С дарение беше извършен текущ ремонт на градинка в столичния район „Лозенец“

168

Според общината това е причината да няма обявен проект и публично обсъждане


През октомври миналата година беше обновена детската площадка с площ от 1 000 кв. м на терена между улиците „Голо бърдо“, „Люботрън” и „Кап. Тодор Ночев“ в район „Лозенец“. Подменени са алейните и ударопоглъщащите настилки, направена е нова малка алея. Повредените люлки и други съоръжения са ремонтирани. Подменени са счупените клатушки и седалки на люлките. Градинката има нови пейки и кошчета за смет. Ограден е пясъчникът за малките. Нова тенис маса вместо съществуващата е монтирана на друго място. Изпълнител е „ПАЙП СИСТЕМ“ АД.

Снимка: Citybuild. Градинката преди.

Снимка: Citybuild. Градинката преди.

Снимка: Район "Лозенец". Градинката сега.

Снимка: Citybuild. Градинката преди.

Снимка: Район "Лозенец". Градинката сега.

Снимка: Citybuild. Градинката преди.

Снимка: Район "Лозенец". Градинката сега.

Снимка: Район "Лозенец". Градинката сега.

Снимка: Citybuild. Ограденият пясъчник по време на ремонта.

Снимка: Район "Лозенец". Градинката сега.

Снимка: Район "Лозенец". Градинката сега.

По информация от районната администрация в обекта е извършен само текущ ремонт, за който не е необходимо издаване на разрешение за строеж. Не е ангажиран финансов ресурс от бюджета на Столична община (включително на частта му за район „Лозенец”). Изпълнителите са повече от един и са изявили воля за дарение на труд и материали в полза на района. Искането за дарение е постъпло от страна на „ЕМДИ ИНВЕСТ“ ООД, „ЕМДИ ЕСТЕЙТ” ООД, ,ЕМДИ ПРОПЪРТИ” ООД, „ПАЙП СИСТЕМ ТРЕЙД” ООД, „ПАЙП СИСТЕМ” АД и „ПИ ЕС ЕС СТРОИТЕЛСТВО“ ЕАД. Уточняваме, че инвестиционна компания „ЕМДИ ИНВЕСТ“ е специализирана в изграждането на жилищни сгради, като дружеството e част от група фирми, създадени от предприемачите Мирослав Тошкин и Делян Дойчев. Проект на дружеството в „Промишлена зона Хладилника“ в района е жилищният комплекс Reina Sofia с изпълнител „Пайп Систем“.  

На въпрос от Citybuild има ли допитване до хората в квартала, представен проект или обществено обсъждане за визията на градинката, от районната администрация отговориха писмено, че тя се стреми да съобразява действията си преди извършване на СМР и благоустрояване на публичната общинската собственост, в т.ч. и на градските градини и открити обекти, но в конкретния случай няма как да бъдат поставени желаещите да дарят субекти в позиция „на изчакване” на резултати от допитвания и анкети, още повече, че не става въпрос за същинско СМР, а за текущ ремонт. От администрацията отбелязват още, че следят да не бъде допуснато незаконно строителство, както и да бъдат спазвани изискванията към строежите и строителни продукти (материали).

Припомняме, че градинката беше обновена през 2010г. със средства на фирма "Геотехмин" ООД - като компенсация за наложителното премахване на растителност в зоната на строителството на Втори метродиаметър на столичното метро по бул. „Черни връх". Изпълнението беше на фирма "Ърбън Сълушънс България" ООД, а стойността на площадката беше 59 860 лв.  Бяха обособени зони за деца от различни възрастови групи, бяха сложени нови пейки, а пространството около съоръженията беше затревено.

Снимка: Район "Лозенец". Грдинката при обновяването през 2010г.

