Регионална библиотека "П. К. Яворов" – мултифункционалният културен дом на Бургас

124

Фасадата прелива от плътността на панелите в прозрачността на стъклото, събужда интерес с изписаните думи, а панелите, имитиращи видим бетон, променят цвета си в зависимост от светлината


Сградата „Kултурно-образователен център (музей) за съвременно изкуство и библиотека“, с която студио ДИЗАРХ (арх. Делян Жечев) участва в конкурса ARCHINOVA 22, е строена в далечната 1935 година. Функционирала е като училище. В края на Втората Световна война е преустроена като болница. След 1989 година използването й се преустановява. Сградата е изоставена, неподдържана и става обект на посегателства.

Парцелът се намира в зона с публични функции, с висока обществена значимост за Бургас. Разположен е на около 100 м от морето и от центъра на града. Съществуващата сграда е с П-образна форма и е с лице към три улици - „Средна гора”, „Св. Св. Кирил и Методий” и „Оборище”. В същият имот съществува и двуетажна монолитна сграда и трафопост. Основната задача на проектантите е сградата освен като депозитна и градска библиотека, да дава възможност за организиране на събития, изложби, срещи и за общуване между посетителите и да има значението на мултифункционален културен дом.

За да се запази съществуващият сграден фонд на старото здание, е запазена и възстановена фасадата към улиците „Св. Св. Кирил и Методий“ и ул. „Оборище“. Старата сграда е укрепена чрез дублираща носеща конструкция. На мястото на стълбищните клетки са изградени нови. Растерът на отворите на прозорците по фасадите е запазен, като са добавени нови в същата поредност и размери.

За да бъдат разделени функционално и същевременно да бъдат обединени двете съществуващи сгради в имота, от студиото „обличат“ П-образната сграда на библиотеката в HPL панели, а двуетажното здание - в стъкло. Така фасадата по улица „Оборище“ прелива от плътността на панелите в прозрачността на стъклото. Този контраст прави сградата атрактивна, провокативна и заинтригуваща.

Фасадата на сградата на Библиотеката събужда интерес и подсказва предназначението си. Думи като „знание“, „наука“, „слово“, „мъдрост“, „вдъхновение“, „култура“, изписани по прозрачното стъкло, олицетворяват духовността и хармонията в живота ни.

Фасадната трактовка на сградата е с окачена фасада с HPL панели, която имитира видим бетон, но шарката й е много по-атрактивно решена. Избраният панел е новост за българския пазар - шарката променя цвета си в различен диапазон на светлината и изглежда атрактивна, интересна и иновативна.

Използвани са естествени материали и цветови гами, близки до природните, както и светли, ненатрапчиви нюанси на сивото, естественият цвят на дървото, топло бяло като светлината, като акценти в контрастни цветове са проектирани кабина за заглушаване на шума за спешни телефонни разговори, кресла и експонати.

Повече за функциите на сградата прочетете тук. Вижте и подробности за финландската библиотека Oodi Central Library в Хелзинки, както и за новата библиотека в Magdalene College в Кеймбридж, която спечели наградата Stirling на Кралския институт на британските архитекти.

ОЩЕ НОВИНИ

Откриха обновения Етнографски музей в Стария Несебър

Откриха обновения Етнографски музей в Стария Несебър

Сградата, един от символите на града, е пример за типичната черноморска къща от времето на Възраждането

Одобриха изграждане на нова сграда за детска градина в село Негован

Одобриха изграждане на нова сграда за детска градина в село Негован

Кметът на район Нови Искър Владислав Владимиров е избрал терен на ул. „Могилата“ 3

Предстои обновяването на неремонтирани с десетилетия сгради във Враца

Предстои обновяването на неремонтирани с десетилетия сгради във Враца

Община Враца има подписано споразумение за финансирането на 4 проекта на обща стойност от над 8 000 000 лв. за внедряване на мерки за енергийна ефективност

Подадено е инвестиционно предложение за изграждане на ритейл парк в Габрово

Подадено е инвестиционно предложение за изграждане на ритейл парк в Габрово

Той ще включва шест търговски обекта и полуподземен паркинг

Античният град Диоклецианополис в Хисаря посреща първите си гости

Античният град Диоклецианополис в Хисаря посреща първите си гости

Ръководител на проекта е арх. Пламен Михалски, археолог е Митко Маджаров, а проектант - Маринела Георгиева – Трифонова

Бургас може да има най-модерния студентски кампус в България

Бургас може да има най-модерния студентски кампус в България

От Общината призовават да подкрепите проекта, като попълните анкета