Проект за многоетажен паркинг в "Младост" за 440 автомобила предлагат от СПАСИ СОФИЯ

196

Предвижда се гаражът да е висок едва 4 метра и на три нива - подземно, наземно и един етаж над земята, а фасадата да е с пълзяща зеленина


Поглед от първи етаж на вх. А в бл. 444 – открояват се новите алеи, пейки, беседки, както и подредената локална алея

В събота от „Спаси София“ представиха в „Младост“ 4 първия в София проект за изграждане на етажен паркинг в кварталите. Предложеният проект на ул. “Самара” в „Младост“ 4 почти удвоява сегашните места за паркиране до 440, като гаражът ще бъде максимално компактен и няма да нарушава спокойствието на живущите в околните блокове.

Въздушен поглед към паркинга откъм парк "Младост" 4. На заден фон се виждат блокове 444, 442 и 440

Според архитектите и урбанистите на „Спаси София,“ които са разработили проекта, етажният гараж значително ще подобри ситуацията с паркирането, като избраната локация е в близост и до Бизнес парка и до редица обществени сгради.

Поглед по протежение на алеята – откроява се ритъмът от дървета, създадени от зелените полуострови, пълзящата растителност, както и антипаркинг колчетата

“С новия гараж целим да увеличим местата за паркиране, така че тротоарите, детските площадки и зелените площи да бъдат напълно освободени от паркирали коли. Предвиждаме тротоарите по улицата, водеща към детска градина “Сърничка”, да бъдат напълно освободени от колите, които в момента паркират по тях заради липса на достатъчно паркоместа, за да гарантираме пътната безопасност на малчуганите и родителите им. Не на последно място - сегашните кални междублокови пространства ще бъдат превърнати в зелени пространства с нови детски и спортни площадки и места за отдих и съседски дейности. Това е комплексен проект, с който търсим изцяло да обновим тази част на „Младост“ 4 и чувствително да подобрим условията за живот там”, обяснява арх. Таня Митакева от „Спаси София“.

Пoглед към западния вход на Монтажен паркинг "Младост"

Освен представяне и обсъждане с жители на квартала, в следващите седмици екипът на „Спаси София“ ще търси обратна връзка и чрез анкета.

Поглед от Парк "Младост 4" към пешеходната пътека по ул. "Самара" и новите спиркови навеси

Този проект е само първият от серията етажни гаражи, които „Спаси София“ разработва за всички по-големи софийски квартали. “Усилено работим по програма за изграждане на етажни паркинги, с които веднъж завинаги да решим хаоса с паркирането в столицата. Идентифицирали сме подходящи общински терени в „Люлин“, „Младост“, „Овча купел“, „Надежда“, „Хаджи Димитър“, „Стрелбище“ и други квартали, на които лесно и бързо могат да бъдат построени монтажни паркинги на няколко нива. Ние от „Спаси София“ сме категорични, че игнорирането на кварталите трябва да спре и инвестициите да се насочат именно там. Но това трябва да с цялостна визия и системен подход, а не на парче. Концентрираме колите на уредени и удобни паркинги, а тротоарите, градинките и игрищата се обновяват цялостно. Така хем колите ще има къде да паркират, хем това няма да създава хаос и да руши останалата инфраструктура”, каза независимият общински съветник Борис Бонев.

От организацията са изготвили и цялостна програма за финансиране и изграждане на етажни паркинги в кварталите. От „Спаси София“ предвиждат изграждането на над 20 паркинга в рамките на следващите години. “Годишните приходи на ЦГМ от Синя и Зелена зона са около 40 млн. лв., с които всяка година може да се финансира изграждането на около 8 съоръжения с над 3000 места. В рамките на един мандат могат да бъдат обособени над 10 000 паркоместа, с което ситуацията с паркирането чувствително ще се улесни”, казва инж. Християн Христов от транспортния екип на „Спаси София“.

Снимки: „Спаси София“

Вижте подробности за проекта тук.

ОЩЕ НОВИНИ

Обявиха конкурса за пешеходен мост в Южния парк в София над улица БЯЛА ЧЕРКВА

Обявиха конкурса за пешеходен мост в Южния парк в София над улица БЯЛА ЧЕРКВА

Столична община кани архитекти, урбанисти и инженери в открития конкурс за проект на мост, който ще свързва пешеходно Южен Парк II част и Южен Парк III част

Доизграждат се трите напречни връзки между тръбите на тунел ВИТИНЯ на АМ ХЕМУС

Доизграждат се трите напречни връзки между тръбите на тунел ВИТИНЯ на АМ ХЕМУС

В тръбата за София те бяха прокопани през 2020г., сега се довършва работата в тръбата за Варна

РЕКИТЕ НА СОФИЯ е единственият проект от България, отличен с престижната награда Europa Nostra за културно наследство

РЕКИТЕ НА СОФИЯ е единственият проект от България, отличен с престижната награда Europa Nostra за културно наследство

Независими комисии и експертно жури оцениха кандидатурите, подадени от организации и лица от 36 европейски държави

Ще ремонтират над 14 км от пътя Малка Арда - Баните в област Смолян

Ще ремонтират над 14 км от пътя Малка Арда - Баните в област Смолян

Това е първият етап от обновяването на общо 41 км от третокласното трасе

Транспортни проекти за 321 млн. евро ще бъдат финансирани от Механизма за свързване на Европа

Транспортни проекти за 321 млн. евро ще бъдат финансирани от Механизма за свързване на Европа

Това са модернизацията на жп линията Видин-София в участъка Медковец-Срацимир, железопътно-пътен терминал Волуяк и нова инфраструктура за подобряване на мултимодалния транспорт в пристанище Бургас