Продължава изграждането на сградата със смесено предназначение на мястото на бившето чешко посолство в София

322

Планирано е обектът по проект на „Архитектоника Студио” да е готова догодина


От октомври 2021 г. в строеж е сградата със смесено предназначение от най-висок клас на столичния бул. „Янко Съкъзов“, в непосредствена близост до паметника на Васил Левски и петзвездния хотел „Хаят“. Инвеститор е „ФеърПлей Интернешънъл“ АД („ФърПлей“, ФПИ).

Общата разгъната площ на сградата ще бъде почти 23,000 кв.м, от които над 5,000 кв.м сутерени под земята, предназначени за подземни гаражи и паркоместа. Сградата ще обединява централно лоби, клас „А“ офиси, търговски площи, зони за релакс, конферентни зали с капацитет до 150 човека, магазини, заведения за хранене, велосипеден паркинг, зарядни станции за електрически автомобили, както и други услуги с директен достъп от бул. „Янко Съкъзов“.  

Сградата е проектирана от екипа на „Архитектоника Студио" ООД и според авторите съчетава съвременен дизайн с елегантно звучене, присъщо на сградите в района около парка „Заимов“.  Тя ще бъде оборудвана с високотехнологични механизми, ОВК и други системи, управлявани от BMS, както и отваряеми прозорци по цялата фасада. Сградата ще разполага и със седем високоскоростни асансьора. Предвиден е гъвкав интериорен дизайн с офиси от типа „отворено пространство“ и богата осветеност от дневна светлина.

Сградата ще бъде сертифицирана като „зелена“ и ще отговори на изискванията за устойчиво строителство и според стандарта LEED. Предвидени са изграждането на соларни инсталации и редица енергоспестяващи системи. В част от покривите ще присъства и трайно интензивно озеленяване, което ще намали излъчването на топлина, а дворът ще е озеленен.  

Теренът и старата сграда на чешкото посолство бяха продадени през 2015 г. на „ФеърПлей Интернешънъл“ за малко под 6 млн. евро. Строително-инвестиционната компания е основана преди 30 години. В портфолиото й влизат жилищни комплекси в столицата, градски хотели, ваканционни селища и офис сгради. Сред тях са хотелите "Хил хотел", "Кристал палас" и "Арена ди Сердика" в столицата, комплекс "Санта Марина" в Созопол с над 1500 апартамента, хотелски комплекс и апартаментен хотел "Св. Иван Рилски" в Банско. Освен "FPI Бизнес хъб" компанията има още две офис сгради - "FPI Бизнес център" на бул. "Черни връх" и "Hill Tower бизнес център".

ОЩЕ НОВИНИ

Демонтират металния навес над масите на зеленчуковия пазар в Троян

Демонтират металния навес над масите на зеленчуковия пазар в Троян

Дейностите са във връзка с изпълнението на проекта „Естетизиране на облика на общинския пазар в гр. Троян и инфраструктура – етапно строителство“

Изграждат мини футболно игрище на стадиона в село Брестовица

Изграждат мини футболно игрище на стадиона в село Брестовица

Това в вторият проект, който община "Родопи" реализира със средства от Министерството на младежта и спорта

До месец започва изграждането на пробива на ул. "Филип Кутев" от ул. "Сребърна" до "Симеоновско шосе"

До месец започва изграждането на пробива на ул. "Филип Кутев" от ул. "Сребърна" до "Симеоновско шосе"

Пробивът заедно с този на бул. „Тодор Каблешков“ ще осигури връзката между бул. „България“ и бул. „Симеоновско шосе“

Вижте изложбата „Имаме Поща за Вас“ в Балабановата къща в Пловдив

Вижте изложбата „Имаме Поща за Вас“ в Балабановата къща в Пловдив

Тя е по повод 25 март – Световния ден на пощенските картички, 1 април – официалното регистриране на Управление „Старинен Пловдив”, и 18 април – Международния ден за опазване на културното наследство