"Реките на София" е българският финалист в наградите "Нов европейски Баухаус"

197

До 16 май може да гласувате за инициативата на фондация „Колективът“, класирана сред 1 100 кандидати


Европейската комисия обяви финалистите за второто издание на наградите „Нов европейски Баухаус“, които насърчават добрите примери в градското развитие и показват пътя към осъществяването на Зелената сделка. От 1 100 кандидатури от Европа са класирани 52-ма финалисти. Сред тях има само един от България - фондация „Колективът“ с тяхната инициатива „Реките на София“ за подобряване състоянието на реките, които минават през центъра на столицата. Тя предлага начин за решаване на натрупалите се през годините проблеми на Перловска и Владайска реки като недостъпни брегове и липса на връзка с градското пространство, замърсяване и рушене на дялания камък на коритата, който е недвижимо културно наследство.

Популярният вече едноименен фестивал „Реките на София“ (койтопредстои от 2 до 4 септември) прави временни трансформации по коритата и осигурява стълбища за достъп до речните брегове. По този начин десетки хиляди жители на София за първи път успяха да слязат на речния бряг. По време на фестивала бреговете се преобразяват и с помощта на проекти и творби на млади български архитекти, дизайнери и художници и стават активно място за спорт, отдих и култура. Целта е да се покаже, че с малък бюджет и много желание дори и най-неподдържаните места в градовете ни могат напълно да се преобразят.

Високата популярност и подкрепата за инициативата от много организации, бизнеси и хора през последните три години допринесе и за това Столична община да припознае каузата за реките като един от позитивните примери за зелена градска трансформация, цитирани в кандидатурата на София за “Зелена европейска столица” през 2021г. Проектът “Речен площад Лъвов мост” на фондация "Колективът" пък е един от четирите, които ще бъдат реализирани по инициативата „София избира зеленото“ на Столична община.

До 16 май може да разгледате всички финалисти и да подадете своя глас тук. За да подадете гласа си успешно, трябва да предоставите имейл и да изберете по един проект във всяка от категориите. Инициативата на фондация „Колективът“ е в категория Reconnecting with nature/Rivers of Sofia. Обявяването на победителите ще се състои през юни на церемония на живо в Брюксел.

ОЩЕ НОВИНИ

Студентски ландшафтен конкурс ще предложи проекти за бъдещ къмпинг до Вършец

Студентски ландшафтен конкурс ще предложи проекти за бъдещ къмпинг до Вършец

Намерението на собствениците е да развиват къмпинга като семеен бизнес - с малък ресторант с вино, крафт бира и автентични кулинарни предложения от Северозапада

В края на месеца ще заработи новата чешма с минерална вода в кв. "Младост" във Варна

В края на месеца ще заработи новата чешма с минерална вода в кв. "Младост" във Варна

Чешмата е разположена на бул. "Сливница" - на противоположната страна от предишната, която се намираше до дом „Младост“

Община Троян планира изграждане на трасе за колоездене в лесопарк "Турлата"

Община Троян планира изграждане на трасе за колоездене в лесопарк "Турлата"

От администрацията обсъждат допълване на цялостната визия на лесопарка - за осмисляне на терена и превръщането му в зона за спорт, отдих, тренировки и забавление

Община Сливен изготви проект за частично благоустрояване на квартал "Дружба"

Община Сливен изготви проект за частично благоустрояване на квартал "Дружба"

Предвижда се изграждане на алеи и отводняване на междублоковото пространство при блокове 32, 33 и 34 в кв. 632