Реализираният обем на инвестиционните сделки в България миналата година е почти 221 милиона евро

55

Това показва проучване на Colliers на пазара на инвестиционни имоти у нас през второто полугодие


Според най-новия доклад на Colliers през 2023 г. общата стойност на инвестиционните сделки спада от 294 млн. евро през 2022 г. на почти 221 млн. евро. Над 60% от обема се реализира през втората половина на годината, като трансакциите със спекулативни имоти и с активи, генериращи доход, са почти изравнени. Разпределението на инвестициите през 2023 г. по сектори е както следва: 42% са офисни площи, следвани от хотели (17%), търговски площи (13%), земя за строителство (13%), сгради със смесено предназначение (12%), сделките с индустриални и жилищни площи са съответно 5% и 1% от обема за годината.

Нивата на възвръщаемост на офисни и търговски площи запазват стойностите си от предходната година, а именно – 7.75%. Търсенето на индустриални и логистични площи от страна на инвеститорите продължава. Продавачите, от друга страна, не са мотивирани да продават конкретно в логистика и търговски паркове поради високата себестойност за строеж. В резултат на това нивото на възвръщаемост за този сегмент остава 7.50%. Местните инвеститори продължават да са трайно активни на българския пазар през последните години, а през изминалата допринасят за 87% от общия обем, което представлява петгодишен рекорд.

В Западна Европа продължава спадът на инвестиционните обеми поради увеличените лихви, както и в резултат на очакванията на купувачите за намаление на цените в комбинация с липсата на мотивирани продавачи, които да отговорят на тях. Тази тенденция достигна и България, но в значително по-малка степен, благодарение на по-ниската задлъжнялост на местно ниво, както и на традиционно по-малките инвестиционни обеми.

Развитието на инвестиционния пазар на имоти в страната ще зависи от редица фактори. Приемането на страната ни в Шенгенското пространство и включването й като пълноправен член на Споразумението, както и въвеждането на еврото са предпоставки за засилване на интереса на чуждестранни инвеститори към България. Банките остават свръхликвидни с налични средства за кредитиране. Очакванията са лихвите да продължат да се движат на две скорости, а именно – ниски за покупка на жилище и по-високи – за финансиране на бизнес имоти.

Прогнозите за глобална рецесия през 2024 г. намаляват, но това остава основна опасност за местната икономика (главно като външен, „внесен шок“), въпреки че икономиката в България не показва знаци на забавяне. Colliers очаква инвеститорите да запазят интереса си към качествени имоти, дори и при евентуален спад на икономическата активност - поради високите нива на заетост и разумни нива на наеми, с изключение на сегмента на логистични площи, в който наемите през 2023 г. бяха причина за изчакване от страна на наемателите.

ОЩЕ НОВИНИ

Започва ремонтът на над 34 км от път III-906 през Дюлинския проход

Започва ремонтът на над 34 км от път III-906 през Дюлинския проход

Програмата на АПИ предвижда рехабилитацията на 65 км от третокласния път

В софийското село Войнеговци ще изграждат детска градина на мястото на старата

В софийското село Войнеговци ще изграждат детска градина на мястото на старата

През 2022 година Столичният общински съвет беше одобрил проектиране, реконструкция и преустройство на една от сградите и премахване на другата

Училище "Максим Горки" в Стара Загора се разширява с нова пристройка

Училище "Максим Горки" в Стара Загора се разширява с нова пристройка

Ще бъдат предприети действия за разработка на идеен проект и за археологическо проучване на зоната, което трябва да бъде съгласувано с НИНКН