В пост на своята Фейсбук страница кметът на района Константин Павлов заявява, че дълги години отреденият за такива цели бюджет „представлява капка вода върху горещ камък спрямо реалните нужди за поддръжка и обновяване на 65-те детски площадки на територията на район „Лозенец“. „Анализът на колегите ландшафтни архитекти в администрацията на района показа, че необходимата сума за наваксване на всички отлагани с годините ремонти по детски площадки надвишава един милион лева“, казва още кметът.

За 2022г. е предвиден ремонт на тротоарите по „Капитан Тодор Ночев“ между улиците „Люботрън“ и „Вискяр планина“. Според Павлов ако делегираният бюджет на района се запази в сегашните си размери, то няма пречки този проект да се осъществи.

Снимка: Citybuild. Градинката откъм ул. "Кап. Тодор Ночев".

През август миналата година отново с дарение беше обновена още една градинка в район „Лозенец“ – на пл. „Папа Йоан Павел II”. Възлагането беше на Столична община чрез Дирекция „Зелена система“, която стопанисва градинката. Средствата за ремонта са от дружеството „Булфелд" с южноафриканска собственост, известно повече като оператор на Мол „Парадайс“. В градинката емблематичното старо детско влакче трябваше да бъде заменено с ново, но вместо него беше монтирана подобна на влакче пързалка.

За съжаление така, с подменяне на специфични елементи малко по малко Столична община променя духа на различни градски пространства. Това се случи и с т.нар. Банска градинка в район „Лозенец“, където през 80-те години е съборена Банята с минерална вода, а през 2014г. при предишен районен кмет градината беше ремонтирана, отново без да се чуе мнението на хората. Така характерните кръгла водна площ и цветарници със същата форма и материали и настилка от мозайка бяха заменени от издигнат „младежки форум", който почти не се забелязва от някои гледни точки, прекъсва визуално гледката и почти не се използва. Друг символ в градинката – чешмата, беше почистена и обновена, но в момента отново не работи.

Един добър пример за сътрудничество между местната власт в район „Лозенец“ и гражданите е обновяването на детската площадка между бл. 38 и бл. 37 на бул. „Никола Й. Вапцаров“ през ноември миналата година. Градинката е една от малкото с дървени конструкции вместо пластмасови. От Сдружението за безопасни детски площадки предлагат да съберат необходимите средства за ремонта, като са събрани 3 000 лева от гражданите за материали, а район „Лозенец“ участва с труд. Постепенно дървените уреди са поправени и боядисани, а непохарчени 500 лева по желание на дарителите са дадени за дребни подобрения по близката площадка на ул. „Мала планина“. На част от снимките може да видите сравнението на състоянието на катерушките преди и след акцията.

Снимки: Район "Лозенец"

Ема Димитрова

ОЩЕ НОВИНИ

В Бургас е готова четвърта лодкостоянка, която се намира в местността Ъгъла до солниците

В Бургас е готова четвърта лодкостоянка, която се намира в местността Ъгъла до солниците

Тя е ще е сезонна и е предназначена за малки рибарски лодки, а капацитетът е за 20 плавателни съда с дължина 6,5 метра

В Севлиево откриха парк "Развигор" с декоративни арт пластики

В Севлиево откриха парк "Развигор" с декоративни арт пластики

Градината се намира между сградата на читалище „Развитие-1870” и хотел „Севлиево Плаза”

Античният град Диоклецианополис в Хисаря посреща първите си гости

Античният град Диоклецианополис в Хисаря посреща първите си гости

Ръководител на проекта е арх. Пламен Михалски, археолог е Митко Маджаров, а проектант - Маринела Георгиева – Трифонова

Предстои дискусия за съвместяването на жилищни и производствени територии

Предстои дискусия за съвместяването на жилищни и производствени територии

Събитието на 25 април в София е организирано от Съюза на урбанистите в България

Нов открит паркинг с 1 000 места ще има летище София през есента

Нов открит паркинг с 1 000 места ще има летище София през есента

Той ще включва и места за електрически автомобили със зарядни станции