Рекордна година за строителството отчетоха на ФОРУМ РЕАЛ

187

По време на събитието бяха обявени и най-активните компании в бранша


На 26 януари се проведе най-значимото събитие за строителство, инвестиции, недвижими имоти, иновации – ФОРУМ РЕАЛ, както и церемонията по връчването на Годишните Награди за Строителство М2. Над 400 гости от лидерите на индустрията и участници в строително-инвестиционния процес имаха възможността да се запознаят с основните тенденции, които характеризират пазара.

Индустрията отбелязва рекордна за строителството година. През 2022 започнатите площи на всички типове сгради е нараснал с над 14,92%. Общо за периода изминалата година са стартирани над 7 611 313 кв. м разгъната застроена площ, което е увеличение с близо 1 млн. кв. м, спрямо същия период на 2021 г. Темповете на нарастване се запазват и през 2022 година се отчита рекорд по обем строителство за последните 14 години.

Жилищата са с най-голям дял от общото строителство в страната като достигат ръст от 23,43%, на преминали в етап строеж площи. Общо са отчетени нови 5 753 542 кв. м РЗП или с 1 092 226 кв. м повече от 2021 г.

Проведоха са две панелни дискусии, които разискваха възможностите за иновациите и устойчиво строителство. В интересните и динамични дискусии участваха Иван Велков, президент на FIABCI България и БГФМА, Людмил Даскалов - управител от „Легранд“, инж. Асен Чавдаров, управител на „Контракт Сити“, инж. Иво Трингов от „Кордеел България“, Ивайло Митев, управител на „Идея Хоум“, Николай Лазаров от Пощенска банка, Антон Иванов от „Силико“, Добромир Ганев, председател на Национално сдружение недвижими имоти, Ангел    Ангелов от „Сигнифай“, инж. Георги Шопов, собственик на „Тобо Груп“, арх. Ангел Захариев от „А и А архитекти“, Михаил Чобанов, управител на „Бългериан Пропъртис“, инж. Боян Захариев от „Електро Проджект“ и Елена Михайлова от Кредит Център. Те поставиха основните акценти при динамичното развитие на строителния сектор.

Очаква се преходен период, но в никакъв случай не и криза. Според участниците криза е било през 2008 г. заради финансовия сектор, както и 2020 г. заради пандемията. Сега такава не се задава, а по-скоро съвсем естественото вариране при търсенето на пазарно равновесие.
Дискутира се фактът, че в България лихвите по ипотечните кредити са на едни от най-ниските нива в Европа, а ако има увеличение на лихвените проценти, то няма да е високо, но не е изключено да доведе до спад при продажбите на жилища. Все пак от лятото на 2022 г. се наблюдава балансиране на ценовите нива и известно охлаждане на жилищния пазар. По отношение продажбите, купувачите стават все по-внимателни и предпазливи.

Има много какво да се желае по отношение на иновациите в жилищното строителство. То съставлява 73% от цялото строителство в страната, в същото време приложението на иновации и нови технологии в сектора изостава с над 10 години от западноевропейските.

Една от заплахите пред инвестиционния пазар в страната е спадът на населението на страната. Участниците в конференцията се обединиха около тезата, че цялото ни общество трябва да намери устойчиви политики, които да спрат негативния прираст.

По време на събитието ФОРУМ РЕАЛ бяха обявени Годишните Награди за Строителство M2, които се провеждат за десета поредна година. Отличени бяха най-активните инвеститори, проектанти, строители и консултанти, на база завършени квадратни метри разгъната застроена площ. Вижте наградените тук.

ОЩЕ НОВИНИ

Демонтират металния навес над масите на зеленчуковия пазар в Троян

Демонтират металния навес над масите на зеленчуковия пазар в Троян

Дейностите са във връзка с изпълнението на проекта „Естетизиране на облика на общинския пазар в гр. Троян и инфраструктура – етапно строителство“

Изграждат мини футболно игрище на стадиона в село Брестовица

Изграждат мини футболно игрище на стадиона в село Брестовица

Това в вторият проект, който община "Родопи" реализира със средства от Министерството на младежта и спорта

До месец започва изграждането на пробива на ул. "Филип Кутев" от ул. "Сребърна" до "Симеоновско шосе"

До месец започва изграждането на пробива на ул. "Филип Кутев" от ул. "Сребърна" до "Симеоновско шосе"

Пробивът заедно с този на бул. „Тодор Каблешков“ ще осигури връзката между бул. „България“ и бул. „Симеоновско шосе“

Вижте изложбата „Имаме Поща за Вас“ в Балабановата къща в Пловдив

Вижте изложбата „Имаме Поща за Вас“ в Балабановата къща в Пловдив

Тя е по повод 25 март – Световния ден на пощенските картички, 1 април – официалното регистриране на Управление „Старинен Пловдив”, и 18 април – Международния ден за опазване на културното наследство