Предвидено е изграждане на нови зони по биогеографски признак в столичния Зоопарк

497

Под зоните поетапно ще бъде подменена подземната инфраструктура (обновена)


Със своята 135-годишна история Зоологическата градина в София е една от най-старите в Европа и най-голямата на Балканите. Основана през 1888 г. от Княз Фердинанд, тя бързо получава популярност и се превръща в място за отдих, развлечение и знание, с прочути в цял свят специалисти и с развъждане на ценни и редки животни. Намирала се в Княжеската градина в центъра на столицата и е там до 1984 г.

Източник: Държавни архиви

Зоологическата градина е преместена от сравнително малката площ в Княжеската градина на територията на днешната община “Лозенец” на площ от 235 декара. Тя обаче е специализирано звено на общината и затова не може да се сравни със зоопаркове по света, различни както като собственост, така и по многократно по-голямата им годишната издръжка. ОП „Зоологическа градина - София“ осъществява дейността си от името и за сметка на Столична община, което определено влияе на инфраструктурата й. Въпреки това е утвърден план за развитие на колекцията на Зоопарка, който е обвързан и с Генералния план за реконструкцията му. Предвидено е представяне на видовете на биогеографски принцип - с обособяване на зони „Европа“, „Азия“, „Африканска савана“ и т.н., и допълване на колекцията с видове животни. Целта е Зоологическата градина да допринася по-активно за опазването на дивите животни и да представя видовете в среда, най-близка до естествената. В момента във фаза на проектиране е зона „Африканска савана“.

В рамките на разработения Генерален план за реконструкция на Зоопарка в София в периода 2017-2022 г. са извършени реконструкции и са реализирани много подобрения - както по отношение благосъстоянието на отглежданите животни, така и по отношение подобряване на инфраструктурата. Това казва ръководството на зоопарка в отговор на питане от страна на общинския съветник Симеон Ставрев във връзка с актуалното състояние на градината.

През 2017 година приключи реконструкцията на външните заграждения на големите котки в сектор „Хищници и АТИВ“, при което са изградени 7 нови външни хабитата, включващи  естествена растителност и водни басейни, като е изградено и подходящо средово обогатяване за ежедневните нужди на видовете. С това разширение е постигнато многократно увеличение на площта за обитаване и то е в съответствие с изискванията на Европейската асоциация на зоопарковете и аквариумите (ЕАZА). Днес излезе новината, че Зоологическата градина в София вече е член на Асоциацията, което ще й даде още възможности за развитие.

През 2018 година приключи реконструкцията на външните заграждения на част от дребните хищници, отглеждани в сектор „Хищници и АТИВ“.

Изградени са изцяло нови външни заграждения за сурикати и скунксове – също в съответствие с изискванията на ЕАZА, в които отново се изградени зони за наблюдение от посетителите от стъкло, каквато е практиката при големите зоопаркове.

През 2020 година приключи и реконструкцията на външните експозиционни площи в сектор „Тревопасни и примати“ – звено „Примати“ – Сгради 1,2 и 3 – общо 14 изцяло нови външни експозиционни зони, с което се постига многократно увеличение на площите за обитаване.

През 2022 година в Зоопарка завърши и частична реконструкция на комплекса, в който се отглеждат различните видове мечки.

Реконструкции са извършени и в сектор „Птици“, в това число и подмяна на инженерни системи. Реконструкцията включва цялостно подобрение на вътрешния и външния облик на сградата, в която се помещава колекцията от птици, като са изградени подходящи условия за отглеждане на нови ценни за зоопарка и посетителите видове – като птиците носорози и червените ибиси.

В момента се осъществява и реконструкция на външните заграждения в зона „Малки хищници“ (в сектор „Хищници и АТИВ“), като се постига увеличение на площта на зоните за обитаване на отглежданите животни.

Всички тези реконструкции са реализирани по предписания на ЕАZА и изпълнени във връзка с покриване на необходимите критерии за получаване на членство в организацията.

