Реконструират Централния кооперативен (Големия) пазар в Троян

2231

В три зони ще има места за постоянна търговия на закрито с паркова среда, площад, заведение, покрит пазар със самостоятелни щандове за открита търговия, свободна площ за открита търговия и тоалетни 


На 20 април започна реконструкцията на Централния кооперативен пазар с инвестиционен проект за ,,Естетизиране на облика на общинския пазар в град Троян и инфраструктурата - Етапно строителство’’. Целта на проекта е изграждането на съвременен пазар с цялостен нов облик, подобрени условия на обитаване и организация в два режима на работа – в пазарен и в непазарен ден, както и достъпност на средата за хора в неравностойно положение. Пазарът се намира в триъгълния терен между улиците „Опълченска“ и „Г. С. Раковски“. Имотът обхваща територия с площ от 4 551 кв. м.  

Централният кооперативен (общински) или Големият пазар, както го наричат местните, е знаково място за тях, и особено в контекста на новото кръгово кръстовище в съседство, изграждащият се хипермаркет и обновената градинката пред киното. С малко намеси по съществуващата материална база и терен проектът предвижда цялостна реновация. Вече са демонтирани хаотично разпръснатите павилиони, като премахването на остарялата метална конструкция и схлупената бетонна козирка е освободило пространството и ще даде възможност за възприемане на цялата композиция на пазара.

Авторският надзор ще се осъществява от фирмата, разработила идейния, техническия и работен проект – ,,АДА – Агенция Дизайн и Архитектура’’ АД – София с проектант арх. Иво Пантелеев, представлявана от изпълнителния директор архитект Радомира Дамянова. Ще се оформи нов вход, оборудван с рампа за достъп на хора в неравностойно положение.  Пространството на пазара ще бъде реорганизирано в три ясно дефинирани по функция и облик зони.

Зона 1. За постоянна търговия на закрито с масивна част и паркова среда. Съществуващата гребеновидна сграда ще бъде основно ремонтирана, а срещу нея ще се изградят две нови постройки. Между тях се формира пешеходен площад с паркова среда със зеленина, кътове с пейки и чешми. Обособяват се заведение за хранене и 11 нови търговски единици с почти еднаква квадратура от около 25 кв. м, всяка от които със собствен санитарен възел, складово пространство, работна площ за продавач и малък салон за клиенти. Всеки обект е пригоден както за продажба на готова продукция, така и за приготвяне на храна на място.  

Зона 2. В източния край по оста на пешеходния поток се разполага Покритият пазар, който оформя входа от ул. „Опълченска“. Неговото обемно-пространственото решение е характерно с трапецовидни козирки на различни във височина нива. Покритието е от профилирана ламарина и прозрачни участъци от поликарбонат за естествено осветление с обща площ от около 500 кв. м и препраща към визията на Малкия пазар. Предвижда се разполагането на нови самостоятелни щандове за открита търговия, всеки от които е оборудван с голяма експозиционна площ и място за лични вещи на продавача. Щандът е типово изделие и предоставя възможност за разместване и добавяне на нови бройки според нуждите на Пазара.  

Зона 3. В североизточния край на парцела е оставена незастроена свободна площ, на която и в момента се извършва откритата търговия на четвъртъчния пазар. Тя ще предлага два режима на работа – за пазарен ден с необходимите паркоместа за микробуси за директна продажба от място, и съответно за максимален брой паркоместа за леки автомобили в останалите дни.  В сградата на сегашната автомивка се обособяват обществени тоалетни, достъпни за хора в неравностойно положение. Предвидени са и кътове за разделно сметосъбиране с възможност за адекватното им обслужване. 

В трите зони ще има вътрешни транспортни алеи, които канализират потоците за преминаване на личните автомобили и на автомобилите за зареждане на търговските обекти, като осигуряват нормално и безконфликтно обслужване. Предвижда се цялостно изграждане на нови електрически и ВиК мрежи, които да решат проблемите от битово естество.

Снимки: Троян Експрес

Пазарът се стопанисва от дружеството „Общински пазари“ ЕООД. За изпълнител на строително-ремонтните работи е избрана фирмата ,,Евробулпроджект’’ ЕООД – София с управител Иван Иванов. Строителен надзор ще се упражнява от фирма ,,Троя Консулт’’ ЕООД – Троян с управител инж. Дилян Енкин. Проектантската и строителната фирма проектираха и изградиха преди няколко години и Малкия пазар в Троян. Финансирането на проекта е дългосрочен кредит от „Алианц Банк България“ АД.  Стойността на проекта възлиза на 2 770 284 лв. с включено ДДС. Срокът за изпълнение на дейностите е 265 календарни дни.  

Ема Димитрова

ОЩЕ НОВИНИ

Обявиха поръчка за изграждането на предвидените две нови метростанции в столичния "Люлин"

Обявиха поръчка за изграждането на предвидените две нови метростанции в столичния "Люлин"

Ще бъде разширен булевард "Царица Йоанна" и ще бъдат изградени нови тротоари и велоалея по протежението му

Стартира кампанията на Община Габрово "Да превърнем сивото в зелено"

Стартира кампанията на Община Габрово "Да превърнем сивото в зелено"

Инициативата е насочена към реализация на дейности по благоустрояване на обекти общинска собственост

Одобриха изграждане на нова сграда за детска градина в село Негован

Одобриха изграждане на нова сграда за детска градина в село Негован

Кметът на район Нови Искър Владислав Владимиров е избрал терен на ул. „Могилата“ 3

В Бургас е готова четвърта лодкостоянка, която се намира в местността Ъгъла до солниците

В Бургас е готова четвърта лодкостоянка, която се намира в местността Ъгъла до солниците

Тя е ще е сезонна и е предназначена за малки рибарски лодки, а капацитетът е за 20 плавателни съда с дължина 6,5 метра

Предстои обновяването на неремонтирани с десетилетия сгради във Враца

Предстои обновяването на неремонтирани с десетилетия сгради във Враца

Община Враца има подписано споразумение за финансирането на 4 проекта на обща стойност от над 8 000 000 лв. за внедряване на мерки за енергийна ефективност