СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Продължава проверката на тол системата
 Facebook

Продължава проверката на тол системата16.06.2021 / 13:22 - CityBuild.bg

При 900 души в АПИ, отговарящи за нея, поддръжката е дадена на частна фирма за пет години.

 

В началото на следващата седмица се очакват резултатите от проверката на тол системата. В момента гледаме всички налични документи, за да установим колко пари са платени за изграждането ѝ и кога тя ще се изплати. Това каза вчера в предаването „Денят с Веселин Дремджиев" по Тв+ и ТВ1 министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Виолета Комитова.

 

Тя коментира, че идеята на тол системата е да генерира повече средства, които да се влагат в разширението и поддръжката на пътната мрежа. Министърът подчерта, че около 900 човека  работят в Агенция „Пътна инфраструктура" по тол системата, купена е и техника. В същото време по договор за пет години е наета външна фирма за поддръжка, която получава не малко средства всеки месец. 

 

„Проведох среща с фирма „Капш", която изгради и поддържа системата. Искаме да проверим точно колко пари сме инвестирали и колко средства са генерирани от работата ѝ за една година, защото трябва да е ясно за колко време ще се изплати. Отговорът на фирмата бе, че това зависи от таксите, които се събират от тежкотоварния трафик и от дължината на мрежата, върху която е разпростряна", посочи министър Комитова.

 

В момента тол системата обхваща 3 100 км републикански пътища и магистрали, а според фирмата тя трябва да се разположи върху 18 000 км, за да бъде ефективна. „Скоро не предвиждаме обхват от 18 000 км, което означава, че и скоро няма да изплатим тол системата. Затова трябва видим документите - колко пари са вложени, колко са постъпленията, за да  разберем кога ще се изплати", коментира арх. Комитова.

 

 
още от Новини

още от Страната