудно положение. Целта е Къщата на децата да предоставя подкрепа и да дава възможност на уязвими групи деца и млади хора, които да бъдат наети и да получат професионални умения и образование. Центърът ще е място за обмяна на опит между над 140-те организации, членове на Национална мрежа за децата. Освен това в нея се предвижда да се провеждат семинари, обучения, срещи и професионална квалификация.

Издадена е виза за проектиране и през 2019г. завърши финалният етап от конкурса за идеен архитектурен проект за Къща на децата. Състезанието спечелиха арх. Андрей Андреев и арх. Петя Николова от Another studio. Основното изискване към участниците в конкурса беше Къщата да съчетава модерна визия с функционалност и висока енергийна ефективност. Тя ще бъде на 5 етажа, като ще бъде съобразена с всички изисквания, свързани с мобилността и достъпността.

Проектът на Another studio спечели журито със своята спокойна съвременна визия, която хармонично се вписва в средата, без да се натрапва и доминира над училището наблизо – паметник на културата от местно значение. Предимства на проекта са също функционалните разпределения и възможността за гъвкаво и разнообразно използване на залите и хостела, изчистените, светли и просторни интериорни пространства, казват от Сдружението.

Предвиждат се зали за срещи и обучения, малка библиотека, кафетерия, малък хостел и хотелско наставяните за деца и възрастни, идващи от страната. В Къщата ще има вътрешни и външни пространства за спорт и интерактивни дейности, зимна градина и игрище на покривния етаж.  

Another studio формира визуалния облик на сградата основно от един материал – тухлата, чиято варираща подредба по различните фасадни зони маркира отделни функционални групи на принципа на „лего“. В залите подредбата на тухлените елементи пропуска дисперсно естествено осветление, което може да се моделира в зависимост от функцията.

В сградата се предвижда използване на естествени материали с минимални вредни емисии и нисък енергиен отпечатък – външни тухлени стени с дебелина 38 см с интегрирана топлоизолация, минерални и варови мазилки, дърво в интериора. Проектът предвижда висока енергийна ефективност с VRF климатична инсталация на директно изпарение с интегрирана термопомпа въздух‐вода, която ще се използва за отопление, охлаждане и осигуряване на гореща вода, както и фотоволтаични панели. Функционалното разпределение на етажите позволява естествена вентилация и допринася за икономичната климатизация.

„Къща на децата“ е включена в единствената по рода си луксозна „Енциклопедия България“ в категорията „Социална политика“. Енциклопедията е на Научноинформационен център „Българска енциклопедия“ към БАН и издателство „Книгомания“. В над 800 страници тя компресира факти за държавното устройство и националната сигурност, за природните богатства и климата, за науката, образованието и икономиката, за историята и традиционната култура, за здравеопазването и социалната политика, за спорта и изкуствата, за литературата и книгоиздаването у нас.

През 2018г. Another Studio съвместно с URBANVIVA спечелиха и конкурса за обновяване на хотел "Странноприемницата" в охранителната зона на РЕМО "Етър" в Габрово. Комплексът е обявен за архитектурно-етнографски паметник на културата от национално значение.

ОЩЕ НОВИНИ

Демонтират металния навес над масите на зеленчуковия пазар в Троян

Демонтират металния навес над масите на зеленчуковия пазар в Троян

Дейностите са във връзка с изпълнението на проекта „Естетизиране на облика на общинския пазар в гр. Троян и инфраструктура – етапно строителство“

Изграждат мини футболно игрище на стадиона в село Брестовица

Изграждат мини футболно игрище на стадиона в село Брестовица

Това в вторият проект, който община "Родопи" реализира със средства от Министерството на младежта и спорта

До месец започва изграждането на пробива на ул. "Филип Кутев" от ул. "Сребърна" до "Симеоновско шосе"

До месец започва изграждането на пробива на ул. "Филип Кутев" от ул. "Сребърна" до "Симеоновско шосе"

Пробивът заедно с този на бул. „Тодор Каблешков“ ще осигури връзката между бул. „България“ и бул. „Симеоновско шосе“

Вижте изложбата „Имаме Поща за Вас“ в Балабановата къща в Пловдив

Вижте изложбата „Имаме Поща за Вас“ в Балабановата къща в Пловдив

Тя е по повод 25 март – Световния ден на пощенските картички, 1 април – официалното регистриране на Управление „Старинен Пловдив”, и 18 април – Международния ден за опазване на културното наследство