Развитието на архитектурата е тясно свързано с глобалната тенденция за борба с климатичните промени

103

Друг аспект е промяната на нуждите на обществото и това какъв тип сгради ще са необходими, казва в интервю за ЕТЕМ с Мирослав Насков от minD Design 


Мирослав Насков е архитект, изчислителен дизайнер, визионер и основател на студио minD. Получава магистърска степен „Архитектура и урбанизъм“ (Лаборатория за проектиране на проекти) от Architectural Association School of Architecture в Лондон.

Мирослав е работил в дизайнерските екипи на Populous и Zaha Hadid Architects. Той има богата експертиза в изчислителния дизайн и специализира в Параметричен дизайн. Вярва, че използването на авангардни технологии е правилният подход за решаване на проблеми и намиране на възможности за дизайн.  

Влезте в ролята на пророк и ни кажете как виждате града на бъдещето след 50 години? Каква ще бъде архитектурата тогава?  

Смятам, че развитието на архитектурата е тясно сързано с глобалната тенденция за борба с климатичните промени. Сградите и пространствата ще бъдат все по-екосъобразни и отговарящи на повишени общоприети стандарти за устойчивост, сигурност и интеграция на естествени материали. Основен фактор в развитието на архитектурата безспорно е навлизането на технологиите: използване на роботи в изработването на детайли и елементи от сградите, 3D принтирането, изчислителните софтуери за оптимизация и намаляне на разходите.  

Друг аспект е промяната на нуждите на обществото и това какъв тип сгради ще са необходими. Пандемията форсира тази промяна и вече голям процент от хората работят от вкъщи. Световните тенденции са това до голяма степен да се запази и офисите да се превърнат в място за социализация и работни срещи на екипи, което би дало нов облик на офис сградите. От друга страна жилищните сгради вече придобиват и нова функция, което ги прави още по-комплексни.  

Визуализация: minD. Концептуален дизайн за плаваща градина.

Ако можете да бъдете запомнен само с един Ваш проект – кой ще бъде той?

Все още съм в началото на своя професионален път и не мисля, че още е дошъл проектът, с който да бъда запомнен. С всеки следващ проект се стремим да надграждаме и да използваме вече наученото от предишните, затова вярвам, че след време ще бъда запомнен не само с един проект, а с философията си на работа и подхода към решаването на проблеми и създаването на вдъхновящи и функционални проекти.  

Коя е любимата Ви книга и какво четете в момента?  

Обичам да чета и има различни книги, които са ми направили силно впечатление. Харесвам автобиографии, философия, също и романи. В момента чета Deleuze and Guattari - A Thousand Plateus, изключително интересна за мен книга, въпреки това не е лесна за разбиране.  

Кой е любимият Ви филм?

Сещам се за The Imitation Game, със сигурност ми е един от любимите. Като цяло Alan Turing, върху чиято биография е базиран филмът, е личност, достойна за уважение в моите представи.  

Кой е архитектът, чиито проекти най-много Ви вдъхновяват?

Най-силно влияние върху моето развитие като архитект и дизайнер са оставили работите на Antoni Gaudi, Zaha Hadid и Thomas Heatherwick. Разбира се, и Patrik Schumacher, който ми беше учител в АА и научих много от него.  Желанието на тези личности да изпробват нови идеи и да преминават границата отвъд обичайното е допринесло в огромен мащаб за развитието на архитектурата.

Интервю на ЕТЕМ

ОЩЕ НОВИНИ

GROHE SPA на Седмицата на дизайна в Милано

GROHE SPA на Седмицата на дизайна в Милано

Влезте в света на новия лукс и иновациите с разказ за представянето на под-марката на събитието миналата година и очакването от предстоящото издание

Станете част от церемонията DIBLA DESIGN AWARDS

Станете част от церемонията DIBLA DESIGN AWARDS

На 13 март разберете първи кои са победителите в годишните награди за интериорен дизайн в България

Черното е новият хром - елегантно, отличаващо и запомнящо се

Черното е новият хром - елегантно, отличаващо и запомнящо се

Ръководителят на LIXIL Global Design (EMENA) споделя мнението си за тенденцията

BOTANIC LAB: Озеленяването като мисия, декорация, здраве и функционалност

BOTANIC LAB: Озеленяването като мисия, декорация, здраве и функционалност

Освен услуги за проектиране, изпълнение и поддръжка на интериорно и екстериорно озеленяване, екипът на компанията създава иновации в сферата на ландшафтната архитектура

Гледайте интервюта с победителите и председателите на журито в двете направления в конкурса ARCHINOVA 2022

Гледайте интервюта с победителите и председателите на журито в двете направления в конкурса ARCHINOVA 2022

В YouTube канала на Годишните архитектурни награди може да видите още кадри от церемонията и награждаването

SIMPLE.ARCHITECTURE: Експресивна и семпла архитектура с проста геометрия

SIMPLE.ARCHITECTURE: Експресивна и семпла архитектура с проста геометрия

Опитваме се със стандартни форми да правим нестандартни пространства, които да стоят добре във времето, материалите да „подхранват“ идеята, а изпълнението да бъде достойно за материала, казва арх. Александър Йончев