Първият в света Activity Center ще бъде изграден в „Младост” 3 в София

7550
Aрхитектурният идеен проект ще бъде избран през март като финален етап на най-големия у нас отворен международен конкурс.

Новият мултифункционален център за спортни и културни събития Collider Activity Center ще бъде изграден в София през 2014 година от световния лидер в производството на изкуствени катерачни стени - Walltopia. Инвестицията в размер на 15 млн. лв. включва разработката на проект и изграждането на мултифункционална сграда с обща разгъната застроена площ от 8000 кв.м. непосредствено до метростанция Младост 3.

 

Концепцията на Collider Activity Center е изцяло нова за София, защото за пръв път едно място обединява културата и спорта, благодарение на иновативни архитектурни и дизайнерски решения.  Различни типове катерачни стени, парк, фитнес център, плувен басейн, зали за спорт и танци, SPA център, ресторант и бар - това са само част от предложенията на бъдещия център. Едно от най-големите предимства на Collider Activity Center е, че той ще събере любимите дейности на активните хора на едно място, на метри от станцията на метрото и гледка към Витоша. Освен това ще има 20 000 кв.м. обособен парк за разходки и джогинг. 

 

 

"Правим Collider Activity Center за активните хора: тези, които обичат движението, риска и новите възможности. Центърът ще е място, което предлага комбинации от спортни активности, почивка в приятна атмосфера и възможност за срещи с приятели", каза на пресконференция Ивайло Пенчев, съсобственик и изпълнителен директор на Walltopia. Според него, освен че катеренето е спорт, който се развива все повече и повече, успехът на фирмата се дължи и на тяхната иновативност.

 

снимка: citybuild.bg

 

Различното в Collider Activity Center ще бъде това, че освен спорт, забавление и възможност за социални контакти, ще се провеждат изложби и други културни събития. А освен всичко това центърът ще предлага една по-естетска атмосфера, каза още Пенчев.  

 

 

Конкурсът за избор на идейния архитектурен проект ще протече в един етап, като през март международно жури ще селектира пет финалиста. Инвеститорът в проекта ще избере един от петте проекта, който тепърва ще бъде реализиран, каза арх. Васил Шарланов от Walltopia. Всеки от петте финалиста ще получи специална парична награда в размер на 5000 евро, а екипът, който избере Walltopia, ще има възможност да реализира идейния си проект.

 

 

Сред критериите за избор на победителя в конкурса са съобразяване с изискванията на заданието, функционалност, строително-технологична изпълнимост, икономическа целесъобразност, и не на последно място - естетически качества.  Към момента проекти са подали 313 екипа от 68 държави, което прави архитектурния конкурс най-големия, организиран у нас. Крайният срок за подаване на проекти е 28 февруари.

 

 

Целта на фирмата в избора на жури е подбор на специалисти от различни страни (Англия, Германия, Холандия, Дания, Русия и България) с уникален подход и опит в изграждането на подобни проекти, които ще допринесат за по-комплексното оценяване на петимата финалисти. Международното жури в конкурса включва световни имена в архитектурата като Райнард Йокс (партньор на световно известния архитект сър Норман Фостър във Foster+Partners), Жорж Хайнц, архитект в Heintz Kehr et associes, Пол де Фроум, архитект в DKV Architecten, Хеле Юл, архитект в Juul | Frost Arkitekter, Андрю Йоман, архитект в Tower 151 Architects (GI Group), Андрей Черников, архитект Chenikhov Studio. Българските членове в журито са арх. Георги Станишев, арх. Атанас Панов, WhAT - архитектурна група млади архитекти, арх. Васил Шарланов и Ивайло Пенчев, съсобственик и изпълнителен директор на Walltopia.

 

 

В зависимост от сроковете на изпълнението на техническото проетиране на Collider Activity Center, строителните работи могат да започнат още през лятото на 2013 г. От Walltopia предвиждат ежегодно в Collider Activity Center да се провежда среща на някои от най-добрите български архитекти, скулптори и художници, които заедно да изграждат катеруеми болдър скулптури в парка.

 

 

Walltopia ще открие първия по рода си център за забавление на възрастни и деца Funtopia в Paradise Centеr. Фирмата е световен лидер в изработването на изкуствени катерачни стени. Компанията има над 15 години опит и реализирани проекти в 42 страни на шест континента. В края на 2011 година Walltopia беше отличена с първа награда на сп. Forbes в категория „Развитие на бизнеса", а през 2012 получи награда на на форума „Иновации и конкурентоспособност" в област "Пазарно лидерство".