Радостин Василев: Първият министър, който ще бъде арестуван, е бивш министър в Министерството на спорта

49

Изказването му е във връзка с проверките в много спортни обекти в страната


Първият министър в затвора ще бъде бивш спортен министър, заяви в петък министърът на младежта и спорта Радостин Василев в предаването "ЕвроДикоФ" по телевизия "Евроком“. "Това ще е първият човек, който ще влезе в затвора. Неспасяемо е неговото положение по линия на злоупотреби - от безстопанственост до неизгодни сделки и договори за държавата“, каза Василев.

„Ако има минимална справедливост, този човек не може да бъде не само в Народното събрание, той не може да се разхожда свободно по улиците", коментира Василев и допълни, че от четири месеца в министерството са като във война, защото непрекъснато трябва да спират нападки към тях и заплахи лично към него.   

По думите му в министерството много неща го отвращават: че е имало злоупотреби, че част от заслужили спортисти, които управляват федерации, приемат за даденост държавния ресурс и го харчат нецелесъобразно, че децата тренират в разрушени зали, че родители, които нямат възможност, не могат да отглеждат спортисти, че залите и базите на ММС и свързаните дружества са завладени от мутри. Гледайте цялото интервю тук.

Комплекс "Септември"

Откакто е на поста, министърът на спорта Радостин Василев започна проверки по много обекти. В продължение на неговата видеопоредица за състоянието на спортна инфраструктура, в събота министърът показа епизод за комплекс "Септември" в София. Според Василев 30 години държавна забрава са довели базата почти до унищожение, а три години престъпна безстопанственост от страна на бившия министър Красен Кралев са направили възможно съществуването на престъпници, които събират наеми и ползват база на ММС като своя, отдават я на клубове, спортисти и събират огромни суми, които не им се полагат. „През последните три години, откакто комплексът е на министерството, не е постъпила нито стотинка. Чрез действия и бездействия е нанесена имуществена вреда на държавата в особено големи размери. От съвместната ни обиколка с Борис Бонев (независим общински съветник – бел. ред.) стана ясно, че министерството плаща данъците на имотите, такса смет, охранява имотите, а трето лице ги отдава под наем, без да има правни основания за това. Ще сезираме компетентните органи за този ужасяващ случай“, коментира министърът на спорта. Повече вижте тук.

Зала “Арена Бургас”

В средата на февруари министърът заяви, че ще подаде сигнал във връзка със строителството на залата “Арена Бургас”, която струва към 65 милиона лева. Той съобщи за евентуални злоупотреби, извършвани в структурите, чиито принципал е ММС. Василев заяви, че след напускането на смененото ръководство на “Академика” остават неясноти и липсват документи.

Зимния дворец в София

Радостин Василев заяви, че ще сезира прокуратурата и за състоянието на Зимния дворец в София. Министърът се усъмни в качеството на ремонта, извършен по време на управлението на ГЕРБ. „За шест милиона и половина имаме пребоядисване и полагане на супер некачествена нова настилка, която се слага на външни площи върху детски площадки. Дори седалките на трибуните не са подменени, а новата мантинела на пързалката всъщност е втора ръка. Започваме анализ на договорите кой и как е ползвал тези съоръжения", каза министърът.

Зала “Арена Армеец”

В петък Радостин Василев заяви още, че в “Арена Армеец” в София отоплението на малката зала не може да бъде автономно. „Ако искаш да си пуснеш топлото там, топлиш цялата “Арена Армеец”, защото никой не е помислил, че трябва да имат автономно отопление, охлаждане и вентилация. Това прави сметката за тока на залата огромна - сигурно милион на година“, коментира министърът. Освен това според него залата няма достатъчно голям паркинг и заради това при събития в нея се блокират части от “Цариградско шосе” и “4-ти километър”. По тази причина сега се прави проект за реконструкция на комплекс “Червено знаме”, който да има допълнителен буферен паркинг, за да поеме недостига при “Арена Армеец”. Министърът е възмутен и от това, че залата няма хотелска част, както е навсякъде по света, за да е лесно за спортистите. Затова се очаква възстановяване и на хотела в комплекс “Червено знаме”, за да обслужва и тази зала.

Министърът коментира и бъдещето на стадион “Българска армия” и защо министерството реши да се откаже от идеята за учредяване на съвместно дружество с ЦСКА.

ОЩЕ НОВИНИ

Обявиха конкурса за пешеходен мост в Южния парк в София над улица БЯЛА ЧЕРКВА

Обявиха конкурса за пешеходен мост в Южния парк в София над улица БЯЛА ЧЕРКВА

Столична община кани архитекти, урбанисти и инженери в открития конкурс за проект на мост, който ще свързва пешеходно Южен Парк II част и Южен Парк III част

Доизграждат се трите напречни връзки между тръбите на тунел ВИТИНЯ на АМ ХЕМУС

Доизграждат се трите напречни връзки между тръбите на тунел ВИТИНЯ на АМ ХЕМУС

В тръбата за София те бяха прокопани през 2020г., сега се довършва работата в тръбата за Варна

ГОСПОЖО АРХИТЕКТ,

ГОСПОЖО АРХИТЕКТ,

Изложбата на открито в София включва архитектурна разходка и се състои от две части, които рисуват паралели между българския и германския контекст за първите жени в архитектурата

Емблематичната къща-близнак на Степан Месробович в Стария град на Пловдив ще стане арт хотел МУЗЕЙ 37

Емблематичната къща-близнак на Степан Месробович в Стария град на Пловдив ще стане арт хотел МУЗЕЙ 37

Главен проектант на възстановяването на паметника на културата е арх. Румяна Пройкова

Предвижда се ателиетата да могат да са със статут на жилища, напомнят от МРРБ

Предвижда се ателиетата да могат да са със статут на жилища, напомнят от МРРБ

Публикуваните за обществено обсъждане промени в Наредба № 7 предвиждат и едностайните жилища да може да се разполагат и на север, североизток и северозапад