Приключиха ремонтните дейности в три знакови къщи-музеи на Сливен

87

Освен тях, в проекта са включени още Държавната сукнена фабрика, крепост „Туида“ и лифтът „Сливен – Карандила“


Снимка: Община Сливен

Приключиха ремонтните дейности в трите знакови къщи-музеи на Сливен по интегрирания проект за развитие на туризма и подобряване на културната и историческа инфраструктура в Общината. Предстои оборудването на обектите и приемане с Държавна приемателна комисия.

В къщите-музеи са ремонтирани покривите на сградите. Извършена е обработка на дървените елементи. Възстановена е мазилката. Благоустроено е дворното пространство, извършени са ремонт и подмяна на сградните инсталации – електрическа (включително ново осветление), водопровод, канализация, пожароизвестителна система, мълниезащитна инсталация.

Освен трите къщи-музеи, в проекта са включени за ремонт още Държавната сукнена фабрика, крепост „Туида“ и лифтът, където дейностите продължават. Общата стойност е близо 10 милиона лева. До момента в Държавната сукнена фабрика е извършен ремонт на покрива, изградени са нови настилки около сградата. Подменени са улуците и водосточните тръби. Извършено е почистване на оригиналната зидария. Прозорците са ремонтирани и възстановени. Оформена е нова алея в дворното пространство. Предстоят вътрешен ремонт на трите етажа и сутерена с ремонт и подмяна на сградните инсталации, монтаж на асансьор и осигуряване на достъпност на хора с увреждане. Предвижда се ремонтите по обекта да приключат в началото на юни.

Извършено е благоустрояване на улиците в района между Държавна сукнена фабрика и музея на сливенския бит. Подменени са тротоарни настилки, подменена е настилката на пешеходен остров пред фабриката. Монтирани са нови указателни табели.

На крепост „Туида“ е извършен текущ ремонт и стабилизиране на съществуваща сцена и амфитеатър. Осигурено е модерно озвучаване и осветление. Възстановена е настилката по алеите. Подменено е парковото осветление с по-съвременни осветителни тела. Извършен е вътрешен ремонт на сградата на информационния център. Предвидено е монтиране на мобилна сцена. Дейностите все още продължават.

В рамките на проекта предстои да бъде обособен туристически културно-информационен център в сградата на Община Сливен. Предстои възлагане на дейности по дигитализация на туристически обекти, което е важна част от предвидените ни дейности за развитие на туризма в Сливен.

Ремонтът на Пътническа въжена линия „Сливен – Карандила“ продължава. Очаква се да приключи в началото на юни. Ще бъде извършено основно технологично обновяване на въжената линия, включително подмяна на въжето. Всички седалки ще бъдат сменени, а стълбовете по трасето – ремонтирани, както и двете сгради на долна и горна лифтена станция.

ОЩЕ НОВИНИ

Винарска изба предстои да бъде изградена в с. Долна Диканя

Винарска изба предстои да бъде изградена в с. Долна Диканя

Очаква се да бъдат изградени още офисна, битова и складова част, ферментационно помещение и други, като вече е насадено и ново лозе в рамките на парцела

Продължава изграждането на най-мащабния и мултифукционален ритейл парк в Пловдив

Продължава изграждането на най-мащабния и мултифукционален ритейл парк в Пловдив

PARKMAXX RETAIL PARK се строи в кв. "Кючук Париж" върху терен от 42 декара между бул. "Кукленско шосе" и ул. "Индустриална"

Дигиталното процедиране на проектите е въведено успешно в Испания и Германия

Дигиталното процедиране на проектите е въведено успешно в Испания и Германия

Онлайн платформи координират дейностите на всички участници в инвестиционния процес

Премиерът поиска отмяна на решението на Министерския съвет за изграждане на частна детска болница в столицата

Премиерът поиска отмяна на решението на Министерския съвет за изграждане на частна детска болница в столицата

Притесненията на политици, граждански организации и експерти са, че няма кадрови капацитет за подобно болнично заведение едновременно с предвидената държавна Национална детска болница

Ремонтът на Дунав мост при Русе няма да започне преди края на лятото

Ремонтът на Дунав мост при Русе няма да започне преди края на лятото

В момента се извършва анализ на състоянието на обходните участъци и се набелязват мерки, които да бъдат изпълнени преди започването на основния ремонт