СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Русенският университет откри своята Ботаническа градина
 Facebook

Русенският университет откри своята Ботаническа градина04.06.2021 / 11:29 - CityBuild.bg

Това е успешен финал на инициативата на университета и Аграрно-индустриалния факултет.

 

В четвъртък миналата седмица Русенският университет „Ангел Кънчев" откри своята Ботаническа градина. За зараждането на идеята и дейността по създаването на Университетската ботаническа градина разказа д-р Петя Ангелова, преподавател по дисциплините „Ботаника" и „Систематика на растенията". Присъстваха и студенти, участвали в проучването на възможностите за създаване на университетска ботаническа градина, както и в изследването и описването на съществуващите растения в нея. 

 

 

Днес комплексът притежава колекция от повече от 300 местни и чуждоземни дървесни и храстовидни видове, които заедно с формовото разнообразие наброяват около 400 таксона. Има вековни дървета, засадени в годините преди Освобождението. Растителните видове са представени с табели с техните имена според международно утвърдена ботаническа номенклатура, на които е отпечатан и код, чрез който през смартфон може да се получи подробна информация за съответното растение. Предвижда се поетапна реконструкция на съществуващите зелени площи и дообогатяване на колекцията от растения. 

 

 

В настоящия момент в Университетската ботаническа градина има Розариум и Плодна градина. В нея могат да се видят както типични дървесни, храстовидни и тревни представители на българската флора, така и чуждоземни видове. Освен екзотични видове в Градината има възможност да се видят и редки дървета като хартиено дърво, ликвидамбър, древните представители двуделен гинко билоба и метасеквоя.  Предстои да бъдат обособени и още няколко тематични къта: Билкова градина, алпинеум със студоустойчиви сукуленти, кът с декоративни треви, оранжерия и др. Проектът предвижда и обогатяване на разнообразието съвместно с дарители, като всеки желаещ може да засади дърво. Единственото условие е да няма такова растение в парка.  

 

 

Най-голямата мечта на възродителите на Ботаническата градина е тя да има собствена оранжерия. През юли започва и Лятна академия за малките русенци, които обичат растенията. Предстои издаване на книжка-определител, която ще представи забележителни растителни видове и много информация за любознателните. Тя ще бъде представена на Международното младежко експо на 9 юни.

 

 
още от Новини

още от Страната

още от Любопитно