Състоянието на загражденията, които обитават животните в Зоологическата градина в София, е обект на постоянен мониторинг, поддръжка и технически и естетически подобрения както на визията, така и на техническото състояние на мрежите и системите, казват от зоопарка. Оградата е различен тип в различните зони, граничещи с парка. Тя е комбинация от пана, които са както метални ажурни, така и метални плътни, а в определени участъци и от бетонови елементи с различна височина. Оградата не е била обект на реконструкция, но е под постоянно наблюдение за падащи дървета, които биха могли да компрометират нейната цялост, най-вече в посока Ловен парк и към улица „Чавдар Мутафов“. Оградата се нуждае от обновяване от към ул. “Чавдар Мутафов“ и то по-скоро по отношение на определени участъци, но към момента няма пробиви в целостта й, които да позволяват необезпокоявано проникване на хищници от Ловния парк.

През 2019 г. е възложено на „Топлофикация София“ ЕАД да извърши обследване за състоянието на топлопреносната мрежа и на всички абонатни станции на територията на зоопарка. Резултатите от обследването показват, че като цяло вътрешната отоплителна инсталация трябва да бъде осъвременена. Прогнозната стойност на необходимите ремонтни дейности е определена на около 1 500 000 лв. без ДДС. През 2020 г. е изградена изцяло нова отоплителна инсталация в сектор „Примати“ – сграда „Примати 3“, която осигурява и връзка със съседната сграда „Примати 2“.

През 2020 г. от страна на „ЧЕЗ Разпределение България“ АД е извършен термовизионен контрол на електрически съоръжения на територията на ОП „Зоологическа градина – София“. Установена е необходимост от ремонтиране и/или подмяна на няколко стари електрически табла, разположени в зоопарка. След остойностяване на необходимите разходи и осигуряване на средствата в общинския бюджет, ще се пристъпи към обновяване на съоръженията.

През 2022 г. между ОП „ЗООЛОГИЧЕСКА ГРАДИНА – СОФИЯ“ и „Софийска вода“ АД е осъществена работна комуникация за изработване на схема на площадковата водопроводна мрежа с препоръки за зониране и монтаж на измервателни устройства с цел по-добро управление на мрежата и оптимизиране на разходите. Дружеството не е предоставило информация за констатирани загуби на вода. През изминалите години, всички настъпили аварийни ситуации са отстранявани своевременно, като ВиК мрежата се поддържа в експлоатационно състояние.

ОП „Зоологическа градина – София“ разполага както със собствен водоизточник (сондажен кладенец), така и е захранена от две точки с питейна вода, посредством два водомера. Водата от сондажния кладенец се използва за стопански нужди в т.ч. за почистване на зали за посетители, стопански зони, включително и загражденията на животните, но също така и за поливане на зелени зони и територии, за пълнене на декоративни езера и водни басейни, а водата, предоставена от „Софийска вода“ АД, се използва само за питейни нужди за отглежданите животни и като резерв при необходимост. На канализационната мрежа са извършени частични ремонти поради запушване на канализационни тръби или за отстраняване на аварии.

В момента в Зоологическата градина в София има 2150 животни, като това включва 237 вида, от които 29 застрашени. Към градината работят около 70 човека при 73 броя по щатна структура. Средният прослужен стаж на служител в зоопарка е 9 години.

Снимки: ОП "Зоологическа градина - София"

Ема Димитрова

ОЩЕ НОВИНИ

В Бургас е готова четвърта лодкостоянка, която се намира в местността Ъгъла до солниците

В Бургас е готова четвърта лодкостоянка, която се намира в местността Ъгъла до солниците

Тя е ще е сезонна и е предназначена за малки рибарски лодки, а капацитетът е за 20 плавателни съда с дължина 6,5 метра

В Севлиево откриха парк "Развигор" с декоративни арт пластики

В Севлиево откриха парк "Развигор" с декоративни арт пластики

Градината се намира между сградата на читалище „Развитие-1870” и хотел „Севлиево Плаза”

Античният град Диоклецианополис в Хисаря посреща първите си гости

Античният град Диоклецианополис в Хисаря посреща първите си гости

Ръководител на проекта е арх. Пламен Михалски, археолог е Митко Маджаров, а проектант - Маринела Георгиева – Трифонова

Предстои дискусия за съвместяването на жилищни и производствени територии

Предстои дискусия за съвместяването на жилищни и производствени територии

Събитието на 25 април в София е организирано от Съюза на урбанистите в България

Нов открит паркинг с 1 000 места ще има летище София през есента

Нов открит паркинг с 1 000 места ще има летище София през есента

Той ще включва и места за електрически автомобили със зарядни станции